Pokání bratra Cadfaela
Ellis Peters (p)
Případy bratra Cadfaela (Bratr Cadfael) série
Ve zvratech války mezi Štěpánem a Matyldou se zradou dostane do zajetí třicet Matyldiných rytířů, mezi nimi Cadfaelův syn Olivier de Bretagne. Všichni ostatní jsou vykoupeni, jen Olivier zůstává nezvěstný. Pro Cadfaela to znamená životní krizi, v níž se rozhodne opustit klášter a jít pátrat po ztraceném synovi.
Literatura světová Detektivky, krimi Historické romány
Vydáno: 2004 , Mladá frontaOriginální název:
Brother Cadfael's Penance, 1996
I mně je líto, že jde o závěr celé série. Byl překvapivý, byl plný historických okamžiků a byl dobrý.
Poslední díla případů bratra Cadfaela, autorka napsala příběh o záchraně syna bratra Cadfaela, závěr je zajímavý.
Dočetla jsem maratón, nemá chybu!
Vlastně ne, ještě ten poslední kousek s povídkami. Bonbónek nakonec...
Krásné v podstatě završení série knih o Cadfaaelovi, hezky se čte celá série, potěšilo mě a souasně je mě líto že již není pokračování.
Přidaná hodnota knížky byla pro mne spíše v tématu než ve zpracovávaném příběhu / případu; koneckonců jediná vražda byla vyřešena dobrovolným přiznáním. Tento díl se mi zamlouval řešením důležitějších záležitostí: přístupu, jak osobním postojem docílit míru, vztahů rodič a dítě, povinnost vázanosti a povinnost vyplývající z postoje... a navíc vše v kabátě prakticky rytířského románu. Některé pasáže hodně oslovily, některé trochu dojaly... a v takový závěr jsem doufala. Prostě potěšení na mé straně...
Čekala jsem cokoliv, ale toto ne, konec prostě korunuje dílo. Tento příběh byl zase trochu o něčem jiném. Nemůžu než vzdát hold autorce, že v celkem dvaceti knihách udržela takovou úroveň - a ta poslední byla opravdu pecka!
Nedovedla jsem si vůbec představit - podle anotace - jak se obstarožnímu mnichovi Cadfaelovi podaří zachránit zajatého syna - a podařilo se mu toho mnohem víc! Hodně dobrý příběh, vskutku. Mimo jiné - popis obléhání a dobývání hradu neměl chybu.
Přečetla jsem celou sérii, která podle mého vkusu byla vynikající... a teď se doufám otočím někam jinam, jiným směrem a k jiným tématům... pokud příznivý vítr zavane... :-).
A je po všem. Nemám ráda nekonečný série, dost jsem se těšila, až to celé dočtu, a i když už to často bylo pořád stejný (vražda a nová milenecká dvojice na obzoru), tak chybět mi to bude (znova čtu dost nerada), pár dílů by to ještě uneslo.
Tato vyprávění jsem měla velmi ráda a chci si další knihy ze série přečíst, které jsem ještě nečetla. Jeden příběh jsem viděla v televizi a zaujal mne.
Nečetla jsem ostatní knihy ze série, takže možná proto jsem měla z počátku problém zorientovat se ve všech postavách. Po chvíli se to ale srovnalo.
Historické příběhy mám ráda a zde byly dobře popsané způsoby vyjednávání a dobývání sídel. Bylo zajímavé pozorovat, jak i s nepřítelem se jedná se ctí a respektem.
Je dost pravděpodobné, že se podívám i po ostatních dílech.
Nádherné zakončení celé série s bratrem Cadfaelem. A když se nám bude po tomhle světě stýskat, není nic jednoduššího, než opět sáhnout po prvním dílu.
Je velká škoda, že tento případ je poslední. Rozhodně me ale nezklamal, ba naopak. Nechybí zrada, vyšetřování zákeřné vraždy, přátelství, odpuštění.. Tento Cadfael má (dle mě) i výborně propracované postavy, které mají své vlastní pohnutky a chování. Nic není černé, ani bílé. A víc neprozradím :-)
Zajímavý příběh, který stojí za přečtení. Člověk se může podívat na věčné téma otec-syn z několika stran a úhlů pohledu.
Je mi líto, že jsem se pročetla k poslední knížce série a už na mne žádný nový bratr Cadfael s jeho veskrze lidským přístupem k životu a jeho problémům nečeká...
Poutavá kniha, která se trochu liší od ostatních příběhů bratra Cadfaela, ale opět výborná.
Anglie vraždy středověk 12. století vězni historické detektivky otcové a synové poslední kniha autora benediktinské kláštery císařovna Matylda (Maud), 1102-1167
2005 | Nebeský strom |
2005 | Zázrak svaté Winifredy |
2005 | Jeden mrtvý navíc |
2004 | Pokání bratra Cadfaela |
2004 | Neobyčejný benediktin: Advent bratra Cadfaela |
S každou knihou s bratrem Cadfaelem jsem prožila krásné chvíle natřikrát. Když jsem se dočkala pokračování. Když jsem jí četla a ...Když jsem si při čtení pochutnávala na čokoládě cote d or s blanšírovanými mandlemi. Musím si to zopakovat.