Jakub Oberva

Jakub Oberva
https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51972/bmid_cerna-zeme-jakub-oberva-o7g-51972.jpg 3 5 5

Černá země série

1. díl >

První díl románové trilogii, psané metodou kritického realismu, o všech typických stránkách života železářského Ostravska v době od počátku tohoto století do konce první světové války. První díl je obrazem třídně rozložené vesnice, trpící kapitalistickým selstvím, jehož představitelem je bohatý sedlák Jakub Oberva. Druhý díl, prostoupený temnou, bezútěšnou atmosférou dělnického života v důlním městě Ostravě, ukazuje radikální třídní uvědomění proletariátu, jehož typem je postava Obervova syna Kuby Sršaně. Pozadím posledního dílu je světová válka a její ohlasy ve vědomí ostravského dělnictva: hladové bouře, demonstrace, živelný, anarchistický dělnický odboj. Příslibem do budoucna je silný, dobrý charakter těch, jejichž očekávání první republika nesplnila, ale kteří nepřestali věřit v konečné spravedlivé uspořádání světa.... celý text

Přidat komentář

Kerberos
12.01.2024 4 z 5

Od Vojtěcha Martínka už jsem četla Kamenný řád a tato kniha taky popisuje tvrdý život na statku.Sedlák Oberva ,který se oženil se starší ženou aby získal statek celých třicet let čeká na její smrt.Až po padesátce se zamiluje do mladé vdovy a má s ní syna.

maximka
30.11.2012 3 z 5

kniha o drsném sedlákovi, která neváhá obětovat půl života gruntu. a téměř na sklonku života se snad poprvé zamiluje. dostalo mě slezské nářečí, kterým mluví hrdinové, vypravěč si ponechává spisovnou češtinu. Občas jsem si říkala, čeho všeho jsou lidé schopni udělat pro majetek..