Kapuce od mikiny
* antologie
Patnáct povídek renomovaných českých spisovatelů na palčivá témata spojená s dospíváním.Povídky se zaměřují na témata šikany, znevýhodnění, závislostí nebo předsudků, ale i na hledání vlastní identity a morálních hodnot.
Část díla
2008 | Tichá hrůza |
2020 | Nejkrásnější dárek |
2016 | Lesní lišky a další znepokojivé příběhy |
2015 | Dárek z pravé lásky: 12 zimních políbení |
(SPOILER) Název Kapuce od mikiny mi vůbec nepomohl, abych si představila, co mám od sbírky povídek čekat. K přečtení mě vlastně mnohem více přitáhli čeští autoři, kteří se na ní podíleli. Každopádně jsem knihu přečetla za dva dny, což mluví samo za sebe.
Povídky jsou různé, a tak je přirozené, že se mi některá líbila víc a některá míň. Kdybych měla vyzdvihnout jednu, která mě opravdu nebavila, tak to byla bohužel ta od Kláry Smolíkové. Přestože mám autorčinu tvorbu ráda, tato povídka mi absolutně nic nedala a stěží jsem ji dočetla.
Jinak musím vzdát hold většině povídek, protože se zabývají nelehkými životními situacemi dětí 2. stupně. Například mě hodně zasáhla povídka, kdy hlavní hrdinka je bitá vlastním otcem, který po odchodu své ženy hodně pije. Zajímavá mi též přišla povídka, kdy dívka od všeho utekla, protože vlastně nic nemusí, ale rodiče se o ní bojí, tak zavolají policii a toho se chytnou i média - internetová stopa po dívce ale stále zůstává i po letech.
Za mě velmi zajímavá i poučná sbírka povídek. Doporučuji ji přečíst.