Jurský park
Michael Crichton

Jurský park série
1. díl >
Znovuzrození dinosaurů pomocí DNA kvůli zábavnímu parku? Ne vždy jdou věci tak, jak mají a člověk by si neměl hrát na boha. Zfilmováno Stevenem Spielbergem.
Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: 1993 , BaronetOriginální název:
Jurassic Park, 1990

Za mě osobně trošku zbytečně moc dlouhý rozjezd - řeší se zde moc do detailů technické věci, DNA, společnosti, proto hvězda dolů. Jakmile se ale čtenář ocitne v parku, to jsou nervy! Líbí se mi, detaily, vypjaté situace, čtenář je v neustálém napětí, co bude!
Kniha se klasicky od filmu liší a tak ti co milují filmové zpracování nebudou určitě zklamaní ani tím knižním, i když zde je konec úplně odlišný od filmového ]:-)

Spielbergův film je úchvatný. Výborně natočené a ti dinosauři jsou jako živý. Když jsem se dozvěděl, že Spielberg své impozantní dílo natočil podle knihy, tak jsem nemohl čekat a předlohu si přečíst. Tohle bude u mě asi jedna z mála knih, které předčilo filmové zpracování. Ne, že by kniha byla hrozná to ne. Skvěle popsáno klonování dinosaurů, dobrý popis samotných dinosaurů a knize dodávají na atmosféře ještě různé grafy počítače. Navíc jsou tu části, které film vynechal jako např. pterodaktylové v kleci nebo honička s T- Rexem po řece. Na druhou stranu žádná z postav si nezískala mé sympatie, což mi přijde jako škoda, protože mi vlastně bylo úplně jedno jestli přežijou a ten konec... Konec byl největší kámen úrazu. Ve filmu mě konec naprosto překvapil, uchvátil apd. a tady bohužel mě zklamal. Žádný T- Rex, který se znenadání objeví. Prostě ne. Nevím, konec mi přišel odfláknutý, ale to nemění nic na tom že Jurský Park je výborná kniha. Rozhodně si chci přečíst i Ztracený svět.

Nikdy bych nevěřila, že to řeknu, ale bylo to mnohem lepší než film. Většina postav byla sympatičtějších a celkově to bylo mnohem dobrodružnější a napínavější (a překvapivě úplně odlišné od filmu). Prostě skvělé!

Kniha predčila film v mnohých ohladoch.Páčilo sa mi dianie,ktore predchádzalo nebezpečnej prechádzke po parku,ktorý nemal uzrieť svetlo sveta.
Bola som nadšená z vysvetlovania teorie chausu od Malcolma.
A hlavne ten koniec bol úžasný...žiadny americký hapyend filmovej verze....a pomenovania dinosaurov?Páni,že ich bolo tolko druhov som nemala ani páru...

Po letech jsem se díky poslechu knihy ve vynikajícím přednesu pana Meduny vrátil na ostrov dinosaurů a uvědomil si, jak moc jsem tuto Crichtonovi knížku zapomněl, protože jsem přijal za svou filmovou verzi příběhu.

Kniha je 28 let stará, a pořád je svět Jurského parku naprosto fascinující.
Děj je v knize oproti filmu za prvé jiný, za druhé mnohem více detailnější, vědečtější - zde musím ocenit, že autor píše o vědě i pro nevědce. Nejvíce jsem byla pohlcena pasážemi o raptorech. Dále musím vyzdvihnout charakter Johna Hammonda, tato postava mě štvala po celou dobu čtení..

super super a ešte raz super. Film, čo bol svojho času megatrhák sa s knihou nemože ani rovnať. Dokonca ani komplikovanejšie vedeckomatematické pasáže textu neublížili. Perfektne opísaná kostarická príroda, živý a do detailov opísaný výzor a správanie dinosaurov, najmä raptorov, kniha ma prinutila pozrieť si (opäť) všetky časti Jurského parku.

Kniha je krásně čtivá a do děje mě vtáhla natolik, že jsem ji celou přečetla během dvou dnů. Pasáže s matematickými výroky jsou sice náročné, ale i přesto zajímavé a dávají matematice úplně jinou tvář. Vykreslení dinosaurů se autorovi také povedlo na jedničku.

No já nevím... Chvílemi to bylo zmatené, na mě někdy až moc vědecké, jak mám mít stejné znalosti pojmů jako matematik? Některé pasáže pro mě tedy postrádaly smysl.
Popis prostředí byl velmi dobrý, v té nejvíc dobrodružné pasáži jsem se bála společně s hrdiny, nemohla jsem se odtrhnout.
Chtěla jsem dát 5*, poslední kapitoly mi ale přišly naprosto zbytečné... Na co jako musí za každou cenu počítat zvířata, když za chvíli už to postrádá jakýkoli smysl? A takových divných počinů tam bylo více... Navíc vážně se člověk, kterého už stokrát chtělo něco sežrat, vůbec nebojí?
Jsem ale ráda, že jsem si tuto knihu přečetla, určitě to byl čtenářský zážitek.

Skvělá knížka. Děj, postavy i popis prostředí je doveden k dokonalosti. Po shlédnutí filmu si ale nemůžete vše představit znovu, prostě dinosaurus už vždy vypadá a bude vypadat, jako ten z jurského parku (filmu). Takže by mohlo být zajímavé číst knížku dříve než vidět film. Autenticitu textu a příběhu dodávají hodně i grafy a 'screeny' obrazovek z děje. Velice doporučuji přečíst.

Jsem velkým fanouškem všech filmů o Jurském parku a teď si hodně vyčítám, že jsem si knihu nepřečetla už dávno, protože byla skvělá. Je to stejné jako u většiny filmů dle knih : nesahají knize ani po kolena. Knížka je úžasně čtivá, detailů o prostředí tam je tak akorát, aby si člověk mohl dotvořit svou představu. Určitě doporučuji, úžasné čtení :-)

(SPOILER) Jsem velkým fanouškem všech filmů o Jurském parku a teď si hodně vyčítám, že jsem si knihu nepřečetla už dávno, protože byla skvělá. Je to stejné jako u většiny filmů dle knih : nesahají knize ani po kolena. Knížka je úžasně čtivá, detailů o prostředí tam je tak akorát, aby si člověk mohl dotvořit svou představu. Zajímavá mi přišla změna věku dětí, protože v knize je starší Tim, má rád dinosaury a počítače a Lex je prostě jen malá holčička.. A také jsem obrečela smrt Iana Malcolma, to mi autor neměl dělat :-(. Určitě doporučuji, úžasné čtení :-)

Nejdříve viděn film Stevena Spielberga. Ten mě ohromil. Měla jsem tenkrát dinosauří mánii a k té po filmu patřila i tato kniha. Chtěla jsem být paleontoložkou a nacházet kostry dosud neobjevených zvířat a přepisovat tak dějiny. Do knížky jsem se začetla tak, že jsem ji nechtěla dát z ruky a chodila s ní i spát. Z nostalgie se k ní vracím a mám ji pořád ráda.

Skvělá kniha. Na filmech jsem doslova vyrostla, ale tohle je ještě lepší. Kniha nabízí celkem dost detailních informací okolo celého parku, okolo zvířat, ale to mi na tom přišlo skvělé - o to důvěryhodnější. Já si to neskutečně užila. Začátek dost popisný, detailní, druhá půlka pak zcela nabitá dějem, od něhož se nedá odtrhnout. Jsem nadšená.

Spielbergův Jurský park je jedním z filmů mého dětství. Je pro mne skutečně srdeční záležitostí, naučil mne milovat filmy, stal u začátku mé fascinace dinosaury. S tímto (po)vědomím jsem ve věku asi patnácti, šestnácti let přistoupil k četbě předlohy. A víte vy co? Crichtonův Jurský park (předloha) Spielbergův Jurský park (adaptace) stokráte překonává! Co stokráte? Rovnou tisíckráte! Nemohu si nedovolit drobnou analogii, Spielbergův Jurský park je jako učebnice biologie a fyziky pro základní školu, Crichtonův pak, to jsou vysokoškolská skripta!
Závěrem trochu patosu: až budu umírat, chci zas nejdříve zkouknout film a následně znovu přečíst knihu, je to jeden z návodů, jak můžu umřít šťastný.

Jurský park je kniha môjho detstva. Kvôli nej som sa chcel paleontológom. Bohužiaľ to nevyšlo a skončil som pri strojoch. Ale aj tak je to má veľká láska, kniha je rovnako skvelá ako film.
paleontologie zfilmováno americká literatura thrillery matematika dinosauři dobrodružství dobrodružné rományAutorovy další knížky
1993 | ![]() |
2008 | ![]() |
1994 | ![]() |
1998 | ![]() |
2006 | ![]() |
Úžasná kniha se skvělým příběhem. Knihu jsem četl s očekáváním že si pouze zopakuji děj filmu, ale to jsem se úplně spletl příběh je od filmu úplně odlišný a mnohem více je v něm cítit důraz (hlavně díky první kapitole) na to že je genové inženýrství nebezpečné a v době vydání knihy neregulované.