Kamenný řád - I. Kamenný řád
Vojtěch Martínek
Kamenný řád série
1. díl >
Trilogie Vojtěch Martínka Kamenný řád zachycuje osudy selského rodu v období od dvacátých let až podruhou světovou válku.
Kniha se mi líbila. Začíst se mi trvalo poměrně dlouho, ale jakmile se děj začal vyvíjet, byla jsem i napnutá. Části psané nářečím mi daly občas zabrat, ale do příběhu skvěle zapadají a podtrhují autentičnost knihy.
Ze začátku jsem měla trochu strach jak se mi to bude číst a že to bude trochu těžkopádné. Ale naštěstí nee,knížka se čte pěkně.Možná jen pro dnešního čtenáře je tam moc popisů lidí,věcí a krajiny.S postavami se člověk doslova sžije.Krásné počtení,už se těším na druhý díl.
Je to jedna z mála kniha napsaných mužem se silnými a uvěřitelnými ženskými hrdinkami. Především postavy Karoliny a Blaženy se velmi vydařily. Nářečí pomáhá dotvořit atmosféru života na gruntě. Sledujeme začátek rodinné ságy, kde se především řeší konflikt mezi starými zvyky, pravidly a povinnostmi, proti kterým stojí reálné lidské životy, změny ve světě a lidské touhy. Občas se vyprávění malinko zadrhne a děj sklouzne do tezovitosti, ale stejně i dnes má podle mě kniha co říci a ráda jsme s ní nějaký čas strávila.
Je hrozné retro číst tak po deseti letech knihu, o které jsem poprvé slyšela na výběrovém semináři ve škole :) Kamenný řád mě bavil, nářeční prvky byly parádně osvěžující a děj vyvážený. Další díly už čekají.
Mám ráda ságy, tak jsem s chutí sáhla po Kamenném řádu. Zpočátku mi dělaly problémy dialogy v nářečí, některá slova jsem vůbec neznala. Ale po nějaké době mě to přestalo rušit. Příběh rodiny Poštulkových mě zaujal. Tvrdost matky, drsná povaha Karoliny a jejich osobní vztah ke "gruntu" zajímavě kontrastuje s Maryčinou nezvyklou odvahou a Blaženinou naivní dětskostí. Život všech Poštulkových byl hodně tvrdý, možná proto byly takové, jaké byly. Každá z žen se popasovala s životem jinak. Jsem zvědavá na pokračování.
Když před léty vysílala Československá televize tento seriál, zaujal mě. Knihy jsem pak sehnala inzerátem a jsem ráda, že ji mám. Je to krásné čtení!
Tuto trilogii miluju a často se k ní vracím. Je z kraje, odkud pocházela moje babička. Proto je to moje srdeční záležitost.
Maryča,Jotidom a další a k tomu grunt a jeho neměnné zákony.Nádherná trilogie,která se i stala námětem k úspěšnému seriálu.Vezměte si knihu a prožijte si životní příběhy příslušníků rodiny Poštulkových tak,jako jsem si je prožil i já.
1977 | Kamenný řád - I. Kamenný řád |
1957 | Básnický almanach 1956 |
1954 | Domove líbezný |
1987 | Hořící kámen |
1978 | Černá země |
Seriál mě neoslovil, bylo to takové vytržené z kontextu, ale kniha ano. Nářečí dokresluje celkovou atmosféru velmi tvrdého a velmi lidského příběhu, který je sice místy předvídatelný, ale stále je je velice pěkně napsaný a živý v popisech přírody a činnostech a lidech jako takových, ve všech pohybech a hnutích, ovšem také ve všech je jejích chybách.