Kaštánek

Kaštánek
https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408840/bmid_kastanek-Snj-408840.png 4 2002 2002

Jednoho sychravého podzimního dne najde policie na předměstí Kodaně tělo mladé ženy. Někdo ji brutálně zavraždil a uřízl jednu ruku. Nad obětí visí panáček z kaštanů. Případu se ujímá mladá a ambiciózní vyšetřovatelka Naia Thulinová. Za parťáka dostane vyhořelého kolegu Marka Hesse, kterého právě vyhodili z hlavního sídla Europolu v Haagu a poslali zpět do Kodaně. Brzy přijdou na to, že kaštanový panáček na sobě nese stopu po zmizelé dívce, o které se všichni domnívají, že byla před rokem zavražděna: jedná se o dceru Rosy Hartungové, ministryně sociálních věcí. Případ je dávno objasněný a pachatel se k vraždě přiznal. Krátce nato je ale nalezena další oběť a s ní i další kaštanová figurka se stopou po mrtvé dívce. Thulinová s Hessem pátrají po souvislostech mezi případem dcery ministryně, zavražděnými ženami a vrahem, kterému se daří šířit strach po celé zemi. Hrají o čas. Obávají se, že se pachatel vydal na vražednou misi, která pro něho ještě zdaleka neskončila.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: ekniha , Kniha Zlín

Kastanjemanden, 2018

princesse
14.07.2020 5 z 5

Po delší době krimi, dala jsem si pauzu a o to víc jsem se těšila na návrat. Určitě jsem touto knihou neprohloupila. Koupila jsem si ji v rámci Čtenářské výzvy, dánský autor byl poslední chybějící.

polednice1705
12.07.2020 5 z 5

Tuhle knihu určitě řadím mezi top thrillery.Krátké svižné kapitoly, gradující konec... skvělé.

Hvězdinka
11.07.2020 3 z 5

Takový průměr, neurazila, nenadchla. Hodně postav, pomalejší tempo, ale zajímavě propletené.

gordon13
10.07.2020 4 z 5

Musím uznat, že se skutečně kniha hůř četla, nepřišla jsem ale na to proč, možná překladem...jako příběh byla docela zajímavá, taková trošku jiná kriminálka.

Bramborak81
09.07.2020 4 z 5

Napínavé, seversky drsné a promyšlené. Autor čtenáře od samotného začátku nešetří, kdyby to byl film, už si zakrývám oči. A vraha jsem tipovala s jistotou, a to hned dvakrát. Doporučuji číst v létě, na podzim byste si asi procházku do kaštaňáku rozmysleli.

ckamusa
09.07.2020 3 z 5

Tak takovej začátek knihy jsem nečekala, ještě nikdy se mi nestalo, že bych byla překvapená hned na prvních 15 stranách knihy. Byla jsem vhozena do děje a absolutně jsem nerozuměla co se děje a proč. Po úvodním strhujícím ději přichází vystřízlivění a děj se začíná zamotávat a protahovat. Trošku mi vadí, jak se v každé kapitole střídá dějová linka a občas déle trvá, než si uvědomím, co se děje a kde jsem a z jakého pohledu je děj popisován. Konec je naopak zase vygradovaný, nejde se od knihy odtrhnout. Skoro jako by knihu psali dva různí lidé, jeden začátek a konec a druhý nezáživný střed knihy, který by mi v celkovém pochopení děje vůbec nechyběl.

DominaCZ
07.07.2020 1 z 5

NIc mi neříkala už domotaná anotace a jako...ani počáteční masakr nenalákal...ten je tak nějak všude dneska.
Nezaujalo prostě.

Zaboracka
04.07.2020 5 z 5

Jedním slovem STRHUJÍCÍ! Autor čtenáře udržuje v napětí od prvních řádků až do konce!

iška
04.07.2020 3 z 5

Dobrý námět. Slušná detektivka. Ale já se nějak nebyla schopná ztotožnit se stylem psaní.

likaf
03.07.2020 5 z 5

Po přečtení prvních pár stránek jsem knihu odložila...až do tohoto víkendu, kdy jsem se k ní vrátila. A doslova mě chytla. Přečteno během pár dní. Místy jsem skoro nedýchala. Napínavé do poslední stránky. Doporučuji.

ivzu77
27.06.2020 5 z 5

Opět detektivka s velkým D.
Pro mne sympaticky napsaná kniha, která svými krátkými kapitolami přidávala napětí. Za mne díky...a doporučuji. Jen nevím, proč byla tak těžká :-)

Nefer
25.06.2020 2 z 5

Mamka ji četla jako první.Pak ji pujčila jedné pani z práce.Pak jsem ji četla já..Závěr: Schodli jsme se na tom že to je trochu divně psaný..A to mamka čte jinak severské krimi..Neberu když se to někomu bude líbit. Ale za nas zklamání.

boxas
25.06.2020 3 z 5

Naprosto souhlasím s komentářem pedroK.
Kaštánek jde rádoby ve stopách Sněhuláka, ale ani omylem nedosahuje jeho kvalit. Tam, kde Jo Nesbo má "tah na branku", udržuje stále svižné tempo a drží čtenáře v napětí, má autor Kaštánka snahu všechno "dovysvětlovávat", a tak se stává vyloženě otravným.
Podobně jako jiným čtenářům i mně vadil hrozný překlad (Proboha proč např. pořád "svědnice" a nikdy místnost?) Také neustálé (nevhodné) střídání přítomného a minulého času bylo přinejmenším obtěžující.

kykyna42
23.06.2020 5 z 5

Přečteno za 2 dny .
Detektivku jsem po prvních stranách chtěla odložit a jsem ráda,že jsem to neudělala.

karin4338
21.06.2020 5 z 5

Pecka....po Minierovi a Larssonovi najlepsia detektivka aku som citala

Zmitko.m
21.06.2020 5 z 5

Opravdu, mrazivá detektivka ze severu...Musím říci, že vrah byl opravdu psychopat a jeho metody byly opravdu drsné, což je slabé slovo ještě. Ale kniha byla napínavá, do poslední chvíle jsem netušil, kdo to je. Hodně jsem si oblíbil Hesse a fandil jsem mu.

Burák
20.06.2020 3 z 5

V rámci žánru severských detektivek to určitě patří k tomu lepšímu. Děj ubíhá svižně, je to čtivé a do určité míry i napínavé. Velké plus za kratší kapitoly. Pokud tomu mám něco vytknout tak určitě až zbytečnou brutálnost pachatele, překombinovatelnost motivu a tím i problém s uvěřitelností celého příběhu. Přesto, že se příběh naprosto přesně odvíjí od šablony, která je pro tenhle žánr typická, to ale bylo fajn čtení a od autora si v budoucnu ještě něco přečtu.

hynopes
17.06.2020 5 z 5

Skvělá detektivka. Začalo to tedy dost drsně, poté byl chvíli klid a za chvíli se to znovu rozjelo. Dlouho jsem nečetla takhle drsnou detektivku. Určitě doporučuji přečíst!
Chtělo by to ale více postav pro větší překvapení při odhalení vraha.

Elčokča
15.06.2020 4 z 5

Jediné, co mi brání dát plný počet hvězd, je nedomyšlenost, která mě po celou dobu čtení vytáčela. Když najdu kaštan, na první pohled přece vidím, jestli je čerstvý nebo rok starý (úplně seschlý) - na to nemusím být odborník. Stačí mít děti a občas jim projet kapsy :-D

radus
14.06.2020 5 z 5

Po dlouhé době detektivka, která mě bavila - zajímavá, napínavá, žádná nezáživná místa. Krátké kapitoly zapřičinily rychlý spád, všechno bylo takové zamotané a já jsem za pachatele tipovala snad každého, kdo se v knize objevil :-) Postupně se vše začalo rozkrývat, propojovat s minulostí, pravda chvílemi trošku překombinované, ale velmi působivé a čtivé.