Jedno manželství

Jedno manželství
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/403605/bmid_jedno-manzelstvi-7PB-403605.jpg 4 76 76

Není to tak dlouho, co se Roy a Celestial vzali. Oba jsou mladí, krásní a mají před sebou slibnou budoucnost. Doslova ze dne na den se jim ovšem změní život. Roy je obviněn ze znásilnění, které nespáchal, a posléze i odsouzen. Jsme totiž na americkém Jihu, kde se černá barva pleti neodpouští. Román si pokládá otázku, co s mladým manželstvím udělá vidina čtrnácti let ve vězení. Celestial sice dosahuje úspěchů v uměleckém životě, nemůže se však zbavit pocitů viny, když si vzpomene na Royovo neštěstí. Postupně ji opouští síla udržovat vztah, který se odehrává přes dopisy a krátké návštěvy. Autorka názorně ukazuje, jaké dopady na osobní život může mít nefunkční systém spravedlnosti. Kniha se dostala do knižního klubu Oprah Winfrey, jež se rozhodla stát producentkou filmové adaptace, a zároveň ji zařadil do svého seznamu četby na léto 2018 Barack Obama.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Vyšehrad

An American Marriage, 2018

Ronny
13.06.2019 5 z 5

Tak po delší době dávám plný počet hvězdiček. Toto je kvalitně napsaná kniha. Příběh je popisován střídavě z pohledu všech tří postav, zároveň se dozvídáme historii jejich rodičů. Tady žádná postava není kladná ani záporná, chápala jsem každou z nich. Jenom matka dokáže bezpodmínečně a navždy milovat své dítě a stát při něm ať je ve vězení spravedlivě nebo nespravedlivě na neomezenou dobu.

Pebbles
08.05.2019 5 z 5

"Co pořád máte s láskou a rozhodováním? Nechci být krutý, ale tohle je větší než nějaký románek. Měla celý život na to, aby ho Andremu dala, pokud to tak chtěla. Ale ta chvíle pominula. Co udělal Roy, aby si tohle zasloužil? Neudělal nic kromě toho, že byl černý muž na špatném místě ve špatnou chvíli. Tohle je jednoduché."

Jediné, co se mi v tuhle chvíli honí hlavou je to, jak bych se asi zachovala já sama, kdyby se mi něco takového stalo, protože během čtení jsem si prošla všemi možnými emocemi vůči trojúhelníku Roy-Celestial-Andre... a stále se v nich nevyznám.

JanaDor
05.05.2019 5 z 5

Od začátku knihy jsem cítila napětí, že se něco špatného stane. Autorka bravurně popsala pocity a vnímání hrdinů, kteří si některé detaily nepřiznali ani sami sobě, a přesto je čtenář dokáže poznat a později pochopit. V pozadí příběhu je skvěle vykresleno chování černých a bílých. Otroctví bylo zrušeno před 154.lety a stále jsou ve vzduchu cítit rozdíly, které zde jsou podkresem příběhu, jež utváří celek obrazu malých měst a venkova.
Je to dobře napsaný příběh o nespravedlnosti, která dokáže ovlivnit všechny okolo. Závěrem řeknu, že postavy mi nepřirostly k srdci, byly opravdové a měly povahy, které jsou tak jiné než já, ale kniha jako celek je skvělá.