Neobyčejný benediktin: Advent bratra Cadfaela přehled
Ellis Peters (p)
Případy bratra Cadfaela (Bratr Cadfael) série
< 21. díl
Tři krátké příběhy s hlavním hrdinou bratrem Cadfaelem. Nyní se konečně dozvídáme, jak se Cadfael stal ze světoběžníka mnichem. I tentokrát řešil zločin a při tom vyřešil i otázku, co dál se svým životem. V knize kromě tohoto příběhu najdeme ještě dvě další povídky s bratrem Cadfaelem v úloze detektiva. Tato kniha není oficiální součástí cyklu středověkých detektivek s hlavní postavou, benediktinským mnichem Cadfaelem, ale vychází jako zvláštní bonus pro všechny příznivce sympatického mnicha a vzdáleného světa anglického středověku. Z anglického originálu A Rare Benedictine. The Advent of Brother Cadfael, vydaného nakladatelstvím Warner Books, Inc. v New Yorku 1991 přeložila Stanislava Pošustová. Vydání první.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: 2004 , Mladá frontaOriginální název:
A Rare Benedictine: The Advent of Brother Cadfael, 1988
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Neobyčejný benediktin: Advent bratra Cadfaela. Přihlašte se a napište ho.
Tři krátké povídky, ve kterých se autorka vrací zpět v životě bratra Cadfaela. Popisuje jak se vlastně dostal do kláštera benediktinů a také dva případy z dřívějších let, k rozluštění kterých bratr Catfael významně přispěl. Styl autorky mně vždy na prvních stránkách dostane ( i tentokrát). Je tak strašně popisný a vždy mám dojem, že se čtením seknu. Ale další stránky to spraví a uznávám, že ta "popisnost" má něco do sebe. Tuto sérií jsem si oblíbila a doufám, že se mi podaří dočíst ještě těch zbývajících 10 prvních dílů.
Závěrečná kniha s příběhy o bratru Cadfaelovi, taková třešnička na dortu od autorky Ellis Petersové. Ke knihám se určitě vrátím.
Knižní novinky do konce roku
10.12.2023
Kniha Neobyčejný benediktin: Advent bratra Cadfaela v seznamech
Anglie vraždy 12. století detektivní a krimi povídky advent historické detektivky středověká Anglie historické povídky benediktinské kláštery císařovna Matylda (Maud), 1102-1167
Část díla
2005 | Zázrak svaté Winifredy |
2005 | Jeden mrtvý navíc |
2004 | Pokání bratra Cadfaela |
2004 | Neobyčejný benediktin: Advent bratra Cadfaela |
Dvacátá první kniha obsahuje tři krátké povídky, které se vracejí na začátek Cadfaelových příběhů. Je to malý bonus pro čtenáře, kteří si tohoto svérázného mnicha oblíbili. Skvěle ho charakterizuje historička Františka Vrbenská ve svém doslovu: "Bratr Cadfael, drsný, vtipný, soucitný, ale nesmírně praktický muž se řídí situační etikou*. Vyznává vlastní spravedlnost, poctivou a vyváženou, protože "žil, zabiv mnohé", právo si kalibruje zorným úhlem bytí a nebytí."
Příjemný prequel.