Jeruzalém
Sami Tamimi , Yotam Ottolenghi
Autoři této knihy Yotam Ottolenghi a Sami Tamimi vyrůstali v 70. až 80. letech minulého století v Jeruzalémě, aniž by se znali. Yotam žil v židovské čtvrti na západě tohoto starobylého města, Sami v jeho arabské čtvrti na východě. Setkali se v Londýně roku 1999 a stali se z nich obchodní partneři ve firmě Ottolenghi, která mimo jiné provozuje restaurace a lahůdkářství. Jejich zážitky z dětství jim po čase posloužily jako inspirace při psaní této knihy. Tradiční recepty upravili tak, aby vyhovovaly životnímu stylu a chutím současných kuchařů a strávníků. Kniha je napsána jako pocta městu, kde se setkává mnoho kultur a také mnoho kuchyní z různých částí světa. Obsahuje 120 receptů na přípravu zajímavých pokrmů ze zeleniny, luštěnin i masa, ale i dezertů, vybraných autory na základě jejich preferencí chutí a zvyků při vaření a také vzpomínek na to, jak se vařilo v jejich širších rodinách. Nesnažili se podrobně dokumentovat židovskou ani arabskou kuchyni v uvedeném městě, šlo jim spíše o zachycení vlastních zkušeností a jejich využití v současném stylu vaření.... celý text
Literatura naučná Kuchařky
Vydáno: 2016 , Slovart (ČR)Originální název:
Jerusalem: A Cookbook, 2012
více info...
Přidat komentář
Jiź trochu více náročné recepty. Především na koření a bylinky, které se u nás téměř nedají sehnat. Kuchařka není košér, jak by se mohlo na první pohled zdát.
Přehledně členěná kuchařka do kapitol, doplněná příjemnými fotografiemi, obsahuje tradiční recepty. Osobně cením především zajímavé saláty.
Hlavně v menších obcích se asi hůře mohou shánět ingredience jako labneh, tahini nebo harissa; nicméně kniha obsahuje jak recepty na jídla sestávající z u nás zcela běžně dostupné zeleniny, tak také zajímavé recepty obsahující ne úplně běžně používané ingredience jako například kdoule, potočnice nebo fenykl.