Jen šmouha po nebi
Ivan Binar
Spisovatel Ivan Binar ve svém novém románu v proudu snů, záznamů současnosti a vzpomínek představuje na půdorysu intimního příběhu poválečné české dějiny až k dnešku v celé jejich obludnosti. Román, v němž se všechny zmíněné linky přirozeně proplétají, popisuje skupinu dobou stigmatizovaných zoufalců vyhnaných do vysídleného pohraničního městečka, kde se postupně z prašivého houfce, který však svým způsobem tvoří idylickou komunitu, rodí „nové socialistické" maloměsto s jeho přirozenými klady a zápory a také s oním perverzním prvkem převrácených perspektiv raného socialismu. Příběh napsaný krásným jazykem plyne navzdory všem hrůzám, které popisuje, v jakémsi smířeném poklidu až k závěrečné katastrofě a ve svém plynutí opíše kruh – hlavní hrdina se vrací do míst, kde jeho příběh začal. Protipól zdivočelé doby tvoří lidské porozumění, skutečné city a soucit.... celý text
Výborný autobiografický pohled na poválečné dějiny jednoho původně německého městečka. Osamělý Antonín Bartoš na konci své pouti vypráví svůj osud kamarádce kočce a nachází vykoupení v podobě přízračné modré lodi, v níž většina lidí vidí jen šmouhu na nebi. Poetické vyprávění o ošklivých dobách s nezbytným absurdním humorem mě velmi bavilo číst i poslouchat jako četbu na pokračování.
Nenapadá mě lepší slovo, než že to je psané krásně "snivě". Úplně jsem si představovala obrazy. Věřím, že to nesedne úplně každému, ale mně se to moc líbilo. A samotný příběh je zajímavý - nucené stěhování, emigrace, vztahy. Prostě jeden neobyčejný život od začátku do konce. Překvapuje mě, že knihu skoro nikdo nečetl. Je to škoda.
Obdivuji to umění měnit časové roviny děje s takovým citem, že na sebe navazovaly snad i věty! Poetické vyprávění o syrových událostech jednoho života, který byl prožit především v okolí nuceně osídlené vesnice Spálené. Příběhy a osudy několika postav očima mladého snílka pohladí, ukolébají a to všechno napříč tomu, že budete svědky nejedné lidské tragédie.
Syrový start poválečných vyděděnců, odpadlíků ve vesnici Spálené, někde za Opavou? Bruntálem, pohledem dospívajícího chlapce - sirotka.
2013 | Jen šmouha po nebi |
2014 | Bořivoj a Blecha Fló |
2009 | Bibiana píská na prsty |
2016 | Peckova jáma |
2002 | Rekonstrukce |
Krásným poetickým jazykem napsaný příběh o kruté době poválečných let, o zbytečných obětech a rozvrácených rodinách. A o tom, jak je těžké minulosti uniknout, protože hluboké šrámy na duši se špatně hojí.