Jdeme na houby!
Ewald Langer
Sbírat houby je zábava! Pro všechny houbaře je nejlepší odměnou plný košík hub. Stačí jen pár základních vědomostí a znalost jednotlivých druhů jedlých hub. Mykolog Ewald Langer vás v této příručce seznámí s nejznámějšími houbami a odpoví vám na několik důležitých otázek: Kdy a kam vyrazit na houby? Jaké houby lze snadno a bezpečně rozpoznat? Před jakými jedovatými houbami by se měl mít člověk na pozoru? Které houby jsou nejchutnější a jak je správně upravit?... celý text
Literatura naučná
Vydáno: 2016 , Jan Vašut (Vašut)Originální název:
Ab in die Pilze!, 2013
více info...
Přidat komentář
Útlá knížečka pojetím spíše pro děti či hodně nenáročné, údajně cílená na houbařské začátečníky. Byť úpravou a grafikou docela sympatická, jako první houbařskou příručku ji nedoporučuji, obsahuje jen pár druhů hub a od každého navíc jen jednu (byť celostránkovou) fotografii. K tomu klasický stručný přírodo-houbařský úvod a několik receptů. Je to spíš doplnění sbírky houbařských příruček a atlasů pro fanoušky, praktická hodnota není dle mého názoru příliš velká. Pro začátečníky s houbařením rozhodně doporučuji podrobnější publikace. Ještě jedna poznámka, autor podle svého "klíče k určování hub" na straně 21 v podstatě nabádá k ochutnávání syrových neznámých hub, aby se zjistila chuť houby za syrova jako jeden z rozlišovacích znaků, avšak tuto radu nemohu houbařským začátečníkům, kterým je knížka určena, v žádném případě doporučit (asi nikdo by si nechtěl kousat třeba do Muchomůrky zelené a zjišťovat, jak chutná zasyrova).