Kacířův učeň
Edith Pargeter
Případy bratra Cadfaela (Bratr Cadfael) série
KDYŽ SE DOBRÉ ÚMYSLY VE ZLÉ ČINY OBRÁTÍ Elave, mladý písař Williama z Lythwoodu, se vrací z pouti do Svaté země s pochmurným posláním – má za úkol dovézt tělo svého pána do rodného kraje, pohřbít ho v opatství svatého Petra a Pavla a předat jeho adoptivní neteři Fortunatě věno, které jí William odkázal. Nic však neproběhne podle plánu. Mladík je obviněn z kacířství a postaven před církevní soud. Krátce nato je navíc zavražděn písař rodiny Lythwoodových Aldwin, a Elave tak čelí nejen obvinění z kacířství, ale také z vraždy. Klíčem k záhadám, jež obestírají nejen mladého Elaveho, nýbrž i celou rodinu Lythwoodových, je překrásná vyřezávaná schránka, kterou William odkázal Fortunatě. Podaří se bratru Cadfaelovi nalézt skutečného viníka, a zachránit tak nevinnému mladíkovi život?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: 2021 , Mystery PressOriginální název:
The Heretic's Apprentice, 1989
Ellis Peters a její bratr Cadfael je sázka na jistotu. Tyto pohodové, inteligentní historické detektivky nikdy nezklamou.
Tolik osvícených kleriků pohromadě se jen tak nevidí. :) Velmi milá knížka, kde krev neteče proudem, ale přesto se nenudíte. A ano, je to pohádka, ale pohádky jsou potřeba v každé době.
V této části je opět kriminální linka, se kterou se náš detektiv v sutaně za pomoci svého bystrého umu a svých přátel a společníků musí poprat. Ale to už je známá klasika, prostě, ve Shrewsbury se pořád něco děje.
Už jsem zvažovala, že sérii opustím nedočtenou, je to dílo jediné autorky a člověk má občas pocit stále stejně vrčícího kolovrátku. Ale kdykoliv se znovu začtu, opět mě děj upoutá a nakonec si myslím, že všech dvacet dílů dorazím. Ty knihy jsou totiž moc hezky napsané i přeložené, popisy prostředí, přírody, počasí, změny ročních dob, všechno je tak přívětivé, dokonce i sněhové bouře, mrazy či deště jaksi pevně do děje patří a já vím, že nad Shrewsbury zas zazáří slunce.
Takže ke Kacířovu učni toto: mám pocit, že v dnešní době si neuvědomujeme, zapomínáme či vůbec pomíjíme fakt, že den za dnem celá dlouhá staletí, a pro někoho až dosud, bylo náboženství, v tomto případě křesťanské, nedílnou a nesmírně důležitou součástí života.
To, nad čím se dnes mávne rukou, o čem se konstatuje, že to je zpozdilé a dávno již odvržené myšlení, není až tak dávno, mělo nesmírný vliv na celou společnost. Zda to bylo dobré či ne, nehodnotím, to je na názoru každého. Podle mého víra - bez pochybností - dokázala lidem hodně dát - i hodně vzít. Jak komu.
Koneckonců: kdo ví, kde je skutečná pravda? Že to něco skutečně existuje, nebo je to smyšlenka? Já osobně si netroufám tvrdit ani ano, ani ne. Protože nevím.
Tento pribeh podle me musel byt pro mladsi ctenare, protoze i presto, ze se v podstate jedna o krimi, je v tomto dile katolicka cirkev zobrazena jako naprosto bezuhonna, spravedliva a dobrosdecna organizace, ktera je vzdy pripravena branit spravedlnost a prijit pravde na kloub i za cenu ztraty lidi z vlastnich rad. Nicmene potom, co jsem pochopila, ze se jedna v podstate o krimi-pohadku, se mi knizka cetla mnohem lip
Pěkná historická detektivka, která se rozjede až asi v polovině knihy - předtím tu máme více nežli 100 stran pomalejšího vypravování a náboženských disputací. Jakmile se ale najde mrtvola, má už děj spád a nelze se od knihy ani odtrhnout.
Ostatně, ty disputace v podstatě také nejsou marné. Viz ukázka:
- Nyní seděl Elave o samotě, ale necítil se zvlášť osaměle, a přemýšlel o té a o jiných rozmluvách, které spolu v uplynulých několika dnech vedli předzpěvák a vězeň, a zvažoval, zda vlastně člověku prospívá vůbec něco číst, zejména tato teologická díla, která se podobají bludišti a jedině kalí a zatmívají to, co je čiré a jasné, protože vše, čeho se dotknou, obestřou slovy neprůzračnými a beztvarými jako mlha, na hony vzdálenými chápání prostých lidí, kteří tvoří většinu lidského pokolení. Když se podíval z okna cely na úzkou škvírku bleděmodré oblohy, vzorované chvěním listů a nadouvanými kousky jasně bílého oblaku, vše se mu opět zdálo zářivé a prosté, na dosah i těch nejobyčejnějších, a všechny nestranně a radostně zahrnující dobrotou.
Tyto knihy mě nikdy nezklamou. Vždy si u četby parádně odpočinu. Lze označit za dobrou detektivku.
Opět patřičná dávka čapkovského humanismu. Závěrečnou obhajobu před inkvizičním tribunálem bych nařídila jako zákonnou povinnou četbu všem dogmatickým fanatikům. Oproti ostatním příběhům série pokulhával milostný příběh. A detektivní zápletka představovala naprostý propad. Vzhledem k omezenému množství podezřelých byl pachatel zřejmý prakticky v první třetině knihy. Nakonec si čtenář pouze ověřoval správnost dedukce. Nicméně přiznávám spoustu bodů za poetické popisy krajiny.
Opět příjemné čtení. Tento příběh je zajímavý i svou náboženskou tématikou. Jak snadno mohl být člověk obviněn z kacířství.
Moc pěkný příběh. Stojí za to se zamyslet, jaká drobná událost nebo náhoda může nakonec vést až k smrti.
Nezměněná kvalita cadfaelovské série historických detektivek. Skvělé čtení, tentokrát ozvláštněné o náboženský rozměr, když se Elave dostane pro své názory do podezření z kacířství.
Anglie vraždy středověk 12. století historické detektivky kacířství, hereze mrtví benediktinské kláštery Cadfael písaři
2005 | Nebeský strom |
2005 | Zázrak svaté Winifredy |
2005 | Jeden mrtvý navíc |
2004 | Pokání bratra Cadfaela |
2004 | Neobyčejný benediktin: Advent bratra Cadfaela |
"Není moudré škádlit muže, který v sobě nemá ani špetku humoru."