Bílé kosti
Graham Masterton
Případy komisařky Katie Maguirové série
1. díl >
Jednoho deštivého listopadového rána se na Meagherově farmě najdou kosti jedenácti žen. V této části země jsou neoznačené hroby běžné. Tyto kosti však byly pohřbeny už roku 1915, dlouho před novodobými konflikty a nepokoji v Irsku. A co víc, zdá se, že pachatel odvedl velice pečlivou práci. Ženy byly nejspíš zaživa staženy z kůže. Komisařka Katie Maguirová z Corku je na mrtvá těla zvyklá. Ale tohle je úplná řezničina. Její tým je přesvědčen, že jen mrhají časem, že nemá cenu se zabývat zapomenutými vraždami. Avšak Katie je rozhodnuta pomoci obětem ke spravedlnosti. Pak se ztratí mladá americká turistka a její kosti, důkladně zbavené masa, jsou nalezeny na stejné farmě. Katie se bude muset vypořádat nejen s dávnými zločiny, ale i s jejich hrůznou ozvěnou v přítomnosti. Podaří se jí vyřešit rituální vraždy spáchané před desítkami let, než brutální vrah udeří znovu?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2014 , HostOriginální název:
White Bones, 2003
Nebudu hodnotit hvězdičkami, protože knížka je fakt dobrá, ale místy dost děsivá a nechutná. Takhle na mě působilo naposledy Mlčení jehňátek, a jestli zítra někoho uvidím, jak u oběda obírá kuře, asi půjdu zvracet, zvlášť jestli k tomu použije nůž. Takže si nejsem jistá, že chci číst pokračování. Asi bych se bez těch pasáží, věnujících se prožívání obětí, obešla.
Zajímavý, napínavý a místy hodně drsný detektivní román z irského prostředí.
Sympatická hlavní hrdinka. Děj knihy je oživený prvky mytologie, čarodějnictví
a nadpřirozena.
Hodně napínavá knížka , mírně misteriózní, velice mě překvapila, už se těším na další knížky autora.
Zatím jsem přečetla prvních 120 stran, ale už jsem zcela vtažená do děje - kulisy irského venkova jako vyšité, napínavý a brutální příběh (jako vyšitý), odkaz na dávné rituály, ne zrovna jednoduchý osobní život hlavní vyšetřovatelky .... takový velmi slušný standard mezi současnými thrillery. Ale nechce se mi věřit, že by člověk mohl zůstat při vědomí a celkem rozumně komunikovat během trýznění, které podstupuje F.?
Od autora téhle knížky jsem ještě nic nečetla a tak jsem byla zvědavá, navíc kniha měla zajímavý námět v upoutávce.
Pravda, temnost téhle knize upřít nelze. Dokonce ani zajímavé téma, irskou mytologii, válku, hledání vlastní identity i integrity. Ovšem asi by ta témata šla zpracovat srozumitelně a stravitelně.
Po přečtení knihy se nemůžu zbavit dojmu, že jsem vůbec nepochopila o co v ní jde. Ukázka toho, že i policistka, jakkoliv dobrá, je také jen člověk a kupodivu může být obklopena lidmi, kteří (na rozdíl od ní – samozřejmě) neuznávají základní hodnoty společnosti, mi bylo vcelku blízké. Ano i policisté můžou mlátit své přítelkyně, z jejich dětí mohou vyrůst i kriminálníci a policistka může mít za manžela i zloděje. Tenhle přístup bez předsudku bylo ale asi to jediné, co mě na knize skutečně zaujalo...navíc se domnívám, že to byla jen vedlejší linie příběhu.
Nepochopila jsem, kdo vlastně dívky unesl a vykostil, nepochopila jsem, jestli je vůbec z anatomického a lékařského hlediska možné, aby někdo přežil to, že mu oholí nohu na kost a je stále naživu, aniž by upadl do šoku, nebo vykrvácel (to celé bez operačního sálu s personálem a sedativ)..na mě to působí nepochopitelně a především nedotaženě. Autor mě každou chvíli někam nasměruje a pak aniž by vysvětlil, proč vlastně, tak přeskočí někam úplně jinam s tím, že už se k tématu nevrátí.
Myslím, že asi pokračování této knihy číst nebudu. Řekla bych, že je to podprůměrný příběh, nedotažený do detailů, spousta pokusů o zápletku - dosadit čtenářsky zajímavá témata, které však (alespoň na mě) působí především jako výstřel do prázdna..chaotické, nevysvětlitelné, protože v podstatě do sebe nic nezapadá a asi jediný cíl knihy, který má z knihy udělat detektivku je vygradovaný humus lidského mučení, který je podle mne za hranicí absurdity.
Velmi temný thriller. Podle mě je hodnocení čtenářů nižší, než by si knížka zasloužila. V hodnocení, na které samozřejmě máme všichni právo a každý má jiný knižní vkus, jsem však narazila na kritiku jazyka a mluvy. Abych řekla pravdu, tohle jsem vůbec nepostřehla, protože děj byl tak napínavý, že jsem knížku doslova lhtala. Doporučuji k přečtení a těším se na Rozbité anděly, které už mám nachystané.
Velice zdařilé, dost brutální a dostatečně napínavé až do konce. Hlavní hrdinka je mi sympatická už z Rozbitých andělů. Poslední hvězdičku jsem nedala jen kvůli drobným věcným nedostatkům, které autorce unikly a které mě osobně dráždily, ale četlo se to dobře a nutilo mě to neustále přemýšlet, jaké brutality jsou lidé schopni vůči ostatním a kvůli jakým "hovadinám" :-/ (Tím nezlehčuji psychické problémy některých jedinců, ale spíše jejich "řešení" nastíněné v tomto příběhu.) Doporučuji.
Docela čtivá detektivka, zajímavé téma, kniha se mi líbila, dosti brutální scény což nemusím, ale kousek přidám a dám pět hvězdiček.
Irské prostředí na mě udělalo velký dojem, působilo přesně tak, jak mělo - temně a zachmuřeně. Čtení jsem si opravdu užila, místy mi bohužel přišlo táhlé, i když na napínavosti to neubralo. Konec byl vážně nečekaný, a přestože nedávám plný počet hvězdiček, rozhodně doporučuji. Každopádně pro mě jako milovníka knižní brutality kniha byla trošku zklamání, kdy všechny recenze - dokonce i obal knihy - slibují dokonalý požitek z popisu brutálních vražd, který jsem tam nikde nenašla. Ovšem jako zpestření mé sbírky detektivek a hororů to rozhodně stálo za to!
Naprosto skvělé čtení,trochu hrůzostrašné, ale nedá se od knihy odtrhnout.A konec nemá chybu.
Za mě tedy rozhodně palec nahoru :-) Irské planiny, temperamentní inspektorka a poněkud temnější zápletka točící se kolem rituálních vražd je naprosto brilantní kombinace. Navíc si myslím, že tento detektivní příběh zaujme i čtenáře, kteří tradičně detektivní romány nemusejí. V knize se snoubí mystično s takovou tou typickou ponurou venkovskou irskou atmosférou - mě, jako tradičního čtenáře hororových příběhů takové prostředí odjakživa velmi láká :-) doporučuji, i když přiznávám, že nějaké oduševnělé dialogy se v této knize budou hledat jen velmi těžko - to ale přeci nikdo od pořádné detektivky neočekává. Moooc se těším na další pokračování.
Pěkná detektivka s trochu brutálnějšími popisy vražd, ale nevadilo mi to. Už se těším na druhý díl.
Děj detektivky se odehrává v poměrně atraktivní zemi, v Irsku, mystično, rituální vraždy, celkem zajímavé téma.... ale ty dialogy, ach jo... jako z béčkového filmu. Malý spoiler: po útoku na Katiin život: "Jak je vám, Katie?", "Je mi báječně, Liame, je mi naprosto skvěle...." Celkově mi styl psaní vůbec nesedl.
Styl psaní nebyl z nejlepších, co mi trochu vadilo byla začinající věta " Katie řekla: ... s tím jsem se ještě nesetkala, ale docela brzy jsem si na to zvykla. Příbeh byl napínavý, svým způsobem tajemný, někdy trošičku přitažený za vlasy, ale je pravdou, že jsem stránky hltala a vždy se nechávala vtáhnout do děje. Rozuzlení na můj vkus trochu chaotický a zvláštní, ale i to se dalo překousnout.
2014 | Bílé kosti |
2015 | Rozbití andělé |
2016 | Červená lucerna |
2017 | Krvavé sestry |
2017 | Výkupné pro krále |
Dávám 4 hvezdy, protože po dlouhé době triller, co mě chytl, nebylo v něm milion zbytečných postav. Knížka mi ale přišla neuvěřitelně brutální a ke konci jsem stránky, kde se "ubližovalo" přeskakovala. Ačkoli jsem přečetla všechny knížky od Nesba, Olsena atd tato kniha mi přišla opravdu krutá. Závěr byl trochu přestřelený, ale budiž :)