Jeho království. Jedenáct listů Marca Manilia Mezentiana z jara r. XXX po Kr.
Mika Waltari
Obliba Waltariho románů přechází z generace na generaci a mezi ty, k nimž se čtenáři stále vracejí, patří i Jeho království. Prostřednictvím dopisů své milence Tulii zde římský šlechtic Marcus Manilius Mezentianus vypráví o své cestě do Palestiny, která znamenala obrat v jeho dosavadním životě, přijetí křesťanství, příklon k prostotě a chudobě a tím objevení nového smyslu života.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 1991 , VyšehradOriginální název:
Valtakunnan salaisuus, 1959
Pokud nechcete, nemůžete, nebo váháte čísti Bibli, přečtete tuto knihu. Mika Waltari je bravurní vypravěč a osudy Římana Marca jsou klidné dějem a divoké pod povrchem. O čem je křesťanství? Jeho království je cestou. Zbývá jen doporučit...
Mladý Říman přijede do Jeruzaláma krátce po ukřižování Krista a setkává se s jeho přívrženci.
Moje nejoblíbenější kniha od Waltariho. Při četbě jsem cítil zoufalství a zmatek kristových učedníků a ohromení Římana při setkání se vzkříšeným Kristem. Popsáno tak, že jsem cítil, jako bych Ho sám na chvíli potkal.
Ježíš Nazaretský, král židovský.
Nejdramatičtější příběh v Euroamerické civilizaci.
Byl či nebyl.
To je oč tu běží.
Jisté je, že pro hodně lidí je to naděje, protože život každému uteče jako voda, a nikdo nezná hodinu ani den, kdy mu zazvoní umíráček.
Není proto divu, že umělci často obrací pozornost k Ježíš Nazaretskému, nejsilnějšímu symbolu naděje na posmrtný život v Euroamerické civilizaci.
Malá zajímavost.
Ať si každý zkusí představit, že by žil bez toho aby znal dějiny, chodil do školy atd. Jeho život by se odvíjel jen v souladu s přírodou a jinak by cítil, jinak by vnímal, měl by jiný životní styl.
A nikdy by se nedověděl nic o tom, co byl ten který člověk.
Nádherná knížka, a kdybych nečetl Egypťana Sinuheta, určitě bych jí ohodnotil lépe. Waltari dokáže opravdu mistrně vykreslit vnitřní neklid postav a jejich bitvy mezi rozumem a vírou, srdcem, touhou atd. Moje hodnocení je v tomhle případě velmi subjektivní a rozhodně nechci od téhle knihy nikoho odrazovat, jen prostě nedokážu dílo ohodnotit bez kontextu ostatní Waltariho tvorby. Pro mě je prostě Egypťan Sinuhet jedna z nejlepšíh knih co jsem kdy četl a nemůžu se ubránit tohle srovnání nepromítnout do hodnocení
Začátek trošku maličko delší, než se děj rozeběhne ... ale pak paráda :) Ač jsem nevěřící, líbí se mi, jak je knížka pojatá a jak hlavní hrdina popisuje prvotní příběh, který se klidně stát mohl, bez toho všeho, co se na křesťanství nabalilo časem...
Další krásná Waltariho kniha, budete plakat, budete doufat, budete vtaženi do děje. Těšte se!
křesťanství Ježíš Kristus finská literatura Izrael starověký Řím rané křesťanství romány v dopisech, epistolární romány historické romány
2013 | Egypťan Sinuhet |
2005 | Jeho království |