Káťa a Škubánek: pohádky na dobrou noc
Hana Lamková
Veselé a napínavé příhody holčičky Káti a jejího věrného kamaráda pejska Škubánka. Podle námětu Josefa Lamky a Libuše Koutné napsala Hana Lamková ; podle kresleného filmu Věry Marešové ilustrovala Marcela Walterová
Literatura česká Pro děti a mládež Pohádky a bajky
Vydáno: 2020 , Albatros (CZ)Originální název:
Káťa a Škubánek - Kreslené příběhy
![JaninaCZ JaninaCZ](https://www.databazeknih.cz/img/users/39_/39235/janinacz-mys.jpg?v=1578229644)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Naprostou většinu příběhů si pamatuju i z komiksové podoby ze Čtyřlístku, což jsem jako malá milovala, a mají stejné kouzlo a bavily mě úplně stejně jako v dětství.
![Sandik Sandik](https://www.databazeknih.cz/img/users/62_/62921/m_62921-6PH.jpg?v=1459854942)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Knihy vzniklé zpětně podle večerníčků bývají citelně horší než večerníček sám. Mají totiž potřebu racionálně vysvětlit mnohé ztřeštěné situace, které se ve večerníčcích odehrávají velmi často. Nejmarkantnější to je samozřejmě u Štaflíka a Špagetky, kde se doslova exploze fantasie v knize přetaví v podivný, takřka tlivý příběh o dvou psích sirotečcích. Tady to naštěstí není tak hrozné, ovšem touha vysvětlovat všechnu tu báječnou fantasii a nadsázku animovaného seriálu racionálními důvody je tu také. Ty nejztřeštěnější příběhy se tedy dotyčným v knize vlastně jenom zdály. Asi nějaký surrealismus... 70%
![MíšaS. MíšaS.](https://www.databazeknih.cz/img/users/18_/188510/m_188510-C8x.png?v=1493224013)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Skvělý výlet zpět do dětství. Ale některé ty pohádky mi přišli trochu překombinované, proto jedna hvězda dolů.
![ElikaS ElikaS](https://www.databazeknih.cz/img/users/28_/285092/m_elikas-650fed954223c.png?v=1695542678)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Stejné kouzlo jako má večerníček, má i knížka. Čte se hezky, je vtipná, není příliš dlouhá, takže ji děti vydrží bez problémů poslouchat. Ilustrace jsou moc hezké.
Autor si krásně hraje s češtinou - některé jeho obraty jsou vyloženě pro dospělé, kteří se u knížky také pobaví. A dětem hezky rozšíří slovní zásobu. Moc rádi je čteme před spaním.
![hippiesak hippiesak](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/210275/m_hippiesak-657ffcf0713ae.jpg?v=1702886640)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Hele, je mi 39 :) Jako malej jsem tento večerníček měl mega rád. Nyní jsem to dočetl dcerám 4 a 6 let a bavilo je to :) Takže je to dobrý. Kateřina a Škuban valí jako před lety. Kniha velká, obrázky super a jeden díl je na cca 10 minut, takže ideál před spaním :)
2005 | ![]() |
2012 | ![]() |
2011 | ![]() |
2007 | ![]() |
2009 | ![]() |
Čtení na dobrou noc si užívám úplně stejně jako moje děti. Většinu příběhů jsem si pamatovala z večerníčkových pohádek, ale ke konci knihy se začali objevovat i nové příběhy…. Děkujeme za to .