Jarmark marnosti

Jarmark marnosti
https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24035/bmid_jarmark-marnosti-kMq-24035.jpg 4 175 175

Román, který je satirickou kritikou anglické společnosti 1. poloviny 19. století, vycházel na pokračování v letech 1847 až 1848. Hlavní postavou je Becky, dcera francouzské tanečnice a neúspěšného malíře vynikající inteligencí a schopnostmi, jenž ji pomohou ve společenském postupu a právě na její postavě Thackeray ukazuje, jak fungovala chamtivá a požitkářská anglická společnost doby napoleonských válek. V roce 2004 byl slavný román zfilmován s Reese Witherspoon v hlavní roli.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Academia

Vanity Fair, 1848

JeKa
30.09.2013 5 z 5

Satira na britskou společnost počátku 19. století aneb román bez hrdiny, který by mohl bez úsměšku tento titul nést. Naprosto bravurní vyprávěcí styl. Přes neuvěřitelných 700 stran jsem se ani chvíli nenudila a musím říct, že zejména vypravěčovy komentáře (které některým přijdou zdlouhavé) mě vždy neuvěřiteleně bavily, možná i proto, že vlastní děj jsem již znala z filmové adaptace a tohle byl velmi lahodný bombónek navíc. Tak za všechno mě například pobavilo pojmenování příslušníků rodiny Crawleyů vždy podle příjmení vládnoucího ministerského předsedy... krásně vymyšlená úlisnost! Vřele doporučuju všem, kdo milují společenské romány z 19. století.

Eseter
06.06.2013 4 z 5

Vanity Fair je hlavně specifický svým stylem vyprávění. Autorovo tlachání „mimo mísu“ mě někdy iritovalo a nudilo, většinou bylo ale spíš zajímavé. Přesto je kvůli těmto vykecáváním román příliš obsáhlý. Docela mě ale pohltil; nejvíc oceňuju jeho námět a morální poučení vůbec. Líbí se mi, že nakonec dobro (tedy víra a láska) zvítězí. Největší plus je pro mě příběh Amelie a Dobbina.

Alma-Nacida
28.05.2013 4 z 5

Kniha už má svoje roky a na dnešní dobu je poněkud rozvláčná, ale nic jiného bych jí nevytýkala.

Petruše90
06.02.2013 4 z 5

Všechno popsané tak bravurně, že si to zaslouží 4 hvězdičky... Poprvé jsem zažila, že je film lepší než kniha, ale tak pokud si nad něčím oddechnout, tak zřejmě na touhle knihou :) Nemusíte ani přemýšlet, jen si tak číst...

tondavon
10.12.2012 2 z 5

708 stránková nuda pojednávající o ničem, kterou zachraňuje občasná (cca jednou za 150 stran) vtipná pasáž. I proto se tato kniha stala pro mě naprostým peklem, které jsem četl neuvěřitelné 3 měsíce.