Jarmark marnosti přehled
William Makepeace Thackeray
Román, který je satirickou kritikou anglické společnosti 1. poloviny 19. století, vycházel na pokračování v letech 1847 až 1848. Hlavní postavou je Becky, dcera francouzské tanečnice a neúspěšného malíře vynikající inteligencí a schopnostmi, jenž ji pomohou ve společenském postupu a právě na její postavě Thackeray ukazuje, jak fungovala chamtivá a požitkářská anglická společnost doby napoleonských válek. V roce 2004 byl slavný román zfilmován s Reese Witherspoon v hlavní roli.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2010 , AcademiaOriginální název:
Vanity Fair, 1848
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Jarmark marnosti. Přihlašte se a napište ho.
Já jsem opravdu Reese Witherspoonovou podceňovala.
Asi je to tím, že se nedívám moc na televizi, kde dávají většinou slaboduché filmy a seriály plné plytkých a vulgárních dialogů.
V Jarmarku marnosti byla v roli Becky Sharpové naprosto jedinečná. Zlatokopek u nás máme dost a dost, tak můžeme srovnávat.
Knihu jsem četla kdysi dávno, ale vše krásně zpracoval ve svém komentáři marlowe.
Jako kdyby pan Thackeray kritizoval dnešní společnost, těžko uvěřit, že se děj odehrává už v první polovině devatenáctého století.
Nic se nezměnilo.
Svědky Jarmarku marnosti jsme denně.
Šplhání po společenském žebříčku je prioritou všech "celebrit", a to za každou cenu.
Všichni si chtějí vše jen užít ( i sportovci, kteří jedou na Olympiádu), lidé jsou hodnoceni podle značkového oblečení a výše konta, ženy odhalují svá poprsí řádně vycpaná implantáty, snaží se dostat na "výsluní" a uhranout nějakého milionáře/fotbalistu......
Normálni úpadek všech morálních hodnot, kterému davy tleskají.
Nechápu tak nízké hodnocení, tohle je věrný obraz naší současnosti.
PS: Nepřipomíná vám to pád Římské říše?
Marně jsem se snažila tu tlustou knihu přečíst (a to je vytištěná navíc malým písmem), rozvláčné, popisné a v podstatě nudné...
„Poslouchat ženy, jak hloubají o nicotnosti a pomíjivosti krásy, je nemálo povznášející.“
„Válka žádá stejné oběti, krev od mužů a pláč od žen.“
„Stálým hloubáním nad ztracenými radostmi se zvyšuje jejich půvab i čar.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Zfilmováno
Jarmark marnosti (2002)
Kniha Jarmark marnosti v seznamech
Anglie satira 19. století zfilmováno anglická literatura napoleonské války společenské romány historické rományAutorovy další knížky
2010 | Jarmark marnosti |
2011 | Paměti Barry-Lyndona |
1962 | Růže a prsten |
1996 | Kniha o snobech |
1996 | Vánoční knížky |
Rada sa s vami podelím o svoje dojmy z knihy „Jarmark marnosti“ od Williama Makepeace Thackeray. Môj čitateľský zážitok z tejto knihy trval takmer rok, no nakoniec sa ukázalo, že to bola cesta, ktorá stála za to. Thackeray vytvoril nadčasové dielo, ktoré sa aj dnes nesie na vlnách svojich hlbokých pravd a satiry.
Príbeh sleduje osudy niekoľkých postáv, ktoré sa snažia prebojovať v spoločnosti zahalenej pretvárkou a ambíciami. Cítila som sa ako pozorovateľ v čase, keď autor nezľahčuje, ale naopak, odhaľuje neuveriteľné nuansy ľudskej povahy. Jeho kritika vtedajšej britskej spoločnosti má veľmi aktuálne odozvy aj v súčasnosti.
Thackerayho jazyk je bohatý a nádherne poetický, občas mi trvalo, kým som sa prepracovala týmito veršami a vtipnými poznámkami, ale každé slovo malo svoje miesto. Keď som prekonala svoje počiatočné ťažkosti, objavila som svet, ktorý je plný relativity a ironie.
Kniha mi otvorila oči a ukázala mi, že bez ohľadu na dobu, v ktorej žijeme, sú choroby pýchy, lakomstva a ambícií stále prítomné. Odporúčam každému, kto hľadá literárny zážitok s hlbokým posolstvom.