Jak jsem plul ke královně Severu

Jak jsem plul ke královně Severu
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26269/bmid_jak-jsem-plul-ke-kralovne-severu-dz8-26269.jpg 4 34 34

Pohádky vycházející z lotyšské mytologie. Ilustrovala Viktoria Ban - Jiránková. 1. vydání.

Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: , Svoboda

Kā es braucu Ziemeļmeitas lūkoties, 1977

Leona333
11.03.2024 5 z 5

U Malého prince, tak i u knihy Jak jsem plul ke královně Severu, udělal předešlý režim dle mého chybu a zařadil mylně tuhle literaturu do sekce četby pro děti...
Drsné - chladné báje, pověsti, příběhy jsou protknuty celou knihou. Smutné, nešťastné, trudomyslné, zamilované, třpytivé, oplakávané... Vlastně to jsou takové antické báje v severském hávu, u kterých je pointa většinou ledově mrazivá. Jako třeba u "pohádky" Trubač, která je velmi krátká a úderná...

Trubka sladce strážce zmámí,
smutkem skončí všechny klamy...

666Jitka
25.09.2022 4 z 5

Při čtení této knihy mi došlo, proč se mi tak strašně špatně četla jako malé holce. Jedná se sice o lotyšské pohádky, báje a mytologii, ale také o úseky z historie Lotyšska jako byla například násilná christianizace. Vyprávění je často dost toporně napsané - nebo možná mizerně přeložené. Některé příběhy mají hlubší poselství s filozofickým přesahem a myslím si, že je snad ani dítě nemůže pochopit. Jiná vyprávění zase oplývají přemírou krkolomných popisů a přirovnání psaných až přehnaně rozkvetlým jazykem a to mě chvílemi úplně tahalo za uši. Velkým plus jsou krásné ilustrace. Celkový dojem z knihy je trochu rozporuplný, ale rozhodně se přikláním k názoru, že to není čtení pro malé děti.

Kontryhelka
17.01.2022 5 z 5

Tahle kniha je pro mně významná tím, že je hodně spjatá s dětstvím, kdy nám předčítala mně a sestře mamka. Pro mně čtení knih a hlavně pohádek před spaním mělo svoje nepopsatelné kouzlo, po kterém se krásně usínalo a říše snů byla nadosah. Krásné. I když neobvyklé pohádky.

Atanone
19.01.2021 5 z 5

Budu se opakovat, ale neudržím se abych nepřidala další komentář, protože tato kniha si podle mě zaslouží, aby se k ní přitáhla pozornost. Ne, nejsou to pohádky. Jsou to nadčasové příběhy, které chtějí čas. U knih je to vždy subjektivní, někdy se mineme v očekávání, někdy stylu, nebo tématu. Tyto příběhy nejsou pro děti. A nedávají nic na zlatém podnose. Většinou jsou hrozně smutné. O ztrátách, lhostejnosti, krutosti. O smrti. Ale vždy v nich je i naděje a láska.
Co se mě týče, úpřímně jsem se divila, že u nás tato kniha vyšla v roce 1983, protože už první tři povídky jsou docela buřičské. Ale bohudíky asi cenzorům připadaly neškodné.

camelopardus
03.05.2020 5 z 5

Tak krásná a neprávem opomíjená kniha plna poetických netradičních pohádek, spíše snových obrazů.

PetraaMatouš
05.04.2018 3 z 5

Osobně jsem jako malá tu knihu nesnášela. Až v pubertě jsem jí teprve přečetla celou. Je opravdu trochu depresivní a pochmurná. Přesto ilustrace jsou nádherné.
Malýmu jí rozhodně nebudu dávat ke čtení i když v knihovně ji má.

Marekh
02.04.2018 5 z 5

Kniha se mi moc líbila a určuje doporučuji tuto knihu pro děti. Ilustrace v knize jsou nádherné.

„Opravdový život je veliký jako celý svět a vysoký jako nebe!“

BelphegorSara
25.11.2017 5 z 5

Od dětství ji miluju.. Nádherná..

Atanone
21.04.2017 5 z 5

Ke knize jsem se dostala už jako dospělá,koupila jsem i v antikvariátu,spěchala jsem na vlak a zaujaly mě nádherné ilustrace. Říkala jsem si-no co,pohádky,to se vždy hodí,když tak ji někomu dám.
Začetla jsem se do ní ještě ve vlaku a uvědomila jsem si hned po pár stránkách,že pohádky pro děti to asi nejsou a že ji nikomu nedám. Dodnes je to jedna z mých nejmilovanějších knih..Snad pro ten smutek,kouzlo a fantazii..a moudrost

Lora.Greenova
19.12.2016

Moc jsem se na knihu pohádek, zdálo se krásně mytologických, těšila, ovšem po první ani ne dočtené pohádce jsem knihu odložila.
Nemohla jsem ubránit pocitu, že se v pohádce nanápadně objevují prvky socialismu (z mého srdce tryskalo rudé světlo, Mladá síla - jméno loďky, Kraj klidu a sytosti, ten proslov Tlouště.. ) Dost mi to tu první pohádku pokazilo, nehledě na autorský styl psaní, který mi také moc nesedl.
Škoda, těšila jsem se..

mufna
29.01.2014 4 z 5

Četla jsem to jako ranný puberťák a musím uznat, že většinou to bylo hodně depresivní čtení, nicnémě příběhy měly neodolatelné kouzlo, byly dost temné , naturalistické a melancholické, přesto a možná právě proto jsem to dohltala až do konce - vícekrát. Pro nás je celkem těžké pochopit severskou duši. Dnes bych to spíš zařadila do žánru fantasy než do pohádek.

Gentiana N.
28.10.2013 4 z 5

Pohádky to rozhodně nejsou, spíše takové pohádkové příběhy pro dospívající, četla jsem to ve třinácti a dodnes si pamatuji, jak jsem z některých byla docela vykolejená a těžko je chápala, v některých jsem i nesouhlasila a dodnes nesouhlasím s autorem, některé mě fascinovaly i právě tou atmosférou. Paralelu bych ale spíše viděla s Andersenem a třeba pohádkou O zimní královně.

jardadr
01.10.2013 5 z 5

Skalbeho pohádky mi učarovali ještě jako dítěti, a to díky nádherně imaginativním ilustracím. Věřte, že tak povedeně ilustracemi ztvárněných knih se povede za desetiletí možná tak deset.
K četbě těchto pohádek, občas spíše balad. jsem se dostal až později. Je pravda, že ne všechny mne nadchly, ale tady vůbec nejde o to být unešen dějem, ale snovou atmosférou, v které se většina z nich odehrává. Je to spíše sen uvedený do literární podoby. Krásné jsou popisy Lotyšské krajiny, venkova i lidí a zvyků, jež mají.
Pokud bych hledal paralelu ke Skalbeho dílu, asi by mě napadly pohádky Oscara Wilda. Dalo by se říci, že komu se líbí jedno, bude se mu líbit i druhé.

GepardLady
18.11.2011

Dá-li se soudit podle pohádek, pak je to velmi svébytná kultura. Každopádně, dětem bych to nečetla :-) Nejde jen o častý výskyt krve, ženského poprsí, ale mnohdy i o složitost líčení, alegorie, ale i hledání štěstí ve smrti jako úniku z nedobrého světa atp. Myslím, že by to něco dalo jen velmi nadprůměrně inteligentnímu dítěti.
Byly kapitoly, které se mi vůbec nelíbily , ale byly i krásné pohádky, které svým živým líčením vysloveně unášely do jiného světa (např. Pohádkový drak). Ale mám z toho tak rozporuplné pocity, že knížku raděj hodnotit nebudu.
P. S. Není nad naše české pohádky :-)