Joker: Svět

Joker: Svět
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/545063/bmid_joker-svet.jpg 4 11 11

Zločinecký princ klaunů posouvá svou značku na světovou úroveň! Co dělá Joker na dovolené ve Španělsku? Jak inspiroval ostatní, aby šli v jeho stopách a vytvořili jeho dvojníky v České republice či Argentině? Jaké uplatnění nachází v Kamerunu? Odpovědi na tyto otázky mohou poskytnout pouze špičkoví scenáristé a výtvarníci z jednotlivých zemí, a to v jedinečných příbězích oslavujících jednu z nejzajímavějších postav komiksové popkultury. Podobně jako bestsellerová a kritikou oceňovaná kniha Batman: Svět i tato nepřehlédnutelná antologie nakladatelství DC Comics obsahuje příběhy Jokera od tvůrčích týmů zastupujících 13 různých zemí, včetně tak renomovaných vypravěčů jako jsou Geoff Johns, Satoši Mijagawa, David Rubín, Germán Peralta, Alvaro Fong Varela a další. Díky příběhům ušitým na míru autentickému stylu, tónu a kulturnímu cítění různých národů po celém světě tato kniha ukazuje, jak nejpopulárnější superpadouch DC inspiroval šílenství v globálním měřítku. V knize nechybí ani příběh z České republiky v podání osvědčeného hvězdného dua Štěpán Kopřiva a Michal Suchánek!... celý text

Komiksy
Vydáno: , Crew
více info...

Přidat komentář

EvikU.
18.10.2024 4 z 5

Na této knize je asi nejzajímavější, že obsahuje povídky na Jokera od několika států a jejich nejlepších ilustrátorů a scénáristů. Čtete pak příběh Jokera zasazeného do prostředí dané země a kultury.

Nejvíce se mi líbila povídka z České republiky. Super ilustrace a skvělý námět. Nebo mi to bylo nejvíc blízké. Ale jsou tam i další, které jsou velmi zdařilá. Je to Americká, Brazilská, Argentinská.

Samozřejmě tam byly i dvě povídky, které mne tak nenadchly. Ale v celkovém měřítku hodnotím komiks velmi kladně.

Doporučuji všem, protože to není celý příběh. Klidně si dejte jednu povídku a vychutnávat si tak můžete knihu o to déle. Nejlépe je vystižená atmosféra těch zemí ve kterých Joker vystupuje. Je vidět, že je to opravdu psané a kreslené těmi, kteří v ní žijí, protože to má nezaměnitelnou atmosféru. U Turecké povídky bych ani nepotřebovala vlajku, z které země příběh je. Pro koho je komiks určen? Pro všechny milovníky komiksů. Je to opravdu povedená kniha.

Ivan Kučera
18.10.2024 3 z 5

Z Batmana: Svět som mal rozporuplné pocity. Zo všetkého najviac pripomínal to, čím zrejme aj v skutočnosti bol: vcelku jednoduchý a poviem to sprosto „lacný“ spôsob, ako zarobiť čo najviac peňazí. DC šikovne oslovilo množstvo krajín zo všetkých kútov sveta s otázkou „Nechcete napísať a nakresliť svojho vlastného Batmana odohrávajúceho sa vo vašej krajine?“. Nuž... kto by nechcel? Ja by som si užil, ako si dá pečené koleno pod námestím v Novom Meste nad Váhom, ako prebehne súboj vo fontáne pri knižnici, prípadne navštívi sídliská Rajková a Hájovky. Scenáre podľa toho pôsobia: dojmom narýchlo spichnutých zápletiek, ktoré majú v prvom rade predstaviť danú krajinu (napr. formou slávnej architektonickej pamiatky) a na scenári až tak nezáležalo. Po výtvarnej stránke bolo knihe Batman: Svět ťažko dačo vytknúť. Každá „poviedka“ bola nakreslená iným autorom a tým pádom odlišným štýlom a nie každý sadol každému čitateľovi, ale vo všeobecnosti by sa azda dalo povedať, že vizuálne to bol plus-mínus krásny komiks a práve v jeho pestrosti a nepredvídateľnosti sa ukrývalo čaro. K tomu pevná väzba s prebalom a tona medailónikov ilustrátorov, scenáristov atď. Za mňa je ale v komiksoch samozrejme rovnako dôležitý aj scenár, ten ma však sklamal. Joker: Svět je to isté, ibaže s inou postavou v hlavnej úlohe. Ľahký nadpriemer, hlavne za kresbu prižmurujem oči, pretože scenáre sú ozaj fakt priemerné (najviac ma pobavila asi manga). A tiež si myslím, že Joker najlepšie v dejinách zakaždým fungoval, keď sa ukrýval v úzadí ako tajuplná, mrazivá záporná kreatúra. Spraviť z neho miestami až komickú postavičku osobne považujem ak aj nie za urážku daného antagonistu, tak minimálne za nápad, z ktorého nie som nadšený. Ale inak fajn komiksová kniha.


rozaaalie_
14.10.2024 4 z 5

Je libo metalový koncert v Německu, výlet do Osmanské říše, návštěvu Dnu zesnulých v Mexiku, nebo snad setkání s Jardou Jágrem? To všechno a mnohem víc najdete v komiksu Joker: Svět.

Co se týče děje, těžko svazek hodnotit jako celek. Některé příběhy se mi líbily více (Jižní Korea, Argentina, Japonsko) a některé zase méně (Brazílie, Turecko, Polsko), jak už tomu v „povídkově“ laděných dílech bývá. Ale nutno podotknout, že všechny byly zpracovány dost originálně.

Tenhle komiks dle mého názoru namísto celistvého příběhu slouží spíš k tomu, abychom se jím pokochali. Autoři se zabývají především kulturními zvláštnostmi, historií, a obecně se snaží co nejlépe zachytit kouzlo jednotlivých zemí – s cílem to všechno propojit se zákeřným, šíleným, ale po celém světě fanoušky milovaným Princem klaunů. A já myslím, že se jim to docela povedlo :).
- - -
Děkuji CREW za recenzní výtisk! Více knižního obsahu najdete na mém instagramu @rozaaalie_

cestina_s_linus
11.10.2024 4 z 5

Mnoho lidí si díky posledním filmovým snímkům tuto postavu ze světa DC zamilovalo a nedivím se jim. O to více jsem byla zvědavá na tento kousek, na kterém se podílelo mnoho grafiků a scénaristů z různých koutů světa.

Je těžké nespoilerovat, takže vypíchnu, co bylo na knize super, co mi naopak přišlo slabší.

Co bylo super:
- přebal s českou ilustrací
- kvalita materiálu (vazba je boží!)
- pestrost příspěvků
- krátké slovo o lidech, kteří na jednotlivých příbězích pracovali

Co mi přišlo slabší:
- velmi lesklý papír (během slunečného dne se komiks blbě četl, protože jsem furt hledala dobrý úhel, abych viděla na text)

U komiksu jsem se místy nasmála. Jindy jsem měla husí kůži. Joker každé prostředí naprosto ovládl a vždy mě něčím dovedl překvapit. Po dočtení jsem si uvědomila, že se scénaristé a kreslíři svým způsobem překonali. Všichni promítli do Jokera, jak svou zemi vidí a poukázali, na co (ne)jsou pyšní.

Nejlépe si s Jokerem (podle mého názoru) vyhráli: USA, ČR, Polsko.
Nejméně mi sedl Joker v provedení: Japonska a Itálie.

GoodGames
10.10.2024 4 z 5

Aj keď som chcel dať pôvodne hodnotenie 3*, musím uznať, že mi je tento komiksový projekt veľmi sympatický. Predsa len tu máme rôznych autorov z rôznych častí sveta a tým pádom tu máme aj odlišné štýly kresby a rôzne príbehy. Je to také zaujímavé exotické čítanie, kde sa kresba neustále mení a každý príbeh má aj iné pointy. Daň za tú rôznorodosť je samozrejme nevyrovnaná kvalita príbehov. Najviac by som vyzdvihol hlavne ten od našich bratov z Česka, ktorý ma príbehom bavil najviac, ale kvalitne to odštartoval celé aj hneď prvý príbeh z USA s názvom Epilog je prolog. Kresbou sa mi najviac páčil príbeh Dvojník z Južnej Kórei. Celkovo spokojnosť, ale niektoré príbehy by som sem vôbec nedával (Turecko, Taliansko, Brazília) a iným by som zasa pridal na stranách.

hroubek
23.09.2024 4 z 5

Komiks tvoří třináct příběhů a povídek z různých částí světa. Některé jsou velmi povedené, a některé jsou bohužel trochu slabší. Na příbězích pracovali opravdu moc šikovní scénáristé, kteří zde odvedli velmi dobrou práci. I na menším prostoru dokázali své příběhy prodat, představit nám "svého" Jokera a dát příběhům krásnou cynickou pointu.

Jako vlastence mě hodně těší, že mohu napsat, že příběh od Štěpána Kopřivy se hodně povedl a patří k tomu nejlepšímu. Osobně mi hodně sedl příběh z USA od Johnse, pak příběh z Argentiny od Matíase Timarchiho, a příběh z Mexika od Alvaro Fong Varela je hodně krutý a drsný.

Nejslabší příběhy pro mě byly části, které přišly z Itálie, Kamerunu, Brazílie a Turecka. Nejsou vyloženě špatné, jen mi u nich něco chybělo. Ať už šlo o zápletku, pointu nebo samotný styl vyprávění. Prostě mi tam něco chybělo, abych byl spokojený.

Každý z příběhů mám svou vlastní lokální kresbu a jistou umělcovu vizi, a ta příběhům dodává krásné kouzlo. Kresba se velmi povedla a k jednotlivým příběhům přesně pasuje. Opravdu se mi hodně moc líbí, jak si jednotlivý výtvarníci vyhráli se zobrazením příběhu, Jokera a své vlastní země. Moc se jim to povedlo a já všem umělcům tleskám, protože odvedli parádní práci.

Osobně se mi líbila kresba u všech příběhů až na jeden. Nejméně mi sedla kresba u příběhu z Italie. Ale tam chápu, že to byl jistý tvůrčí záměr, který mi bohužel vůbec nesedl. Jinak jsem byl hodně moc spokojený a u některých příběhů velmi nadšený - zdravým Mexiko, Česko nebo Jižní Koreu.

Jsem dost spokojený a komiks jsem si užil. Byl jsem u některých příběhů velmi příjemně překvapený a musím říci, že jsem nečekal, že český příspěvek bude tak moc dobrý a kvalitní, a že se vyrovná jiným příběhům v této komiksové knize. Joker: Svět je povedený komiks, který stojí za váš čas a vaši pozornost.

Štítky knihy

antologie Joker DC Comics

Autoři knihy

Štěpán Kopřiva
česká, 1971
Geoff Johns
americká, 1973
Satoši Jagisawa (p)
japonská, 1977
David Rubín
španělská, 1977
Skrýt reklamy