Jihomoravské vaření s vínem
Libor Jan
Jak se to má u vaření s vínem? Skvěle, když umíte víno využít i jinak než jen pro přímou konzumaci ze sklenky. Víno lze používat do marinád, lze jím podlévat nejrůznější masa, ať již dušená či pečená, lze je přidávat do omáček, které pak získají příjemnou návinnou chuť. Autor přináší recepty na jídla tuzemská i zahraniční, kde se víno používá běžně či se jím může pokrm vylepšit překvapivě. Defiluje zde slavný kohoutek na víně vedle dalmatské pašticády, roštěné Eszterházy, staropolské kýty na smetaně, pokrmů z mletých mas i rybích specialit, jako je vánoční losos na šampaňském či jihomoravský kapr v rákosí. Nechybějí ani vstupy do kuchyně francouzské a středověké, ke slovu se dostanou i zabijačkové speciality a pochutiny k vinné degustaci. Recepty jsou často obohaceny o nejrůznější postřehy ze sféry kulturní, historické a geografické a vystihují slovně charakter nabízených jídel. V úvodu nepřijde zkrátka ani historie jihomoravského vinařství, vkusné ilustrace připravil akad. malíř Petr Veselý. ... celý text
Přidat komentář
Autorovy další knížky
2015 | Václav II. Král na stříbrném trůnu |
2014 | Dějiny Brna 2 |
2004 | Dějiny Králova Pole |
2016 | Vyškov - dějiny města |
2005 | Husitství na Moravě ; Náboženská snášenlivost ; Jan Amos Komenský |
A máme tady asi tu nejnápaditější kuchařku celé historie české kuchyně. Její autor - profesor brněnské Masarykovy univerzity Libor Jan - nám v ní představil své osobní kuchařské recepty, ať už si je vymyslel zcela sám či k nim někde našel inspiraci z minulosti. Výhodou této kuchařky je i to, že dané recepty dokáže bez nejmenších problémů pochopit i normální chlap, a dokonce tyto netradiční, ale o to zajímavější a chutnější pokrmy uvařit. I když je v názvu knihy Jihomoravské vaření s vínem, tak některé recepty, minimálně názvy, nás zavedou do Itálie, Francie, či dokonce i na Blízký východ. Kniha je také obohacena o úvod docenta Václava Štěpánka a také kresbami Petra Veselého. Zkrátka nejlepší kuchařka všech dob. Vhodná pro kuchařky i historiky, či pro kuchaře i historičky.