Jean Marais – Mé dveře jsou dokořán
Jiří Žák
![Jean Marais – Mé dveře jsou dokořán Jean Marais – Mé dveře jsou dokořán](https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/100146/bmid_jean-marais-me-dvere-jsou-dokoran-100146.jpg?v=1539031074)
Monografie o jednom z idolů francouzského filmu – herci Jeanu Maraisovi. Po překladu hercovy autobiografie vydané pod názvem Příběhy mého života a scénáři televizního filmu, který vznikl v rámci cyklu Francouzská interview, se Jiří Žák rozhodl k samostatnému zpracování životopisu Jeana Maraise formou monografie. Autor vychází z osobních setkání s touto legendou francouzského filmu, ale i z korespondence s Jeanem Cocteauem a z literatury, zejména ze zmiňované autobiografie. Součástí knihy je soupis divadelních a filmových rolí Jeana Maraise.... celý text
![Iki1 Iki1](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/170238/m_iki1-NG0.jpg?v=1540838206)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Skvěle zpracovaná monografie, stručná, přehledně členěná, takže se mi velmi dobře četla. Dost informací bylo pro mě nové, třeba že se Jean Marais také věnoval malování. Čtení knihy mě chytlo hned od autorova úvodu, protože chrudimské kino bylo také mým zasvěcovačem do hereckého umu tohoto herce a jak je tu několikrát konstatováno, i vynikajícího a charakterního člověka.
![janina66 janina66](https://www.databazeknih.cz/img/users/24_/248533/m_janina66-yYh.jpg?v=1567787826)
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
Pro mě hodně emotivní kniha o životě a o jeho lásce k herectví.
Docela mě šokovalo jeho dětství a jeho matka, dost bláznivá.
A nejasné, kdo byl jeho otec.
Bavila mi zmínka o válce a jeho účast v ní. Moc mě kniha bavila.
![Rade Rade](https://www.databazeknih.cz/img/users/63_/63928/m_rade-g9H.jpg?v=1540828311)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
V knihovně mě zaujalo spíš jméno autora než titul. A bylo to výborné.
Útlá nenápadná knížka, stručnost tu ale není na škodu, jen ta příloha s fotografiemi mohla být obsáhlejší.
Životopis, profesní dráha, soukromí, osudový vztah s Jeanem Cocteau, a nejen to…
Život herce propojený s historií Francie, náhled do pařížských divadel i filmu v průběhu času, zaujal mě i pohled na to, co se řešilo i u nás; jak moc si zadaly umělecké elity za války s Němci; tady navíc i to, jak se kdo v závěru války vyhnul narukování do bojů. Nevěděla jsem, že mezi hereckou elitou byl největším hrdinou Jean Gabin, ale i Jean Marais měl v závěru války svůj hrdinský výstup…
Dost mě čtení chytlo, už jen ten „Úvod ryze osobní“, který nám napoví, jak se Jiří Žák dostal z chrudimského kina, plný okouzlení z filmových hrdinů, přes propast let až do okamžiku, kdy „jednoho vymrzlého lednového dopoledne v Pařížské ulici Norvins číslo 22 na Montmartru zazvonil na zvonek s prostými iniciálami JM.“
„Nebyl nadarmo žákem Cocteauvým. Věděl, že tradice má smysl jedině tehdy, bude-li pojímána současným člověkem na pozadí moderní doby. Nechtěl vytvořit nějaké divadelní „muzeum“. Chtěl, aby se po jevišti pohybovali živoucí lidé, kteří budou své myšlenky sdělovat živoucím lidem v hledišti. Copak Cocteau nenapsal: ,Diváci si přisvojují včerejšek jen jako zbraň, jíž by udeřili na dnešek?' “
„Naše vnímání světa se posunulo. Chlapík v klobouku s pérem a s kordem v ruce je už trochu směšný. Po filmovém plátně se prohánějí jiní hrdinové. Jezdí na silných motorkách či v rychlých autech a střílejí po sobě zbraněmi s laserovými zaměřovači. Svět se nemilosrdně žene kupředu, film banalizuje násilí a cena lidského života klesá.
Ale pan de Lagardère, Franҫois de Capestang, dʼArtagnan či Fanfán Tulipán kráčejí dějinami filmu se vztyčenými hlavami. Jejich zbraně sice už dávno zastaraly a jejich čest je jim v dnešním světě k ničemu. Jsou možná trochu směšní i trochu naivní. Přesto jsou nesmrtelní.“
-------------
Jiří Žák, autor skvělého románu „Já, Vincent“ o Vincentu van Goghovi, románu „Prokletý Modigliani", který vyšel letos, a spousty knížek o Francii, bohužel už žádnou další knihu nenapíše…
![Kontryhelka Kontryhelka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Sympatický a charismatický herec, navíc výborný člověk. Jeho filmy jsou nezapomenutelné a mají své kouzlo. Nejlepší je jako Fandor ve Fantomasovi.
![dexterman dexterman](https://www.databazeknih.cz/img/users/45_/45155/45155-4by.jpg?v=1467548329)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Mám už jen pár kapitol do konce Ale komentář a hodnocení napíši již dnes . Takže po titulu Loui De Funés nám Jiří žák představuje titul Jean Marais - Mé dveře jsou dokořán . Ze začátku mne úvod moc nebral . Stejný problém jsem měl i u Funése . Tady je to však způsobeno tím , že jsem z tímto hercem vyděl pouze trilogii Fantomase. Pak mne kniha ale velice rychle chytla . Jiří Žák se v úvodu snaží poodhalit jeho možný Český původ . Tato myšlenka je sama o sobě velice zajímavá . Jean si mne získal svým životním stylem . Hlavně tím jak se nadřel a nakonec mu to vyšlo . Přes neslavné dětství se tento charismatický herec stal jednou z ikon Francouzké kinematografie . Co na tom že někde byl prezentován jako homosexuál a jinde jako bisexuál . Sám autor se přiklání k myšlence že herec měl spíše bisexualní orientaci . To však nic nemění na tom že je kniha napsaná velice čtivě a dozvíte se tam toho opravdu mnoho , Jde o to jak tohoto herce vnímáte . V knize je popsán jeho úžasný vztah z Jeaném Cocteauem . Který bych charakterizoval jako pravá láska . Kniha se věnuje i natáčení Fantomase a tak trochu okrajově vztahu Jeana a De Funése . Dlé mého názoru Jeán na Funese žárlil pro to že se z něj stala hvězda prakticky přes noc díky prvnímu dílu četníku . Závěrem chci říct že kniha je moc povedená a doporučuji ji každému koho zajímá život tohoto PANA HERCE
2007 | ![]() |
2002 | ![]() |
2020 | ![]() |
2008 | ![]() |
2009 | ![]() |
Nádherné sepsána monografie, stručná, přehledná, která nám představuje J. M. nejen jako herce, ale zejména jako laskavého a optimistického člověka, jakého bychom si každý přáli znát