Nula stupňů volnosti
Jeffery Deaver
James Bond - agent 007 série
Agent 007 James Bond odhalí během tajné operace v Srbsku informace o plánované masové vraždě několika tisíců osob. Stopy vedou k Severanu Hydtovi přezdívanému Hadrář – britskému obchodníkovi, jehož firmy rozeseté po celém světě se zabývají odpadovým hospodářstvím. Bond je Hydtovi v patách, ale protože objekt jeho zájmu se nachází v Británii, je agent 007 vázán povinností dodržovat tamní zákony i během tajných operací – namísto naprosté nezávislosti, na niž je zvyklý při svých zahraničních misích, má nyní „nula stupňů volnosti“. Pouze s nasazením života a díky spolupráci se spřízněnými tajnými službami se mu nakonec podaří rozkrýt Hydtovy hrůzné plány. Anebo snad ne? Co přesně má Hadrář v úmyslu? Jakou katastrofu může způsobit jeho chorobná mysl? A kdo je onen tajemný Ir po jeho boku? Bond musí proniknout až do podnikatelovy bezprostřední blízkosti, aby rozpletl všechny nitky důmyslného plánu a na poslední chvíli se pokusil zabránit nejhoršímu.... celý text
Agent s povolením zabíjet James Bond řeší případ s krycím názvem „Incident dvacet“, jenž začal nedaleko srbského Nového Sadu, pokračoval v Londýně a Dubaji, aby nakonec eskaloval v jihoafrickém Kapském Městě za asistence místního policejního sboru, v jehož čele stojí pohledná Bheka Jordaanová. Deaverův agent 007 se v „Nula stupňů volnosti“ představuje v té nejlepší formě, přesto jsem se nemohl zbavit dojmu nenaplněných očekávání. Bonda mám zafixovaného jako vysoce akčního, noblesního a nebezpečného operativce, jdoucího z jedné akce do druhé, ať už jsou to tajné mise nebo milostné rošády, a tady jsem se bohužel občas přistihl při myšlence, že se to až nesmyslně táhne a sem tam jsem také zíval, až mě huba bolela. Odlehčující a karikaturní účinkování postav jako je zástupce Percy Osborne-Smith, vynálezce Mahdí Fulan a další jsem bral sice s nadhledem a porozuměním jako potřebnou a chtěnou humornou nadstavbu epizodního charakteru, nicméně se mi zdálo, že podobných nic neříkajících vsuvek je až přehnaně mnoho. Ne, že by tu nebyla žádná akce, napětí a dobrodružství, ale Deaverův román je přece jen více intelektuální četba, zatížená navíc handicapem pochybné charity a politiky.
Tohle vlastně ani nebyla bondovka. Spíše detektivka. Moc se tam necestovalo a základní Bondovy atributy a klišé tam také chyběly. Bondgirl...? No vlastně také ani nebyla. Tři hvězdičky dávám popravdě jen za to, že mě kniha přiměla podívat se na odpadový business z úplně jiné strany. A to bylo opravdu zajímavé.
Kniha od Deavera mimo sérii Rhyma a opět super čtení. S jeho knihami nemůžete nikdy udělat chybu, tak jen DO TOHO :-)
Bondovky ráda nemám, ale tohle je Deaver a toho miluju , takže za mě paráda. Ani jsem to nebrala jako Bondovku , ale jako jeho samostatný román .
Nerada Bonda, ráda, hodně ráda Deavera. A hle, i přes jistou pro bondovky povinnou nablblost, tu máme parádní čtení!
Nečtu bondovky...ale tohle je Deaver!!!!!!!!! Takže jsem musela....a hóóódně jsem si to užila. To, co znám z případů Agenta 007 z telky a to, co znám z knih Jefferiho se tak nějak elegantně, supermoderně a chytlavě spojilo do dobrého příběhu. Vřele doporučuji!!
Knihu jsem si ve spěchu půjčila v knihovně vlastně jen proto, že ji napsal Deaver. Až doma jsem zjistila, že je to bondovka. Říkala jsem si, co to bude zač a vzala ji do ruky až jako poslední...no a ono to bylo super počteníčko, stránky jsem doslova hltala. Určitě si zkusím přečíst i Fleminga.
Mám ráda knihy od Deavera(četla jsem je všechny), ale zároveň už mám za sebou i pár knih od Fleminga. Upřímně musím říct, že jsem byla mila překvapena. Samozřejmě je to něco jiného než na co jste zvyklí u klasické Bondovky,ale o to tady jde. Kniha se mi moc líbila a pokud máte rádi Deaverovu tvorbu, tak si knihu určitě přečtěte. Pokud jste od něj nikdy nic nečetli a jste skalní příznivci Fleminga, tak se do toho raději nepouštějte.
Bondovky jako filmy nemusím, jsou to pohádky. Ale Bond, James Bond a Deaver, Jeffery Deaver - to je jinší kafe. Ale jako vždy u Deavera (a u českých hokejistů) - je tam před vstřelením (nebo nevstřelením) gólu dvě kličky navíc.
U mnoha knih si říkám, že by bylo lepší něco natáhnout a něco zkrátit. Jenže co tady - Bondyho milostné přemýšlení? Ale to by nebyl Bond. Zázračné záchrany? To by nebyl Bond. Záhadné úniky jinam? To by nebyl Deaver.
Až na konec,který byl moc překombinovaný se to číst dalo. Bond v podání Deavera se mi líbil a dokázala jsem si ho pěkně představit a i postavy se svými "úchylkami" byly fajn. Dávám čtyři hvězdy,protože Deaver má prostě knihy o hodně lepší.
Je to první „bondovka“, kterou jsem četl. Filmy mám velmi rád. Jsou to luxusní pohádky pro dospělé. Ale číst to – nevím, dlouho jsem se obával, že budu zklamán. A tak elektronická verze 007 dřímala v mé čtečce asi tři roky.
Jeffery Deaver je dělník detektivní literatury. Pár kousků jsem od něj přečetl a jedná se určitě o lepší průměr. A tak se nechám zlákat do kosmopolitního Londýna a pak přes střední východ do Jihoafrické republiky.
Bond. James Bond. Je mi jasné, že Deaver zřejmě musí zachovat jisté atributy, které k agentovi s povolením zabíjet patří. Ale možná právě to je tak trochu na škodu.
Jinak je příběh o úchylném obchodníkovi s odpady docela zajímavý. Nahlédnutí do tohoto „smrdutého“ byznysu z poněkud bizarního úhlu pohledu přinutí člověka zapřemýšlet co všechno by mohlo být (nebo už dávno je) možné.
A jak už to v těchto pohádkách bývá, hlavní kladný hrdina všechny pobije, pomiluje ženy, usrkne Martini, upraví si kravatu, a na světě je zase o jednoho slizkého zloducha méně…
Jsem ráda, že tuto Deaverovu knihu jsem nečetla jako první. Asi bych se k jeho knihám nevracela.
Strašně zaměnitelná bondovka, která nenavazuje na Fleminga jako takového, ale spíše na různá filmová zpracování 007. Bond je tu dost tuctový a chybí mu to flemingovské kouzlo a nadhled. Výsledku moc neprospívá, že po pár zvratech začne být děj dost předvídatelný a víceméně všechny konstrukce se dají brzy odhadnout. Na můj vkus je tu až moc náhod a celé to postrádá větší dávku napětí. Na druhou stranu je Severan Hydt jakožto protivník velmi dobrý a promyšlený a dovedl bych si ho představit jako filmového záporáka. Jeho charakteristika a popis byly dobré a pasáže ohledně jeho projektu a ďábelského plánu patří k nejlepším v knize. Naštěstí je to všechno dost čtivé a odsýpá to, takže se čtenář moc nenudí a přečtení netrvá nikterak dlouho. Pro Deavera asi špionážní romány úplně nejsou a mám ho raději v klasické detektivně-thrillerové rovině, která ho tolik nesvazuje. Nula stupňů volnosti určitě žádného bondovského fandu (ať už knižního nebo filmového) neurazí a přinese mu zajímavý náhled na oblíbenou postavu (a částečně i na dosud neprozkoumané Bondovo dětství a minulost), nicméně se nejedná o nic převratného, co by nutilo k opakovanému čtení. 60%
Deavera som ešte žiadného nečítal a toto je plnokrvné pokračovanie Flemingového 007. Stručné, jasné, skorofilmové rýchle striedanie exotických lokalít, krásne (aspoň v mojích predstavách) devy, akčný dej sem tam zvrat a samozrejme akčný koniec. Nič viac. Oproti Flemingovy (ktorého mám dosť načítaného) mi tam chýbali také drobné nuansy, perličky - bondových chuťoviek, nejakých jedál, alkoholu, alebo detailný popis niečoho (pre čitateľa) nového z krajiny kde sa odohráva príbeh. Takže, kľudne by som dal ďalšiu 007Deaverovku.
Zatím pro mě zklamání. Většinou mám Deavera přečteného za dva tři dny, ale tentokrát s tím nemohu pohnout.Schovám si ho na dovolenou a uvidíme. :(
Tady jsem trochu na vážkách. U agenta 007 jsem čekal nějaké opravdu vychytané hračky a pekelně svižný příběh. Bond si zde vystačí pouze s CHYTRÝM telefonem. Celý příběh se převaluje líným tempem, Bond navíc působí jako změkčilý "policajt". Je mi záhadou, proč se Deaver rozhodl pro takovouto koncepcí a prezentací agenta 007. Pro mě zklamání.
agenti, agentky James Bond, agent 007 zpravodajské služby, rozvědka
2014 | Sběratel kůží |
1999 | Tanečník |
2016 | Sběratel kostí |
2019 | Hra na nikdy |
2000 | Prázdné křeslo |
Již od dětství mám postavu Jamese Bonda rád, v pozdějším věku jsem našel oblibu v detektivkách a Jeffrey Deaver k mé spokojenosti napsal tuto knihu,v níž se snoubí obojí.
Není to klasická bondovka plná hraček z oddělení Q a akční scény typické pro americký film.
I tak tam vše je,jen jinak než jsme zvyklí.
Takový James Bond pro dospělé.