Jóga, dech a meditace
Václav Krejčík
Nechte se inspirovat ke cvičení jógy východní tradicí a povídáním o Indii. Vyzkoušejte si jednoduché základní techniky jógy v domácím prostředí a využijte připravený 30minutový ranní program pro aktivaci energie.
Tato kniha mě moc mile překvapila.Líbilo se mi prolínaní vyprávění o Indii a vysvětlení asan, pránájámy, meditace aj.
Velmi příjemná kniha...a to jak z pohledu cestovatelského (tedy jogínsky cestovatelského), tak i z pohledu jógy. Čte se sama, je vidět že si autor (mimochodem top jogín v ČR) psaní užívá s lehkostí. Určitě povinnost pro toho, kdo nad návštěvou jógového chrámu přemýšlí!
Knížka popisuje autorův jógový pobyt v Indii. Řekla bych, že je spíš takovým doplňkovým čtením pro ty, co zajímá jóga, Indie a podobná témata. Rozhodně to není jediná kniha, se kterou si vystačíte, pokud jste začátečník, ale k tomu není ani určena. Najdete v ní některé cviky, dechová cvičení i tipy jak meditovat, ale hlavně to je příběh autora, kde popisuje co prožíval a zažíval při svém pobytu v Indii, jak se vyrovnával s diametrálně odlišnou kulturou. Líbí se mi, že se autor nevyhýbá ani citlivějším tématům a kniha je psaná upřímně, autor ze sebe nedělá žádného machra, který pobyt zvládnul levou zadní. Najdete zde i povídání týkající se jógy jako takové i jógové filozofie. Příjemné odpočinkové čtení, ale přeci jen je kniha po literární stránce psaná takovým dost obyčejným stylem, což mi nedovolilo dát více hvězdiček, ačkoliv je kniha fajn a rozhodně mě nezklamala:)
Osobně mám problém s tím, že je v knize kázáno o duchovním životě a nemateriálních hodnotách, ale na fotkách ze studia jsou trička s nápisem Reebok. Jógu si velmi užívám, ale k otázce hromadného zvracení se spolucvičenci jsem se zatím nedostala :-) Jinak Indii znám z pohledu mé kamarádky, která tam studovala hindštinu, její popis této země coby holky bělošky se samozřejmě liší (na každém kroku sexuální obtěžování atd.). Zklamaná jsem asi z toho důvodu, že se více než o autora, zajímám o jógu.
Úžasná kniha a vyprávění tak strhující, že by člověk hned chtěl něco takového podstoupit. Používám ji při cvičení.
Musím říct, že mě kniha překvapila. Mám pana Krejčíka zafixovaného ještě jako cvičitele aerobiku, proto mě potěšilo poučení o tom, že jóga zdaleka není jen o fyzickém cvičení, vlastně původně vůbec taková nebyla. Líbí se mi, že je kniha komplexní: obsahuje jak teoretické poučení o józe, bozích a Indii všeobecně, tak také příklady cvičení, ať už dechových nebo asánových, i vlastní vyprávění a určitý přerod autora. Většina jeho zážitků z Rišikéše mě pobavila, protože jsem tam také byla, a tak jsem se částěčně mohla vrátit a prožít si to všechno znovu. I já prošla určitou transformací, i když ne tak radikální. Nicméně zcela chápu jeho dobrou náladu pramenící de facto z ničeho, jeho změny úhlu pohledu na určité věci a rostoucí lásku k Indii. Vystřízlivění samozřejmě přijde, ale Indie vás určitým způsobem změní.
V mém věku už bude jóga skoro jedinou vhodnou sportovní aktivitou. Proto bych se chtěl s touto životní filozofií trochu blíže seznámit. Vybral jsem si za tím účelem knihu Václava Krejčíka - Jóga, dech a meditace s podtitulem Ztracen a nalezen v Indii. Musím ovšem konstatovat, že kniha není určena pro naprosté laiky, jako jsem já! Obsahuje příliš mnoho termínů, které mi zhola nic neříkají - pránájáma, mudra, uddíjána bandha, nádí šódhana, udždžájí, "Hadí energie (kundaliní - také známá jako bohyně Šaktí), leží stočená a spící ve spodní části páteře, kde se všechny nádí sbíhají. Musí vystoupat šušumnou vzhůru, prostoupit čakrami a dostat se do bindu, kde dojde ke spojení." Přesto jsem si se zájmem přečetl zážitky a příběhy z autorovy cesty do Indie, a snažil jsem si představit tu naprosto rozdílnou kulturu a život. Nabyl jsem dojmu, že jóga je systém sedů, lehů, pozic, dýchání, manter, filozofií a meditací - chaotický, nejednotný, různorodý, mnohotvárný v celé škále typů a škol. Neexistuje jediná správná škola jógy, každý prostě může cvičit jak chce a co zvládne. To by mi mohlo vyhovovat! :-) Jóga je taková homeopatie - na každou nemoc, neduh je nějaká pozice, typ dýchání, mantra. Přesto jsem si z knihy vybral několik věcí pro můj budoucí život jógína:
Súrja Namaskár krijá - první fáze védského pozdravu slunci, při které se nemění poloha těla, ale pracuje se jen s rukama (to bych mohl zvládnout).
Šavásana - meditační poloha mrtvoly (tak to je snadné).
Halásana-Sarvangásana-Matsjásána - pluh, svíčka, ryba ( to už je vyšší dívčí!).
Širšásana - stoj na hlavě snad ani nebudu zkoušet :-)
ÓM MANI PADMÉ HÚM - tibetská mantra klidu a míru.
Namasté...
2017 | Žijte jógu |
2015 | Jóga, dech a meditace: Ztracen a nalezen v Indii |
2003 | Powerjóga |
2009 | Jóga v rytmu života |
2016 | Jóga, očista a rituály |
Velmi čtivá kniha, více než o józe jako cvičení jsem se dozvěděla o životní cestě autora. Ale kniha se mi moc líbila. Ale jako " učebnici" jógy doporučuji až knihy Žijte jógu.