Jak namalovat ptáčka
Iva Hercíková
V novele, určené dopívajícím čtenářkám, předvádí autorka osudy třináctileté Petry, dívky s předpokládáným výtvarným talentem, která se pohybuje jednak v přísném, ale přesto srdečném prostředí matčina nového manželství, jednak v domácnosti svého vlastního otce, úspěšného manažera v oblasti zahraničního obchodu. Otec ji zahrnuje komfortem a protekcemi zatímco matka v ní chce vypěstovat pevné vědomí hodnot a nezbytnosti poctivého přístupu k sobě i k ostatním.... celý text
Kniha, která neurazí ani nenadchne. Líbily se mi myšlenkové pochody hlavní hrdinky, které byly vtipné. Jinak je to potácení doprava doleva.
Žít ve střídavé péči není žádná paráda. Petra pendluje mezi matkou a jejím novým přítelem a otcem, který bydlí v Praze. Sní o tom, že bude úspěšná malířka, jenomže není moc ochotná přinášet svému snu žádné oběti. Čeká, že všechno půjde tak nějak samo a lehce. Teprve se musí naučit, že pokud člověk něco opravdu chce, musí si za tím jít a opravdu se snažit.
1993 | Pět holek na krku |
2004 | Tři v háji |
1998 | Hester aneb o čem ženy sní |
1980 | Nataša |
1978 | Andrsenka |
(SPOILER) Knihy Ivy Hercíkové mám ráda, i když jsou více méně poplatné době. Rodiče se rozvedou, každý si najde jiného partnera a dceru si půjčují. Otec ji rozmazluje drahými dárky a pochlebuje jí, pubertální dívka začne preferovat jeho. Nakonec prozře, zjistí, že nic pořádně neumí a vrátí se k matce, protože tatík odjede pracovat jinam.