Kaštánek
Søren Sveistrup
Podmanivý thriller od autora dánského seriálového hitu Zločin. Jednoho sychravého podzimního dne najde policie na předměstí Kodaně tělo mladé ženy. Někdo ji brutálně zavraždil a uřízl jednu ruku. Nad obětí visí panáček z kaštanů. Případu se ujímá mladá a ambiciózní vyšetřovatelka Naia Thulinová. Za parťáka dostane vyhořelého kolegu Marka Hesse, kterého právě vyhodili z hlavního sídla Europolu v Haagu a poslali zpět do Kodaně. Brzy přijdou na to, že kaštanový panáček na sobě nese stopu po zmizelé dívce, o které se všichni domnívají, že byla před rokem zavražděna: jedná se o dceru Rosy Hartungové, ministryně sociálních věcí. Případ je dávno objasněný a pachatel se k vraždě přiznal. Krátce nato je ale nalezena další oběť a s ní i další kaštanová figurka se stopou po mrtvé dívce. Thulinová s Hessem pátrají po souvislostech mezi případem dcery ministryně, zavražděnými ženami a vrahem, kterému se daří šířit strach po celé zemi. Hrají o čas. Obávají se, že se pachatel vydal na vražednou misi, která pro něho ještě zdaleka neskončila.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2021 , Kniha ZlínOriginální název:
Kastanjemanden, 2018
Autor je možná dobrý scénárista, ale u knihy bych ocenila nějakou hlubší charakteristiku postav. Na přebalu se sice odkazují ke Steigu Larssonovi, ale do něj má autor hodně daleko, i když jistou inspiraci zde vidím. Larsson byl čtivý ať šlo o soudní proces nebo politické zákulisí, Sveistrup mě nebavil, ani když se řešily vraždy. Ne, že by nebyl čtivý. Jen mi přišel zbytečně brutální, zápletka překombinovaná a hlavně dost neuvěřitelné, že si nikdo ničeho nevšiml a vrahovi vše vycházelo, jak mělo.
Chvilku mi trvalo než jsem se začetla, začátek mě tolik nebavil, ale pak to chytlo spád a bylo to skvělé, napínavé, seversky mrazivé! Poslední stránky jsem už letěla a vlastně nechtěla, ať je konec. Doporučuju.
Napínavá detektivka od začátku až do konce od které se těžko odcházelo. Vraha jsem tipovala, ale skutečného jsem neodhalila a byl pro mně velkým překvapením. Doporučuji všem milovníkům krimi a jen doufám že autor napíše další a další .
Thrillery a detektivky mám moc ráda, většinou je vrah očekávatelný , tady jsem tedy vraha očekávala, předpokládala, tipovala, ale nakonec jsem byla mimo..... Dvojice detektivů byla zvláštní, spíše mi byl sympatický Hess. Za mě ano, další povedená kniha ze severu...
Skvělá detektivka, doufám, že autor nezůstane jen u této knihy. Dvojice podivínských detektivů mi vlastně vůbec nepřirostla k srdci a ve finále mi byl víc sympatický Hess, než samotná Thulinová, ale i tak to bylo milé zpestření od všech těch alkoholiků nebo géniů. Vraha jsem netušila do chvíle, než byl odhalen. Kniha plná zvratů, od které se nejde jen tak odtrhnout.
Knížka se mi nakonec líbila, ale přišel mi hodně pomalý rozjezd, nechytla mě úplně od začátku.
Tak to byl masakr...., napínavá, čtivá kniha do poslední stránky. Kdo má rád krimi, tak velice doporučuji.
Moc dobrý thriller, napínavý, mrazivý, temný. Neustále jsem měnila a upravovala názor na to, kdo je zaručeně "kaštánkovým" vrahem, abych byla nakonec stejně úplně vedle a nevěřícně hleděla, kdo že to vraždí. Konec knihy už jsem jen letěla po stránkách a nemohla knížku odložit, jak to bylo napínavé.
Jen mi trošku chybělo, že jsme se velmi málo dozvěděli o životech hlavních postav, vyšetřovatelů. Vlastně jen takové střípky, které přinesly spíš více otázek než odpovědí. Ale třeba se dočkáme pokračování a dozvíme se více o Hessovi a Thulinové.
Knihu jsem četla poměrně dlouho - ovšem bylo to pouze z toho důvodu, že jsem některé pasáže musela číst max. po 20 stránkách, abych měla klidné spaní... Spisovatel nám hned na začátku naservíroval opravdu brutální scénu, ke které se vrátil až na konci knihy. I nadále si však autor velmi dobře pohrával s mým podvědomím, protože pasáže s "blížícím se nebezpečím" popsal tak, že jsem potom měla velmi neklidné sny. Moc se mi to líbilo - i když jsem pachatele odhalila velice záhy, i tak to bylo velmi velmi napínavé a čtivé.
Nechápu, proč to na mě nepůsobí jako Carterovky, když obsahuje podobné spisovatelské fígle... ale prostě mě to nijak neuchvátilo. A jednu hvězdu ještě ubírám za divný product placement.
Asi mi zkazilo zážitek, že jsem hned v prvním okamžiku, kdy se objevil na scéně, uhodla vraha.
Severská krimi mě moc neláká a tato kniha mě v tom jen utvrdila. Na začátku toho bylo moc - brutality, krkolomně poskládaných souvětí a studenost hlavních postav. Neustále se opakovala celá jména vyslýchaných, nemusí být přeci ve třech odstavcích hned za sebou. Neuměla jsem si představit, že by ministrině mohla mít tak dlouhou pauzu a v jednom okamžiku snad musela mít tři ruce. Přes styl psaní jsem se zkrátka nemohla do příběhu pořádně začíst...
Obálka je moc povedená, jen jsem měla tendenci ji stále čistit (asi vliv malých dětí doma).
Plusem byly krátké kapitoly a střídání jednotlivých postav. V jednom okamžiku jsem se opravdu doma trochu bála. Také se mi líbilo poukázání na nefunkčnost systému na ochranu dětí - kdy se stejně nic neprokáže, dochází k šikanování a lež může způsobit peklo na zemi.
Jediný, kdo mi byl trochu sympatický byl Hess a pak i Genz. Thulinová byla další sociálně okleštěná vyšetřovatelka, která je bez praxe chytřejší než IT technik...
Zajímalo by mě, zda je autor fanoušek Smrtonosné zbraně ????
Méně než pět hvězdiček dát prostě nejde. Na knížku jsem v knihkupectví koukala dobrých pár měsíců a konečně si ji koupit byl ten nejlepší nápad. Opravdu skvělá, napínavá, promyšlená kniha. Do poslední chvíle jsem neměla sebemenší tušení, kdo by za tím vším mohl stát a celé závěrečné rozuzlení mě nutilo knihu dočítat s pusou dokořán. Za mě nejlepší thriller, který jsem doposud četla.
Kaštánku, kaštánku, jen pojď dál.
Máš-li nějaké kaštánky pro mě,
rád bych si je vzal.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jasný pětihvězdičkový thriller. Temný, mrazivý, napínavý, nápaditý, inteligentní,výborně vymyšlený, s dokonalou zápletkou, několika zvraty a k tomu emotivní. Je velmi čtivý a všechno do sebe srozumitelně zapadá. Dalšími superlativy plýtvat nebudu, opakovala bych kladná hodnocení čtenářů na tuto knížku.
Nevím, jestli autor navazuje na Stiega Larssona, protože jsem ho nečetla, ale v tomhle případě nálepka "TOP thriller" nelhala.
Měla jsem s knihou trochu problém. Děj byl zajímavý a proto jsem ji neodložila ale četla se špatně. Možná to bylo překladem, nevím, ale leckdy jsem vůbec nechápala věty. Také mi vadilo, že ve chvíli, kdy už se blížil konec kapitoly, vypadalo to, že se konečně dozvíme nějaké překvapivé informace ale nic. Vše jsme se dozvěděli až na konci. To mě v průběhu čtení dost štvalo. Nicméně ale hodnotím dobře, protože zápletka byla zajímavá.
Mám přečtenu většinu severských autorů krimi, ale tohle se fakt nepovedlo. Zhruba do 2/3 jsem si říkala námět super, ale absolutně nevyužitý potenciál. Moc postav, neustálé opakování již řečených informací a hrozně moc zbytečné vaty. Vraha jsem uhádla, vcelku neoriginální a podobný vrah i pohnutky již mnohokrát v jiných knihách, takže posledních 100 stran jsem se fakt musela nutit to dočíst. Hlavní vyšetřovatelka mi šla občas neskutečně na nervy. Další knihu tohoto autora fakt ne.
Ták vleklý konec a ták nesmyslné chování většiny policistů jsem snad ještě neviděla.. někdy jako malé děti.... neurazí, nenadchne.... spíš už to ke končí chcete mit z krku a mit v tom jasno....ale to potrvá asi tisíc malých kapitol, které, bohužel, vůbec nenavozuji atmosféru napětí, ale spíše slov ,, bože..tak už tam neco bude?''
Tak konečně o víkendu dočteno :-) musím říct, že i těď mě trochu mrazí, když si na nějaké scény vzpomenu. Trošku brutální, ale čtivé a napínavé až do konce. Super námět a zápletka. Kdo je oním Kaštánkem, jsem opravdu nevěděla až do samotného konce, proto to bylo i takové velké překvapení. Konec bych trošku rozvinula a i nějaké pasáže bych vymazala, byly tam pro mě zcela zbytečné a ztrácelo to trochu šmrncu při čtení, proto 4 hvězdy. Určitě se ale těším na další knihu autora.
Dánsko dánská literatura napětí sérioví vrazi severská krimi únosy dětí Kodaň dánské detektivky zfilmováno – TV seriál kriminální thrillery
Skrýt reklamy
Perfektní severská krimi, jen jsem se občas ztrácel v dánských jménech. Po delší době kniha od které se nešlo odtrhnout.