Jatka
Lee Child
Jack Reacher série
Jack Reacher se objevuje na scéně: bývalý vojenský policista vystoupí v malém městě v Georgii z autobusu a je uvržen do vězení. Za vraždu, kterou nespáchal.
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2010 , BB artOriginální název:
Killing Floor, 1997
Dle hodnocení zde, jsem se na knihu fakt moc těšila ale Děj se moc táhl a celkově mě kniha moc nezaujala.
Nedočteno. Ta strašlivá popisnost mě ubíjela. Vezme krabici A, dá ji na střechu auta B, sáhne do kapsy C, vytáhne klíčky D ... uáááá! Proč?
To není román, ale technický scénář! Jinak zápletka zajímavá, i když cca od půlky bylo taknějak jasné, jak to skončí. Pobavilo, jak rozdílně je Jack Reacher vylíčen v knížce oproti Tomu Cruiseovi ve filmu. :D
Nehodnotím, detektivní thrillery nejsou můj šálek čaje, nebyla bych objektivní.
Moc dobrá kniha, navíc skvěle namluvená v audio formě. Líbilo se mi vyšetřování i akce, zápletka byla rovněž zajímavá. Jack Reacher je velmi sympatický hrdina, rozumný, žádná citlivka, ale taky žádné kuře melancholik. Dělá, co je potřeba udělat, a nezdržuje se zbytečnou lítostí. Kniha má realistický, i když docela smutný konec, co se týká vztahu Reachera a Roscoe. Vzhledem k tomu, že se jedná o první díl dlouhé série, se asi nic jiného nedalo očekávat.
Knihu jsem četla před nějakým rokem. Byla super. Je i zfilmována do seriálu - doporučuji. :) Už se chystá další série - kniha Volný pád.
Příběh o bývalém vojákovy, co si šel jen koupit snídani někde v Georgii, a následovně byl zatčen za vraždu. Už od začátku mě to zaujalo, protože Městěčko Margrave kde se většina příběhu odehrává je tajuplné. Hlavní postavy jsou za mě skvěle napsané a jejich příběh dává smysl se zápletkou knihy. Kniha nejspíš není pro, každého ale určitě za přečtení stojí.
(SPOILER)
Kolikrát jsem si už říkala, že nebudu rozjíždět novou sérii? :-D nooo hodněkrát…Bohužel tady na DK to, ale prostě a jednoduše nejde :-) Na druhou stránku jsem za to strašně vděčná. Jen díky vám, narazím na knihy o kterých se mi ani nesnilo :-) Autor si mě získal a určitě nezůstanu u jedné knihy.
Městečko Margrave na první pohled působí čistě a nevinně. Když se ale podíváte pod povrch, tak je prohnilé a zkorumpované až do morku kostí. Procházející tulák, Jack Reacher obviněn hned z vraždy tomu přijde na kloub a udělá v tom pořádek. Sice po svém, ale mělo to grády , napětí a zvraty.-)
Už se nemůžu dočkat, kam Reachera osud zavane v dalším příběhu….
No, začetla jsem se až v base, ale pak už jsem se vážně nemohla odtrhnout. Párkrát mi trochu dělaly potíže dost realistické popisy toho, co hlavní hrdina nepřátelům dělal :-D, ale jinak to bylo vážně bezva a zajímavý.
Na prvotinu určitě hodně dobré, je znát, že na rozdíl od jiných se na sérii Lee Child neučil psát. Detektivní zápletka taky v pohodě, i když mám pocit, že indicie jsou občas přímo vnucovány. Akce dobrá, jen trochu rozmělněná úvahami jak z vojenské příručky.
Ano ano, já vím... Tahle kniha má prostě všeho příliš. Příliš kladného superklaďase, příliš megalomanskou zápletku, příliš logických děr, příliš tupé superpadouchy, příliš neuvěřitelný děj. Prostě je to příliš, příliš, příliš. ....... Ale mě to tak neskutečně bavilo!!!
Začátek byl rychlý, našlapaný, adekvátně napínavý a jo... i krvavý. Pak nám to začlo trošku drhnout, jako by Lee Child zapomněl svá soukolí trošku promáznout, nicméně atmosféru si příběh držel a s atmosférou i mě. A právě atmosféra nevědomí, kdy nikdo netuší, co se tady vlastně děje, proč se to děje a kdo všechno to "děje", byla pro mě téměř elektrizující. Jak se začal celý problém rozplétat, kouzlo začlo mizet, nicméně já u stránek zůstávala. V poslední třetině už se z knihy stala téměř čistokrevná akční vyvražďovačka a čtenář jen čekal, kdo z těch jatek vyjde s hlavou a kdo bez hlavy. Jak jsem se postupně pročítala příběhem, stále častěji jsem myslela na Chucka Norrise. Jak v přítomnosti Jacka dřepí v koutě, třepe se hrůzou a prosí o smilování. Chudák Chuck. Jack Reacher je čistokrevný superman, ironman, hulk dohromady, ale je pravda, že autor mu vymyslel aspoň takovou historii, že jsem mu to vlastně celkem věřila.
Suma sumárum, tahle kniha s uvěřitelným příběhem ze života běžného člověka a běžného městečka společného nemá prakticky nic, ale napsaná je podle mě fakt dobře a chytlavě. Jack Reacher i přes svou očividnou nesmrtelnost, jasnožřivost, nepřemožitelnost a obdivuhodné dedukční schopnosti přirostl k mému čtenářskému srdci a jsem dost zvědavá na jeho další špumprnákle. Vzhledem ale k tomu, že série má už kolem 26 dílů, tak doufám, že ještě zbyl někdo, kdo by se Jackovi mohl postavit v boji muže proti superhrdinovi :).
Tato kniha mě urputně zaujala hned na začátku a už nepustila. Výborně jsem se bavil. Skvěle napsáno, ani chvilku nenudí, skoro se nedá odložit. Zkušeně napsaný thriller, promyšlený, s úspornou stavbou vět, dobrou prací s napětím. Doufám, že i další díly budou taky takové.
Fantastický začátek, nezáživný střed, a rychlé finále. Kniha se mi líbila a i přes to, že to není můj žánr, k sérii se rád vrátím.
Jacka jsem se chystal číst asi tak před dvanácti lety. No konečně na to došlo, bytˇ formou audioknihy. Je to fajn čtení na léto. A podání pana Fridricha je top.
Jacka čtu na přeskáčku, takže první knížku jsem četla až teď. A klasika, Jack sebou nenechá vláčet. Moc dobré čtení, jako každé o Jacku Reacherovi.
Má první kniha od autora, a musím říci: super, mně se kniha líbila. Jack Reacher mě chytil. Poslouchala jsem audioknihu, takže kniha mi vůbec rozvleklá nepřišla. Už mám připraveno pokračování. Sice ty jatka vražd bylo hrůzné, ale vyšetřování a odkrývaní všech mě bavilo.
Od knihy sem nečekal tolik. Musím se přiznat že sem se nechal zvyklat filmama. Kniha je ale fakt dobrodružné čtení s dosti informacemi které si čtenář může i sám dosadit do vzorce a být tak o pár stránek napřed před hl. hrdinama
Nic moc. Čekala jsem trochu víc. Asi od půlky jsem věděla, jak to "dělají" a jen jsem se divila, že takový úžasný, dokonalý a neohrožený agent, nemůže na to samé přijít...
Nejsem si úplně jistá, jestli chci číst další díl, ale jako rychlé čtení do autobusu to stačí...
před chvílí jsem dokoukal seriál na motivy knížky a musím říct, že mě bavil o dost víc než dva filmy s T.Cruisem :) tak jsem se rozhodl dát šanci i serii :)
první knížka je fakt dobrý čtení, sice má seriál odchylky (což je logické) ale i tak jsem při čtení viděl postavy ze serialu a o to vic mě to bavilo :)
není to žádné "seriozni" čtení, prostě braková detektivka, ale zábavná :)
thrillery akční padělatelé zfilmováno – TV seriál Georgie, Georgia (USA)
1999 | Jatka |
2000 | A přece nezemřeš |
2000 | Varovný signál |
2001 | Nezvaný host |
2005 | Výstřel |
Super. Videl som kúsok filmu s Tomom Cruisom (neviem koho napadlo obsadiť so roly Jacka herca ktorý má 170cm), a tak keď som raz cestoval cez Európu a hľadal som čo budem počúvať tie dlhé nočné hodiny, našiel som túto (audio)knihu. Jacka som si hneď zamiloval a už sa teším na druhú časť. Dúfam že si takúto úroveň pán Lee udrží aj naďalej.
"Jatka" od Lee Childa je strhujúci debut, ktorý predstavuje ikonickú postavu Jacka Reachera. Táto kniha vás vtiahne do sveta nekonečného napätia, temných tajomstiev a neúprosnej akcie od prvej stránky a neopúšťa vás až do poslednej vety. S pútavým písacím štýlom a precíznou charakteristikou postáv dokáže autor vytvoriť atmosféru, ktorá vás drží v neustálom napätí. Jack Reacher je neohrozene odhodlaný hrdina, ktorý sa nemá problém postaviť tvárou v tvár nebezpečenstvu a vytvárať spravodlivosť. "Jatka" sú zmesou rýchleho tempa, zvratov a neustálych prekvapení, ktoré robia túto knihu neodolateľnou pre fanúšikov akčných thrillerov.