Jelení vršek
Hana Marie Körnerová (p)
Východní Čechy na sklonku 16. století. Na hrad, kde žije Jan – poslední potomek pánů ze Zhoře, přijíždí z Francie vdova po jeho mladším bratru Vilémovi. Bratři si byli od malička velmi blízcí, rozkol mezi nimi nastane až ve chvíli, kdy se Vilém rozhodne odjet do Francie, aby podpořil krále Jindřicha IV. Navarského. Ve Francii se přes bratrův nesouhlas ožení a krátce nato nachází smrt na bojišti. Jan trpí výčitkami svědomí, neboť se s bratrem rozešel ve zlém. Navíc má finanční problémy, protože výdaje na válečné tažení a nečekaný Vilémův sňatek silně zatížily rodinnou pokladnu. Příjezd vdovy, která hodlá uplatnit dědický nárok, tak ještě vyhrotí napjatou situaci. Krajina „na konci světa“ zavátá sněhem je pro mladou Francouzku trestem sama o sobě. Doufala, že tu najde nový domov, ale naráží pouze na chlad a odmítání. I služebnictvo vycítí náladu panstva a chová se k ní nepřátelsky. Brzy po příjezdu se ji někdo pokusí otrávit. Jediným ochráncem vdovy je Vilémův právník Václav Lešický, který se snaží vypátrat viníka. Když v kraji vypukne morová nákaza, na hradě hledá azyl i početné Vilémovo příbuzenstvo. Mezi rodinnými příslušníky panují napjaté vztahy, nucené soužití pod jednou střechou přináší další problémy. V sázce není už jenom majetek, ale i život…... celý text
Diky Ctenarske vyzve jsem se dostala k teto knizce. Historicke romany moc nemusim, ale byla jsem mile prekvapena. Konec byl lehce predvitatelny, takova cervena knihovna s vyletem do historie a drobnou detektivni zapletkou.
Cetla js do vyzvy 2023. Clovek si uvedomi, jak moc se cas posunul v kvalite ziti a jak se nezmenily vlastnosti lidi.
/AUDIOKNIHA/
Mrzí mě, že musím kazit knize dobré hodnocení, ale nemohu jinak - výlet mimo oblíbené žánry v rámci knižní výzvy mě zavál k této historické červené knihovně. Teď se budu zase nějakou dobu držet v bezpečných vodách :) Nebýt audioverze, knihu bych pravděpodobně odložila o dost dříve, než se čtenář dostane k hlavní zápletce, což by byla škoda - příběh jako takový není špatný.
Nádherný příběh, Körnerová opět nezklamala. Další z knih, kterou nedokážete odložit a slibujete si: "už jen poslední kapitolu"...
Vím, že se pořád opakují, ale historické knihy této paní autorky prostě miluji. Opět krásně napsané a čtivé jedním dechem. Moc děkuji a těším se na další.
Historický román je dost vágní termín a lze za něj uschovat skoro cokoli. Třeba styl Ludmily Vaňkové nebo Vlastimila Vondrušky, kteří historii za mě využívají hlavně pro zábavné účely.
Historia magistra vitae, pravil klasik a proto čekám krom zábavy i jemné rysy 'výchovy' k lidskosti.
Čest, odvahu, mravnost, hrdost (nezaměňuj za pýchu:) a zcela jistě zrnko zbožnosti, či vztahu k ní.
Na Jelením vršku jsem všechno tohle našla. Pravdou je, že příběh byl nepatrně ukecaný a budí dojem plytkosti a romantiky, ale jsou chvíle, kdy jde na tuto hru přistoupit, nakonec šlo jen o historické kulisy. Objektivně je kniha za tři, ale i čtyři si zaslouží - už za napětí detektivní zápletky v závěru.
A ta hebká obálka na omak :))
Škoda klasicky odfláknutých korektur!!!
5/4
Po trochu rozevlátém začátku se postupem tento historický román četl velmi dobře. I když se příběh zcela nezakládá na skutečných reáliích, paní Kőrnerová opět svým vypravěčským umem krásně popisuje děj i události.
Líbily se mi charaktery postav. Střídala se akce s romantickými prvky a překvapujícími událostmi. Kdybych mohla, doslova knihu zhltnu jedním dechem.
Krásný historický román od mé oblíbené autorky se tentokrát odehrává v 16. století na hradě Hiršberk a bylo to moc pěkné čtení. Je dobře popsané prostředí a způsob života v tehdejší době, kdy byl byl plný nástrah, útoků a nenávisti od lidí, od kterých by to nikdo nečekal, ale také období morové nákazy, která byla hodně zlá. Kniha určitě stojí za to si ji přečíst.
Skvělý román z pera oblíbené autorky historických
příběhů..nepostrádá napětí, lásku, postavy ačkoliv žijí v daleké minulosti působí naprosto věrohodně a budí sympatie nebo odpor. Je vidět, že autorka dobře zná historické reálie a umí je skvěle zakomponovat do vyprávění. Super!
Úžasná kniha.. jak moc historické knihy nemusím, tak tady jsem byla nadšená.. V první části více historie než samotného příběhu, ale to bylo třeba a navíc to je tak skvěle vyvážené, že přesně když jsem si říkala, že historie by už stačilo, tak následuje sám příběh.. a ten se mi moc líbil.. Výborně popsané postavy, úplně jako živé.. Tak lidské, vůbec ne černobílé.. A kniha se vůbec nedala odložit, čtenář prostě musí vědět, jak to dopadne :-) A hned :-D Kniha by si zasloužila mnohem více hvězd.. :-) Jistě si knihu přečtu někdy v budoucnu znovu a to je vlastně to nejlepší doporučení.. :-)
Moje oblíbená autorka rodinné ságy Pán hor,,opět tu bylo co k historickým knihám patří,,láska,intriky,morová nákaza,smrt,napjaté vztahy,,těším se na další knihy autorky,,,
Knihu jsem si vybral do tématu Čtenářské výzvy - kniha, jejíž děj se odehrává v 16. století. Už na sklonku minulého roku jsem od paní Körnerové přečetl Heřmánkové údolí, které sice nebylo úplně nezapomenutelným čtením, ale rozhodně jsem díky němu měl celkem velká očekávání i od Jeleního vršku. Bohužel, Jelení vršek ze všeho nejvíc definuje slovo plytké. Příběhu chybí ve všech aspektech něco víc. Zápletka je celkem plochá a o začátku bez velkého snažení předvídatelná, ty vedlejší dramatické události pak nestačí čtenáře ani zaujmout, jak nezajímavě jsou psané a jak rychle zmizí sami od sebe. Jen plnidlo stránek? Dobová surovost zde vůbec nevyplouvá na povrch ani při líčení morové nákazy táhnoucí krajem. Emoční profil postav a jejich projev je jak herecké umění Silvestra Staloneho. Nefunguje ani romantická linka. Po 300 stranách vzájemného odporu mezi ústřední dvojicí, nepůsobí závěrečné vzplanutí vůbec uvěřitelně a Jan ze Zhoře dočista změní charakter. Navíc se knize nedařilo držet ve mě soustavně pocit středověku, doby, v níž se děj odehrává. Na relativně málo stránkách je zde prostě od všeho trochu a přitom nic, nic zapamatovatelného. Guláš, který ale nikdo nezamíchal. Všechny ingredience jen tak leží na sobě, neprolnuté, oddělené. Kniha je výrazně lepší od půlky, ale co s tím, když už je stejně od samého začátku jasné co se stane, jak to skončí, nebo kdo za čím stojí. Práce s napětím a tajemstvím naprosto nezvládnutá. Vypadá to, jako bych viděl jen samá negativa, ale ono to tak není, jen nedokážu vyzdvihnout nic vyložené skvělého, všechno je tak nějak ... plytké.
Budu se opakovat, ale tohle je moje první kniha od této autorky, díky výzvě 2023 (děj knihy v 16.st). Děj příběhu začal pomalu až téměř nudně, o to rychlejší a napínavější byl závěr.
Ale co ty překlepy (na dvou místech v knize úplně vyměněná slova ve větě)?
Historický román z Čech a fiktivního hradu Hiršberg na sklonku 16. století je hlavně romantika, ale trocha dobrodružství k němu naštěstí také patří. Nakonec to musím hodnotit jako příjemné čtení, do poloviny mi právě to dobrodružství trochu chybělo a historických reálií také nebylo příliš. Oproti knihám tohoto žánru, třeba od p. Vondrušky, má tento román o dost vláčnější tempo, ale závěr vše vylepšil.
Autorčiny historické romány mám velmi ráda od té doby, co jsem narazila na Pána hor. Tento se od těch ostatních, které jsem četla, trochu liší. Začátek je pozvolný, spousta popisů a jmen bez zjevných souvislostí. Pak se to však rozjede ve velkém stylu a závěrečná část je až nebývale akční. O romantické lince se zde ani téměř nedá mluvit, převládá napětí a akce. Historická pohádka pro dospělé, která se mi velmi libila.
Díky Čtenářská výzvo! Kniha se mi moc líbila. Na začátku mi to chvíli trvalo, ale pak mě to moc bavilo. Jak už tu uváděli jiní, tak tam bylo všechno - zajímavá zápletka, napětí i láska. Byl to můj první historický román a nebýt výzvy, asi bych ho nikdy nepřečetla. Těším se na Heřmánkové údolí.
ČV 2023 - Kniha, která se odehrává v 16. století.
Mé první seznámení s autorkou a tímto žánrem. A musím říct, že jsem byla nadšená.
Kniha s prvky napětí a lásky, moc hezky se to četlo.
Hrad Hiršberk a osudy jeho obyvatel v době 16.stoleti. Román byl docela akční s příchutí rodící se lásky mezi nejméně očekávanými lidmi. Pan Jan ze Zhoře a paní Diana si k sobě dlouho hledali cestu. Paní spisovatelka prostě umí:-)
mor 16. století historické romány české romány
2012 | Heřmánkové údolí |
2019 | Hlas kukačky |
2018 | Co neodvál ani čas |
2013 | Kočár do neznáma |
2022 | Jelení vršek |
Knížka byla zajímavá z hlediska historického období, kdy se příběh odehrával, bavilo mě číst, jak se tehdy asi žilo (historickou přesnost neřeším). Co mě ale už moc neoslovilo, byl strašně předvídatelný děj, který takřka ničím nepřekvapil. Navíc nejsem fanoušek červené knihovny, takže ve finále je to pro mě taková ta kniha typu "neurazí, nenadchne".