Julie mezi slovy

Julie mezi slovy
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/552670/bmid_julie-mezi-slovy.jpg 4 113 113

Maminka nebyla začarovaná vždycky. Dřív bývala nejbáječnější maminkou na světě… Je to průšvih a nespravedlnost. Těmhle slovům desetiletá školačka Julie rozumí, zato ji pořád děsí, proč se její maminka-alkoholička po rodinném rozvratu odmítla stýkat s ní i s její sestřičkou. Z Prahy se tehdy obě dívky přestěhovaly do vesnice Horní Zhoř, kde se sžívají nejen s tátovou novou partnerkou a jejími syny, ale od základu budují i vztahy v malotřídce, tolik nepodobné velkoměstským poměrům. Julie už leccos kolem sebe chápe, nicméně smyslu pojmů exekuce, sex, handicap nebo sebezápor ještě musí přijít na kloub. Nemluvě o situacích, kdy ji dospělí k něčemu přísnými slovy nabádají, a přitom se sami chovají přesně naopak. Je to strašně začarované, a přece se v odzbrojujícím vnitřním monologu holčičí hrdinky najde místo i pro legraci a nezměrnou touhu po harmonii. Julie nehodlá být posledňák čili lúzr, protože už od života dostala druhou šanci a cennou radu: utíkej štěstí nejmíň půl cesty naproti!... celý text

MartinaF
04.12.2017 4 z 5

Autorka nejenže vidí rozvod rodičů očima dětí, ale vysvětluje také některé výrazy, se kterými se děti mohou setkat. Skvěle napsáno, až jsem občas chtě nechtě musela vytáhnout kapesník.

knihomolkačenka
22.04.2017 5 z 5

krásná kniha spíš pro ty starší čtenáře.

Adell-ka
03.05.2016 5 z 5

Skvělá knížka, která malým čtenářům formou příběhu přibližuje cizí slova. Navíc je knížka opravdu ze života a úžasně zachycuje starosti a uvažování dětí. Opravdu se mi líbila :)

Faustynka
29.01.2015 5 z 5

Velmi poučná kniha nejen pro děti. Obzvláště si myslím, že je vhodnou literaturou pro dospělé, pro které se může stát oddechem v dnes tak uspěchané době a zároveň dospělým pomůže nahlédnout do světa vnímání dětských duší.

Jusťa
02.01.2015

Velmi poučná kniha.

iva23
28.02.2014 1 z 5

Knížku jsem půjčila pro dceru (6 let) na čtení před spaním. Při letmém prolistování v knihovně se mi příběh líbil. Ale když jsme začaly číst, dcera se tvářila čím dál smutněji a pak mi řekla, že je to moc smutné, a že to číst nechce, takže jsme skončily. Dočetla jsem ji sama, je hezky napsaná, ale do některých dětských duší by mohla zanést strach. Humorná mi nepřišla.

TerJac
08.01.2014 5 z 5

Velmi pěkná kniha, která myslím šikovně dobře podává pohled, na dnes již velmi častou, problematiku rozvodů. Nejvíc oceňuji zapracování neznámých a nových slov o příběhu a jejich vysvětlení. Moc pěkné!!!

babyboar
23.12.2013 5 z 5

Možná už se z toho stává klišé, že současná literatura pro děti a mládež zpracovává mnohem otevřeněji problémy mezilidských vztahů a negativních společenských jevů, přesto se mi knížka velmi líbila. Nenásilnou formou dětem ukazuje, jak to může vypadat v rodině, představuje běžné dětské pocity, zvědavost a navíc jen tak mimochodem vysvětluje často používaná cizí slova, čímž mne jako lingvistku naprosto okouzlila. Doporučuji pod vánoční stromečky :) Hvězdičky též za krásné ilustrace!

Janasem
27.11.2013 5 z 5

Pro mne kniha roku :-)

Pihtipudas
15.11.2013 5 z 5

Velice povedená kniha, která je sice primárně pro děti (a bude se jim jistě líbit), ale něco pro sebe si v ní najdou i dospělí. Ať už jakýsi návod, jak se s dětmi bavit o problematických tématech, tak i vtip, který autorka dokázala do textu vnést. Za všechny scéna, kdy Julie vypráví, jak dala "teta" malé Ele na mytí místo mýdla tabletu do myčky :-).

"Průšvihy naštěstí nemáme jenom my děti, ale i dospělí. A dokonce i teta! Hlavně když spěchá a, jak říká, musí všechno lítat. Tak třeba nedávno. Přibalila Ele na školní plavání místo mýdla tabletu do myčky. Tři v jednom. Když se Ela začala u bazénu sprchovat, pěnila ostošest a voněla svěžestí a čistotou. A podle mě se i leskla."

Heyhey
22.10.2013 5 z 5

Kniha je napsaná mile a srozumitelně pro děti, ale nenudí ani dospělé, kteří by ji dětem předčítali. Může pomoci k vysvětlení zapeklitých situací, když chybí vlastní slova.

2020  89%Vrány
2019  83%Chirurg