JÓGA - anatomie
Leslie Kaminoff , Amy Matthews
![JÓGA - anatomie JÓGA - anatomie](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/54095/joga-anatomie-54095.jpg?v=1290076249)
Světový bestseller. Názorná ilustrovaná publikace určená jak zájemcům o cvičení jógy, tak instruktorům a lektorům. Laické veřejnosti přiblíží význam jógy a její blahodárné působení na svalové skupiny, instruktorům pomůže v jejich práci: kniha představuje jednotlivé pozice - asány - a jejich vliv na svaly, zapojené při provádění daných cviků, s přesnými popisy svalů přímo v ilustraci a srozumitelným slovním vysvětlením. Tento světový bestseller, anatomický průvodce jógou, je určen pro každého, kdo se o jógu zajímá pro začátečníky i pokročilé, pro příznivce power jógy a zejména pro instruktory. Přehledné anatomické ilustrace znázorňují práci svalů, které jsou zapojeny při provádění jednotlivých pozic. Srozumitelné a přesné popisy jednotlivých ásan spolu s kresbami poskytují dokonalou představu o principech, na nichž jsou založeny dané pohyby. V knize mimo jiné naleznete: Základní principy jógy. Dýchací techniky. Vztah mezi jógou a páteří, druhy pohybů páteře. Obsáhlý přehled ásan s rozborem činnosti svalů a kloubů, upozorněním na možné potíže a překážky, popisem průběhu dýchání během cvičení a názorným anatomickým obrázkem. Autor Leslie Kaminoff je mezinárodně uznávaným specialistou v oblasti jógy a anatomie dýchání. Bydlí v USA a pracuje v New Yorku.... celý text
Literatura světová Literatura naučná Zdraví
Vydáno: 2010 , CPressOriginální název:
Yoga anatomy
![___Kateřina___ ___Kateřina___](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/316793/m_katerina.jpg?v=1731951714)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Kniha je pro lidi, kteří si chtějí u jogy odpovědět na otázky "Proč?" - Proč tato pozice, proč tento dech,... Je plná anatomických popisů, termínů a obrázků. Takže pokud se kniha dostane ke čtenáři, který přesně toto hledá, je vyhráno. Nicméně pro lidi, kteří jogu vnímají spíše jako občasné cvičeníčko na protažení, kniha není úplně vhodná.
![Ája27 Ája27](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Jedná se o velmi srozumitelně napsanou odbornou knihu na téma "svalová soustava a jóga". Podrobná, velmi dobře ilustračně zvládnutá. Nespadá pro mne do kategorie módních horkokvašek, kterých je dnes na pultech mnoho. Je použitelná i pro cvičitele či cvičence, kteří neprovádí jógu. Vede názorně k pochopení principu práce jednotlivých svalových skupin při provádění konkrétních pohybů. Děkuji autorům.
![Azmodan Azmodan](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/139183/m_azmodan-2aU.jpg?v=1537445571)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Podle této knihy se nedá cvičit.
Podle této knihy se dá pochopit.
Pochopit, jak co funguje a co dělají jednotlivá cvičení.
Doporučit se dá všem, kterím nestačí jen mechanicky opakovat jednotlivé pozice, ale kteří chtějí porozumnět tomu, jak v těchto pozicích jejich tělo funguje.
Kniha je zpracovaná velmi hezky a přehledně, vše je velmi dobře popsané. Vyobrazení jednotlivích asan vzniklo tak, že byla pořízená fotografie ve "finální" pozici a do ní byly vpraveny kosti a svaly. Vznikají tak unikátní vyobrazení jednotlivých pozic!
Pro praktické cvičení není kniha takovou nutností jako kniha "Joga v denním životě". Je však jejím cenným doplněním právě o anatomický náhled do těla provádějícícho jednotlivá cvičení a dovolující tak pochopit a porozumět.
![PavlínaAlžběta PavlínaAlžběta](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/213068/m_pavlinaalzbeta-Dhk.jpg?v=1583064597)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Přidávám se ke kladným recenzím k této publikaci, která se zaměřuje na anatomický pohled těla při cvičení asán. Józe jsem se věnovala leta a rozpoznám dobré či špatné publikace. Kniha začíná samotným procvičováním správného tempa dýchání, kterému se věnuje celá kapitola, další kapitolou je působení jógy na páteř, následuje porozumění asán, jak se v józe cviky nazývají. Dále kniha rozebírá pozice, jak ve stoje, v sedě, kleku, pozice na zádech a na břiše nebo s oporou paží. V rozsáhlé publikaci čtenář najde i české názvy asán. Kniha je skvěle zpracovaná s barevnými obrázky , kde jsou hlavně vykresleny svaly, které v určitých asánách pracují. Doporučuji i cvičícím, tak i lektorům.
V knize se dočtete informace o protažení jednotlivých svalů, ale za mě chybí popis nervů a dalších detailů, které jsou rovněž velmi důležité. Samotná kniha a její korektura by podle mě chtěla trochu vyladit, písmo je místy příliš malé a často je nutné knihu otáčet v rámci orientace obou stran na výšku atd.