Japonská kuchyně

Japonská kuchyně
https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/416595/bmid_japonska-kuchyne-ETs-416595.jpg 5 7 7

Sedm ingrediencí a tato kniha stačí k tomu, abyste se stali mistry japonské kuchyně! Přiznejme si to: japonské pokrmy vypadají lákavě a omamují barvami a exotickými vůněmi a chutí. Doma se do nich ale pustí jen málokdo; bojíme se, že je jejich příprava příliš náročná, ingredience nedostupné a nákladné. To je ale chyba. Autor této kuchařky, Tim Anderson, nás přesvědčí, že skvostný japonský pokrm můžete vytvořit ze sedmi surovin, které koupíte v každém supermarketu – jestli chcete zajít dál, přikupte dalších deset. Tim Anderson začíná základními omáčkami a marinádami, které „japonizují“ jakýkoliv pokrm, pak přejde k nejoblíbenějším pokrmům, jako je gyoza, suši, yakitori, ramen a tempura. Recepty jsou srozumitelně popsané a označené podle obtížnosti, takže je snadné podle nich vařit a jídlo se vždy povede.... celý text

Kuchařky
Vydáno: , Esence
Originální název:

Japaneasy


více info...

Přidat komentář

kopeceli
13.11.2022 5 z 5

Kuchařka splňuje přesně to, co jsem od ní očekávala. Jednoduché suroviny a přesné postupy mne na vyzkoušení naladily, ingredience nakoupeny a experiment může začít!

angloumene
28.08.2020 4 z 5

Párkrát jsem doma nadhodila, že mě na japonské kuchyni baví minimalismus z hlediska surovin a zároveň silný náboj z hlediska chuti. No a světe div se, za několik měsíců se mi objevila v rukou tahle kuchařka. Nejdřív jsem byla podezřívavá. Z úvodních stran se na mě smál mírně podsaditý Brit, žádný Japonec jakého bych očekávala. Jenže prvotní obavy mě rychle přešly. Z knihy na mě dýchla nejen láska k japonské kuchyni, ale i souznění se čtenářem, který má podle kuchařky vařit. Všechny recepty jsou představeny ve té nejjednodušší, ale zároveň funkční podobě. Žádné 48 hodinové přípravy dvou porcí. Prostě Japonsko s rozumem.
V úvodu knihy se dozvíme proč se věnovat právě japonské kuchyni. Autor nám představí že jde dělat jednoduše, několik základních surovin, díky kterým získáte požadovanou chuť a základy stolování. Následuje kapitola svačinky - v tomto případě spíše, předkrmy/saláty/drobnosti pro osvěžení společného hodování. Následuje kapitola malá jídla. Tentokrát se jedná o pokrmy jako gyoza, smažené kuře nebo ryba. Prostě cokoliv, co stačí doplnit salátem, rýží a polévkou miso, abyste měli plnohodnotné japonské jídlo. Následuje sushi. Tentokrát bez speciálních podložek a přehnaného perfekcionalistu. Prostě pojďme si jen udělat sushi, které klidně celé spořádáme na posezení a ještě se u toho budeme bavit. No ano, právě přišel čas na velká jídla. Pokrmy, které vás uspokojí sami o sobě a ještě je můžete sdílet s přáteli. Jde samozřejmě o tempuru, celé ryby,hotpoty nebo pokrmy z jednoho hrnce. Následují základní omáčky a sladkou tečkou není nic jiného než dezerty. No a nakonec vše uzavírají nápoje.
Popis jednotlivých receptů je tak povzbuzující, že byste nejraději uvařili celou kuchařku naráz. Opravdu, jestli můžu na Japonské kuchyni něco vyzdvihnout, pak je to milý, návodný autorův přístup. Jednotlivé recepty jsou popsané jasně a u většiny z nich je i fotografie. Co mě mrzí je absence seznamu receptů, což znesnadňuje přehlednost.
Celkově knihu hodnotím jako podařenou. Autor dokáže čtenáře navnadit k vaření a o to u kuchařek jde ze všeho nejvíc. Hodí se hlavně pro začátečníky nebo pro ty, kteří jsou japonskou kuchyní zcela nepolíbení. Ačkoliv mi chybí seznam receptů, pozitiva převažují. Jdu se pustit do prvních pokusů a dám vědět, jak to dopadlo.


Štítky knihy

Japonsko kuchařky japonská kuchyně

Autorovy knížky

2019  94%Japonská kuchyně