Jako slon v porcelánu

Jako slon v porcelánu
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/541224/bmid_jako-slon-v-porcelanu.jpg 4 13 13

Adéla a Radana. Osudy zdánlivě jiné, ale přitom v něčem až zvláštně podobné. Obě ženy se ocitly ve zcela odlišných životních situacích: Radana se zamilovala do přelétavého profesora na vysoké a otěhotněla. Adéla se stále snaží najít toho pravého přes seznamovací aplikace a do toho řeší potíže s tátou, který se rád napije a skončil jako nezaměstnaný. Spojuje je snad něco víc než jen touha po tom milovat a být milována? „Jak zvláštní ten život je. Dává a bere. Bere a dává. Opravdu musí být v životě vždycky něco za něco?"... celý text

Přidat komentář

EvikU.
06.09.2024 4 z 5

Kniha je od začátku členěna na vyprávění z pohledu dvou žen. Adéla a Radana. Tušila jsem, že se to nakonec spojí, jen mi nedošlo nejdřív jak.

Musím říct, že obou život byl zajímavý, ale hodně bolestný. Maličko mě rušilo, že bylo několik kapitol jedna a najednou jsme zase byly u druhé. Tak nějak nečekaně. Jako kdybych četla dvě knihy naráz.

Radana nečekaně otěhotní se svým profesorem z vysoké školy přestože se jejím rodičům nezdá. Je zamilovaná a je to otec jejího dítěte. Postupně sundává růžové brýle. Vždycky to byl proutník a rád se napil. Jako šťastné manželství se to nezdá.

Naproti tomu Adéla, která nemůže zakotvit ve šťastném vztahu a najít toho pravého. V aplikaci Tinder zkouší dávat nové a nové šance novému vztahu. Navíc má starosti s tátou, který je stále v lihu a léčit se jít nechce.

Dokáží obě najít svou lásku, své štěstí v životě? Konec se konečně propojí, ale za mě byl maličko tlačený na emoce… Kniha se četla dobře, ale některé věci mi tam malinko nesedli. I tak je to hezký příběh.

Anduli.d
31.08.2024 4 z 5

Kniha se mi líbila, postavy dobře propracované, uvěřitelný příběh ze života, který klidně mohou žít naši sousedi a takové mám ráda.


13werka
29.08.2024 4 z 5

V jednotlivých kapitolách knihy sledujeme střídavě Adéliny pokusy o navázání vztahu prostřednictvím internetových seznamek i boj jejího otce s alkoholem na jedné straně a Radanin manželský život na straně druhé.
Řekla bych, že v knize je silnější příběh Radany, který se dotýká domácího násilí - ať už psychického nebo fyzického. Přibližuje, jak je těžké z jeho začarovaného kruhu vystoupit, zvlášť když obětí je "jen" partner, který se snaží společnému dítěti zachránit rodinu, nezpůsobit mu trauma a nepřipravit ho o druhého z rodičů. Příběh Adély narážející při hledání partnera na sociálních sítí na samé zoufalce mi přišel takový konvenčnější a vlastně směřoval ke konci, který jsem tak trochu předpokládala. Musím říci, že ne vždy jsem jednání obou hlavních postav chápala, ale rozhodně nebylo neuvěřitelné. Stejně jako úplný konec, který překvapivě nebyl sladce růžový, ale spíš ze života - i tím, že z něj vlastně vyplývalo, že ne vždy musí být všechno jednoduché a černobílé tak, jak to na první pohled vypadá.

Bronwynn.
25.08.2024 4 z 5

Kniha se četla dobře a svižně, nejdřív jsem přemýšlela jak k sobě ty dvě ženy, co se střídaly v kapitolách patří, jak a jestli vůbec a ke konci do sebe všechno zapadlo jako puzzle a konec byl tak dojemný, až mi ukápla slza. Za mě kniha ze života co rozhodně stojí za přečtení

Autorovy další knížky

Anna Moricová
česká, 1991
2022  73%Až půjdeš, zavři za sebou
2021  72%Deníček psychiatričky
2024  83%Jako slon v porcelánu
Skrýt reklamy