Jak vytrhnout velrybě stoličku

Jak vytrhnout velrybě stoličku
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/142987/bmid_jak-vytrhnout-velrybe-stolicku-oH0-142987.jpg 5 327 327

Jak… série

1. díl >

Jen málo filmových a televizních diváků nezná rodinné komedie Marie Poledňákové. Příběhy o malém Vaškovi, jeho mamince-baletce a tátovi-horolezci získaly příznivý ohlas i v knižní podobě. A tak se vraťme na samý počátek vyprávění o touze malého kluk najít tátu. Jeho vytrvalost je nakonec odměněna dvojím úspěchem: ukáže se, že člen horské služby, kterého si Vašek vybral za tatínka, je jeho skutečný otec. Humorné vyprávění, kde nechybí ani cit a napětí, potěší pamětníky i novou generaci čtenářů.... celý text

Rose-Mary
16.04.2023 5 z 5

Stejnojmenný film jsem viděla několikrát a vždy jsem byla uchvácená příběhem malého Vaška, jeho mámy Anny a nově objeveného tatínka Luboše.
Kniha mi leží v knihovně už bezmála čtyřicet let. Mám výtisk vydaný v roce 1984. Tentokrát jsem si ji vytáhla už opravdu po dlouhé době, v rámci čtenářské výzvy. Zvládla jsem ji během dvou dnů a nebavila mne o nic míň než před léty. Nad Vaškovými avantýrami se člověk musel pořád smát. Chudák mamina, ta si s ním užila. Ale dobrý konec jsem jí přála, i jeho otci, horolezci a zachránci. Pět hvězdiček si dílo zaslouží.

PetrCepek
10.04.2023 5 z 5

Film je samozřejmě mnohem lepší, ale co bych pro čtenářskou výzvu a obdivuhodnou Marii Poledňákovou neudělal.

sgjoli
26.02.2023 4 z 5

Asi neznám nikoho, kdo by o tomhle příběhu aspoň neslyšel nebo aspoň neviděl kus filmu, protože tohle je naše česká filmová klasika, ke které se ráda tu a tam vracím. A jelikož mi kniha leží doma už drahně let, pustila jsem se do ní.
Jako takhle - obsahově je to stejné jako film a nic moc navíc vám to nedá. Navíc je tam asi to, že se postavám dostanete trochu víc do hlavy. Jinak obsah stejný, což asi nepřekvapí. Jelikož film mám nakoukaný už mnohokrát, spíš jsem knihou prolítla, než že bych poctivě četla každé slovo od slova. Ale myslím, že nijak zvlášť to nevadí.
Je to fajn oddechovka, čtivá, svižně napsaná a doplněná o fotografie z filmu (mé vydání má barevné i černobílé). Ale přiznávám, že film mne prostě bavil o něco víc. Nevím, jak bych si příběh užila, když bych neznala film a četla jen knihu. Ty herecké výkony Tomáše Holého, Františka Němce a Jany Preissové holt dělají hodně, no... Takže film plný počet hvězd, ale kniha "jen" 4 hvězdy...
P.S. Jindřich mne v knize rozčiloval úplně stejně jako ve filmu. :-D

Monike
17.02.2023 5 z 5

Tak jako film, tak i kniha mě uchvátila. Úplně jsem viděla scénky z filmu. Za mě pecka film. Díky CV.

tabaluga
15.02.2023 5 z 5

Taková jednohubka:-) je škoda, že člověk má již film tak zapsaný v paměti, že přesně ví, co se bude v knize odehrávat. Škoda, že tam nejsou ty postavy trochu více rozebrány, co si myslí, proč si to myslí, takto mi to přišlo v podstatě jako přepis filmu bez nějaké přidané hodnoty navíc. Ale četlo se to moc dobře, až mne to navnadilo k puštění samotného filmu. Filmy podle Marie Poledňákové nikdy nezklamaly.

Kackac77
09.02.2023 5 z 5

Přečteno díky čtenářské výzvě. Samozřejmě znám film, knížku jsem četla poprvé. Co k tomu říct? Je tam legrace, láska, dojetí, kdybych to notoricky neznala, tak snad i trošku napětí jak to dopadne. Paní Poledňaková uměla vychytat to hezké v lidech a z toho ostatního si dělat srandu. Knížka se mi moc líbí.

marekB78
03.02.2023 5 z 5

Tahle knížka potěší nejen děti, ale i dospělé. Film jsem viděl několikrát, ale knihu četl poprvé. Krásná vzpomínka na skvělou Marii Poledňákovou. Přečteno do výzvy :)

n.ezn.amy
03.02.2023 5 z 5

První díl o Vaškovi, jeho svobodné mamince a hledání toho pravého táty. Domnívám se, že je jen málo čtenářů, kteří by neznali tuto roztomilou knihu. Marie Poledňáková znala dětskou duši a proto dokázala sepsat takhle krásný příběh o hledání, touze a lásce.

Terez9119
01.02.2023 4 z 5

Knížka mě vlastně velmi mile překvapila. Film jsem viděla několikrát jako dítě, ale on to není dětský film. Pamatovala jsem si, že jsem vždycky fandila Vaškovi a Lubošovi, maminčiny reakce se mi zdály divné a nepochopitelné. A kromě toho, že mi knížka pomohla lépe pochopit motivace všech postav, tak mě jednoznačně přeřadila na stranu maminky. Je to jednoduchý příběh o zklamání, lásce a odpuštění, kterému dodává kouzlo osmiletý Vašek. Kdo má rád film, užije si i knížku, ale nic navíc se v ní nedozví.

Michelleee
18.01.2023 4 z 5

Čteno díky čtenářské výzvě. A bylo to super, vtipné. Vzpomínala jsem na film.

Elea
04.01.2023 4 z 5

Milá, oddechová kniha.

Jenny46
17.12.2022 5 z 5

Taky jsem fanda od dětství, film snad zbožňuje každý a kniha je super přesně vidíte příběh Vaška jak v Tv - potřebovala jsem odpočinkovou četbu na zimní večery, krásně včera i padal sníh, jak na horách .o)
Doporučuji pro zlepšení nálady

evineckY
14.12.2022 5 z 5

Kniha je naprosto úžasná - přesně podle filmu a i když jsem ho viděla sto krát, nikdy si Vaška nenechám ujít. Je smutné, že zemřel mladý člověk, ale jinak Tomáše nevidím, než ''malou - velkou '' hvězdu, za kterou tady nemáme náhradu.
Paní Poledňáková - další pozdrav do hvězdného nebe, měla neskutečnou ruku na skladbu herců, protože si v rolích neumím nikoho jiného ani představit.
Moc doporučuji pro zlepšení nálady i pro vzpomínku.

Verčule88
27.05.2022

S Tomášem Holým jsem vyrůstala a dnes s nim vyrůstá i můj syn. Příběhy Marie Poledňákové mě hřejí na srdci a naplňují láskou. Tohle by měla být povinná četba, aby si každý uvědomil, jak na světě může být krásně. :-)

SkiEver
27.04.2022 5 z 5

Naprostá klasika mého dětství a hrozně milý příběh.. navíc moc hezky napsaný! Četlo se to úplně samo a během čtení jsem měla hroznou chuť vyrazit na hory. Jen škoda, že už mám dotčeno. :-)

georginaa
29.01.2022 5 z 5

Marie Poledňáková a její filmy mě provázely po celé dětství a jsem ráda, když narazím i na knihy, které mi to připomenou. Tu dětskou duši, radost, a nefalšovaný smích, který vždy pobaví. Je jedna z mála, která to prostě s dětmi uměla a vždy věděla, jak vyjádřit příběh, který zaujal každého diváka - čtenáře.

lucie0874
21.01.2022 5 z 5

Parádní kniha, dialogy jsou úplně stejné jako ve filmu.Super na zimní odpoledne ️

los
12.09.2021 4 z 5

milá odpočinková četba, a přesto velmi věrně zachycená psychologie dítěte

Aknel26
25.05.2021 5 z 5

Věrné literární zpracování skvělého filmu pro děti. Děj knihy se nijak neodchyluje od své předlohy, dokonce i řada replik je totožná. Paní Poledňáková jako spisovatelka rozhodně obstála.

Amneris
24.05.2021 5 z 5

Tuto stejnojmennou rodinou komedii miluji od dětství, ale ke knize jsem se dostala až v dospělosti. Vybavil se mi celý film, zejména úžasný Tomáš Holý a jeho přebrepty :-D