Vraní oko
Michaela Klevisová
Josef Bergman série
< 8. díl
Dvojnásobná držitelka ceny za nejlepší českou detektivku Michaela Klevisová se vrací k oblíbenému kriminalistovi Josefu Bergmanovi. Vyšetřování ho tentokrát zavede do chatové osady u řeky na jižní Moravě, kde lišky dávají dobrou noc. V okolních mokřadech vzniká nová ptačí rezervace, kterou tam ovšem místní nechtějí. Lidé tak mají spoustu důvodů vzájemně se nenávidět a podezřívat. Bergman musí přijít na to, jak vražda podivínského ornitologa souvisí s nedávnou smrtí pražské profesorky a dalšími podezřelými okolnostmi. Pravdu znají snad jen ptáci, kteří nerušeně poletují nad hlavami obětí i těch, kteří před druhými něco skrývají.... celý text
![prochajda prochajda](https://www.databazeknih.cz/img/users/90_/90996/m_90996-FHW.jpg?v=1459855069)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Prostě, výborná kniha, tak moc dobře napsaná, že se četla jedním dechem. Mohu jen doporučit. Těším se na další díl této série.
![simona g. simona g.](https://www.databazeknih.cz/img/users/65_/65222/m_simona-g-rPn.jpg?v=1551299986)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Klevisová a Bergman série mě prostě baví. Pohodové a lehce napínavé čtení, jako u všech předchozích knih této série. Nemohla jsem tedy vynechat ani tuhle knihu a ještě že :). Bavila, líbila se, fajn se četla. Spokojenost, doporučuji.
![lenikhor lenikhor](https://www.databazeknih.cz/img/users/73_/73032/m_lenikhor-65110f4d9d399.jpg?v=1695616846)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Opět pohodové, lehce napínavé čtení. Už je to 8. díl ze série s detektivem Bergmanem, ale pořád je to psáno uvěřitelně. Když jsem se dočetla, že se děj bude odehrávat v jihomoravských mokřadech a bude o ptačí rezervaci, tak se mi prostředí zdálo pro mě nezajímavé. Nakonec jsem se ale dozvěděla zajímavosti z ptačí i rostlinné říše a nebyla jsem z výběru prostředí zklamaná, ba naopak.
![katlouc.ha katlouc.ha](https://www.databazeknih.cz/img/users/41_/412984/m_katlouc-ha-jM7.jpg?v=1676315093)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Letos jsem vzala Svět knihy opět útokem. Na besedu s paní Klevisovou jsem se už těšila a autorka mě jako vždy nezklamala. Další Bergmanův případ, který mě velice bavil.
![ArwenAragorn ArwenAragorn](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/171246/m_arwenaragorn-hae.jpg?v=1558267111)
81%
Autorka opět nezklamala. Děj se tentokrát odehrává v pro mě blízké lokalitě. A je to zase o obyčejných lidech, jejich tajemstvích, trápeních, lžích, touhách. A všechno se tady točí kolem ptačí rezervace vznikající v místních mokřadech. Povídání o ní mě taky bavilo. A až ke konci zjistíte, proč má knížka takový název.
Ráda doporučím.
![desert.fox desert.fox](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Detektivka o lidech. Ne o postavách, nezranitelných, nesmrtelných, výjimečných, ale prostě o lidech.
![Makůvka Makůvka](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/159252/m_makuvka-HUn.jpg?v=1609184478)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Je to pár let, co jsem četla jednu knížku z této série a nějak mě neoslovila, tak jsem další už nezkoušela. Jenže díky databázi jsem stále narážela na novinku Vraní oko a hodnocení bylo také vysoké, tak jsem si řekla, že to zkusím.
A byla jsem nadšená. Krásná, čtivá detektivka z českého prostředí. Vše klidně plynulo, příběh logicky vymyšlený, čtenář se v ději ani v postavách neztrácel. Detektiv praktiký a sympaťák. Prostředí děje se odehrává v pěkném moravském kraji a popis přírody a ptactva do toho krásně zapadal.
Moc se mi knížka líbila a určitě si přečtu předchozí díly a budu se těšit na další pokračování.
![Lucciella_L Lucciella_L](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/302380/m_lucciella-l-2PO.jpg?v=1662306967)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Klevisová zkrátka nezklame. Děj je příjemný a čtivý, zasazený do mě blízké lokality, čímž kniha nabyla ještě více na atraktivitě. Líbí se mi, že vraha neodhalím hned. Za mě super
![PetK PetK](https://www.databazeknih.cz/img/users/99_/99931/m_99931-pkM.jpg?v=1459855077)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Opět standardně skvělá Klevisová, teď ještě navíc skoro u nás doma. :-) Její detektivky mají jakousi klidnou, konejšivou atmosféru, což je docela nezvyklé spojení. Tahle série mě baví.
![jitka7326 jitka7326](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/130664/m_jitka7326-LBB.jpg?v=1670697030)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Neměla.jsem očekávání a knížka milé překvapila.milý bonus byly popisy přírody, hlavně ptáků
![ddkk ddkk](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/203056/m_ddkk-XpR.jpg?v=1543155359)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Výborná detektivka, kterou jsem nemohla odložit. Navíc se tentokrát odehrává v kraji, který dobře znám. Michaela Klevisová se nepopíratelně propsala do první ligy české detektivní literatury, protože - alespoň pro mne - každá její další kniha je zatím jen lepší a lepší...
Bylo to napínavé, řešení docela nečekané a bylo to navíc takové "naše" v tom nejlepším slova smyslu.
Doporučuji.
![Ulala Ulala](https://www.databazeknih.cz/img/users/73_/73018/m_ulala-kK1.jpg?v=1540918311)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
V "chatové osadě u řeky na jižní Moravě, kde lišky dávají dobrou noc", rozvíjí autorka příběh bývalých spolužáků. To se však dozvíme až na konci příběhu. Na začátku je krásný popis přírody, milovníci ptáků a nová ptačí rezervace, "babka kořenářka" a její blog o bylinkách, bohatá rodina sochaře, který zřizuje nové mokřady a chudá fotografka, která to celé spojuje. Takové poklidné okolí, kde však dojde ke dvěma vraždám, které navazují na dřívější z okolí Prahy.
Na styl autorky jsem si zvykla a líbí se mi. Budu se těšit na další pokračování klasických detektivek s JB a jsem zvědavá do které části naši vlasti jej autorka zavede.
![Abikk Abikk](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/18973/dlabikk-OLa.jpg?v=1540893766)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Půjdu proti proudu, mně se to nelíbilo. Do doby určitého nálezu jsem se nudila, poté se příběh celkem rozjel, ale do děje už mě to nevtáhlo.
![kasavubu kasavubu](https://www.databazeknih.cz/img/users/56_/56709/m_56709-lRM.jpg?v=1526387336)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Další fajn pokračování mé oblíbené série. Tentokrát byl můj tip na vraha správný a uhodla jsem ho hned skoro na začátku. To se mi u autorky moc často nestává.
![rumova_kulicka rumova_kulicka](https://www.databazeknih.cz/img/users/29_/295520/m_rumova-kulicka-ln4.jpg?v=1577183076)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Skvěle zpracovaná detektivka jako vždy! Téma sledování ptáků je mi hodně blízké, takže mě to potěšilo. Jen pro mě všechny postavy byly hrozně nesympatické, bohužel.
![Hanouch072 Hanouch072](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Super knížka! Začátek vypadá jako obyčejný román..ale pak, je to vražda, není to vražda? Podezříváte kohokoliv a stále se objevují další indicie, kdo by to mohl být.. Vraní oko můžu jenom doporučit.
![bigben bigben](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/125286/m_bigben-S2f.jpg?v=1679830690)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Autorku mám ráda a její knížky mě zatím nezklamaly. Prvních 100 stran popis postav a jejich osudů, a pak to jede..jedna mrtvola...druhá mrtvola...a pak se objeví vyšetřovatelé z Prahy a začne celý kolotoč vyšetřování a odkrývání minulosti. Klidně bych snesla i více stránek.
tajemství chalupy a chaty bažiny, mokřady, močály vesnice české detektivky a krimi jižní Morava lužní lesyAutorovy další knížky
2020 | ![]() |
2021 | ![]() |
2017 | ![]() |
2019 | ![]() |
2023 | ![]() |
Výborná kniha od mojí velmi oblíbené české autorky (aktuálně asi nejoblíbenější). Čtu od ní všechny knihy, takže na tuto jsem čekala a těšila se. A zklamaná jsem tedy rozhodně nebyla. Knížka se mi moc líbila, hezky se četla, líbilo se mi i umístění děje na jižní Moravu do krásné přírody, téma ornitologie a mokřadů bylo také skvělé, v neposlední řadě fajn Josef Bergman, prostě líbilo se mi vše. Určitě doporučuji.