Poslední pád mistra Materny
Václav Erben
Kapitán Exner série
Herec Boris Materna se často – v televizi i na prknech divadelního jeviště – stával obětí zločinu. Tentokrát však bohužel nešlo o divadelní či televizní roli. Mistr Materna byl zavražděn. Zavražděn rukou trénovaného parašutisty-průzkumníka přímo v prostorách důstojného antikvariátu, obklopen lidmi. Nikdo nechápal motiv krutého činu. Během vyšetřování však kapitán Exner k úžasu všech zjišťuje, že pracovně maximálně vytížený Mistr vedl ještě další, velmi náročný a navíc lidsky pochopitelný život. Komu zkřížil plány natolik, že se uchýlil až k vraždě?... celý text
Třicet sedm let stará exnerovka, vydaná v lehce kultovní edici Smaragd, s pověstnými zelenými stránkami. Jelikož se jedná o jeden z posledních dílů, měl jsem trochu obavu o jeho kvalitu, naštěstí se ukázala zcela lichou. Vyšetřování případu se příjemně posouvá kupředu a na světlo vychází zprvu utajovaná a neznámá fakta. Jedinou výtku bych měl, k dle mého názoru, zbytečně rozvětvenému a složitě vystavěném motivu. Zjednodušení by příběhu prospělo. Čtenářům starých českých detektivek mohu tuto knihu doporučit.
Citace: Mám rád čerty, Mistře Třešňáku! Jsou to zřetelní duchové záporu a zatraceně někdy zakolísají směrem k dobru. Je to lepší než andělé, ti duchové kladu. Ti když zakolísají ke zlu, tak to páchne sladkými úsměvy a... a..." kapitán Exner kupodivu - snad únavou - nenalézal slov.
Četla jsem kdysi dávno, celou sérii s kapitánem Exnerem vřele doporučuji, z mého pohledu jde o jedny z nejlepších starších českých detektivek. I zfilmování s úžasným Kodetem se povedlo.
Exner a spol nezklamou. Skvělá detektivní práce, nadměrné množství mrtvých, humor a samozřejmě Exner a jeho ženy. Je to klasika české detektivky a řekl bych jedna z lepší od Erbena. A množství postav? Kupodivu jsem neměl problém, a že jich bylo :-)
Od jiného autora by to v mém hodnocení hodilo i pět hvězd, ale u pana Erbena tento příběh považuji přece jen za slabší, příliš mne svými jinými detektivkami namlsal.
Detektivky moc nečtu, protože jsem velice netrpělivý člověk a nikdy nevydržím čekat na vyřešení zápletky. Kniha mě hodně zaujala svým názvem a tak jsem se musela dozvědět, jak to s tímhle tím Maternou skončí. Detektivka s napětím i humorem. Jo, to je to co mám ráda...krom jiného. Doporučuji
Takže v tomto příběhu vystřídal kapitán 4 - 5 obleků a zrovna tolik žen! Je to holkař a manekýn :). To bylo napínavý! A tý krve co vyteklo! Některé ty kulturní postavy člověk úplně viděl před sebou.To se Václavu Erbenovi hodně povedlo! Už mi ovšem jeho knihy došly, musím se vypravit zase do nějakých těch knihovniček po ulicích, tam to vždycky najdu, protože v antikvariátu u paní Taussigové mají kulový.
V tomto podivném příběhu jsem chvíli ztrácela ponětí o postavách. Než mi to nějak secvaklo a pomotané se rozmotalo. Nu což vše nemůže být jednoduše řečeno. I smrt může být složitá, dokud ji nevypátrá náš oblíbený Kapitán Exner.
Měl jsem obavy, po přečtení hodnocení ostatních čtenářů, že budu mít v postavách, tak jak v detektivkách dost často, chaos. A ono ejhle, neměl. Dokonce se musím pochlubit, že můj tip na pachatele, vydedukovaný zhruba po dvou třetinách knihy, byl úspěšný. A to aniž by detektivka i po té ztratila napětí a švih. Prostě styl vyšetřování hlavního protagonisty a jeho kolegů s dávkou humoru se mi líbil.
Pět hvězd.
Tak tohle byla pro mě asi nejobtížnější Exnerovka, tedy co se týče četby. Hodně postav z uměleckého prostředí a vůbec celá problematika kolem těch vražd, navíc tím zvláštním způsobem. A taky pěkně zamotané to tedy bylo:-). Ale pořád to má spád a švih, vtip a hlavně sympaťáka jménem Michal Exner. No a Vlčka s Beránkem počítám rovněž.
Další skvělá Exnerovka, klasika, která nikdy nezklame a pohladí na duši :) Pokud máte rádi klasické detektivky, vřele doporučuju.
Další pohodová detektivka,od dobrého autora.Skvělé i filmové zpracování.Exner,nikdy nesklame.
Klasický kapitán Exner - po jedné ruce případ vraždy, po druhé ruce krásná žena. Jinak by to snad ani nešlo :-) Tentokrát je případ trochu zamotanější, než jsem u Erbena zvyklá. Hodně postav a někteří mrtví spolu zdánlivě nesouvisí. Ale o to zvědavější jsem byla na konečné rozuzlení.
pěkný vztahový propletenec, čtivý příběh s otevřeným, i když naznačeným dobrým koncem, příjemné čtení
Kdysi jsem přečetl takřka všechny autorovy knihy, ale tahle mi patrně unikla. Perfektní česká detektivka napsaná krásným českým jazykem připomínající dokonce Karla Čapka.
detektivní a krimi romány zfilmováno herci české detektivky a krimi kapitán Exner
2005 | Bláznova smrt |
2004 | Efektivně mrtvá žena |
2006 | Na dosah ruky |
2006 | Znamení lyry |
1969 | Vražda pro zlatého muže |
Kniha nas zavede do maleho antikvariatu, kde doslo k vrazde umelce.
Musim rici ze prvni dojem byl celkem zvlastni. Antikvariat na me pusobil jako misto, kde se kazdou chvilku otevrou dvere ze kterych nekdo vyjde a rekne se jo to je tenhle, to je tenhle a tohle je pan…v zacatku je to velmi obtizne se zorientovat. Dej se potom velmi hezky rozjede. Je zde filmova a obecne umelecka tvorba a lide, kteri se kolem motaji. Vysetrovani je uz na muj vkus velmi zdlouhave a 284 stranek uz je na takovouhle detektivku trosku noc.
At si i zde Exner nechava svou ctivost a temne ukicky hospody s 12ckou a tajemnou atmosferou, musim se priznat ze obsahlost a rozvleklost deje pro me chvilkama byla celkem prekazkou.