Julie mezi slovy
Petra Dvořáková
Maminka nebyla začarovaná vždycky. Dřív bývala nejbáječnější maminkou na světě… Je to průšvih a nespravedlnost. Těmhle slovům desetiletá školačka Julie rozumí, zato ji pořád děsí, proč se její maminka-alkoholička po rodinném rozvratu odmítla stýkat s ní i s její sestřičkou. Z Prahy se tehdy obě dívky přestěhovaly do vesnice Horní Zhoř, kde se sžívají nejen s tátovou novou partnerkou a jejími syny, ale od základu budují i vztahy v malotřídce, tolik nepodobné velkoměstským poměrům. Julie už leccos kolem sebe chápe, nicméně smyslu pojmů exekuce, sex, handicap nebo sebezápor ještě musí přijít na kloub. Nemluvě o situacích, kdy ji dospělí k něčemu přísnými slovy nabádají, a přitom se sami chovají přesně naopak. Je to strašně začarované, a přece se v odzbrojujícím vnitřním monologu holčičí hrdinky najde místo i pro legraci a nezměrnou touhu po harmonii. Julie nehodlá být posledňák čili lúzr, protože už od života dostala druhou šanci a cennou radu: utíkej štěstí nejmíň půl cesty naproti!... celý text
Literatura česká Pro děti a mládež Příběhy
Vydáno: 2020 , OneHotBookInterpreti: Veronika Lazorčáková
Skvělá knížka, která malým čtenářům formou příběhu přibližuje cizí slova. Navíc je knížka opravdu ze života a úžasně zachycuje starosti a uvažování dětí. Opravdu se mi líbila :)
Velmi poučná kniha nejen pro děti. Obzvláště si myslím, že je vhodnou literaturou pro dospělé, pro které se může stát oddechem v dnes tak uspěchané době a zároveň dospělým pomůže nahlédnout do světa vnímání dětských duší.
Knížku jsem půjčila pro dceru (6 let) na čtení před spaním. Při letmém prolistování v knihovně se mi příběh líbil. Ale když jsme začaly číst, dcera se tvářila čím dál smutněji a pak mi řekla, že je to moc smutné, a že to číst nechce, takže jsme skončily. Dočetla jsem ji sama, je hezky napsaná, ale do některých dětských duší by mohla zanést strach. Humorná mi nepřišla.
Velmi pěkná kniha, která myslím šikovně dobře podává pohled, na dnes již velmi častou, problematiku rozvodů. Nejvíc oceňuji zapracování neznámých a nových slov o příběhu a jejich vysvětlení. Moc pěkné!!!
Možná už se z toho stává klišé, že současná literatura pro děti a mládež zpracovává mnohem otevřeněji problémy mezilidských vztahů a negativních společenských jevů, přesto se mi knížka velmi líbila. Nenásilnou formou dětem ukazuje, jak to může vypadat v rodině, představuje běžné dětské pocity, zvědavost a navíc jen tak mimochodem vysvětluje často používaná cizí slova, čímž mne jako lingvistku naprosto okouzlila. Doporučuji pod vánoční stromečky :) Hvězdičky též za krásné ilustrace!
Velice povedená kniha, která je sice primárně pro děti (a bude se jim jistě líbit), ale něco pro sebe si v ní najdou i dospělí. Ať už jakýsi návod, jak se s dětmi bavit o problematických tématech, tak i vtip, který autorka dokázala do textu vnést. Za všechny scéna, kdy Julie vypráví, jak dala "teta" malé Ele na mytí místo mýdla tabletu do myčky :-).
"Průšvihy naštěstí nemáme jenom my děti, ale i dospělí. A dokonce i teta! Hlavně když spěchá a, jak říká, musí všechno lítat. Tak třeba nedávno. Přibalila Ele na školní plavání místo mýdla tabletu do myčky. Tři v jednom. Když se Ela začala u bazénu sprchovat, pěnila ostošest a voněla svěžestí a čistotou. A podle mě se i leskla."
Kniha je napsaná mile a srozumitelně pro děti, ale nenudí ani dospělé, kteří by ji dětem předčítali. Může pomoci k vysvětlení zapeklitých situací, když chybí vlastní slova.
Autorka nejenže vidí rozvod rodičů očima dětí, ale vysvětluje také některé výrazy, se kterými se děti mohou setkat. Skvěle napsáno, až jsem občas chtě nechtě musela vytáhnout kapesník.