Bílé kosti
Graham Masterton
Případy komisařky Katie Maguirové série
1. díl >
Jednoho deštivého listopadového rána se na Meagherově farmě najdou kosti jedenácti žen. V této části země jsou neoznačené hroby běžné. Tyto kosti však byly pohřbeny už roku 1915, dlouho před novodobými konflikty a nepokoji v Irsku. A co víc, zdá se, že pachatel odvedl velice pečlivou práci. Ženy byly nejspíš zaživa staženy z kůže. Komisařka Katie Maguirová z Corku je na mrtvá těla zvyklá. Ale tohle je úplná řezničina. Její tým je přesvědčen, že jen mrhají časem, že nemá cenu se zabývat zapomenutými vraždami. Avšak Katie je rozhodnuta pomoci obětem ke spravedlnosti. Pak se ztratí mladá americká turistka a její kosti, důkladně zbavené masa, jsou nalezeny na stejné farmě. Katie se bude muset vypořádat nejen s dávnými zločiny, ale i s jejich hrůznou ozvěnou v přítomnosti. Podaří se jí vyřešit rituální vraždy spáchané před desítkami let, než brutální vrah udeří znovu?... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Thrillery
Vydáno: 2014 , HostOriginální název:
White Bones, 2003
Dobře mi tak. Už sám název samozřejmě napovídá, že to bude drsné čtení. No asi jsem nečekala, že scény budou popsány tak brutálně detailně. Na to mě úplně neužije.
Ale... napínavé a čtivé to bylo. Komisařka Katie byla sympaťačka - hned v prvním díle série dostala tedy řádně zabrat! Také jsem si rozšířila obzory v keltské mytologii, o Morganě si určitě ještě něco dohledám. Občas jsem se ovšem ztrácela v množství doprovodných postav, a to nemám moc ráda. Jako "stará protřelá detektivka" jsem šíleného vraha tipla ve velkém předstihu. Dalším dílům dám zelenou.
Tohle je přesný příklad toho, jak se z průměrně dobrého příběhu stane průšvih dobrý leda tak k uspávání hadů, pokud někdo podělá audio verzi. Je mi líto, ale ten monotónní přednes paní hlasatelky jsem prostě nedala.
Jako první kniha série to je super. Několikrát jsem to chtěla vzdát vzhledem k věrohodnosti popisu pachatelových činů, ale rozhodně stojí za to knihu dočíst. Katie se stala jednou z mých oblíbených postav.
Asi ve třetině knihy jsem přemýšlela, že to číst nebudu, nečekala jsem, že to bude drsnější vyprávění, ale pak mi zvědavost nedala a musela jsem svoji představivost ztlumit. Konec mě překvapil.
kniha se mi velmi líbila, mystika, rituály, krásná a divoká příroda Irska a na druhé straně obyčejný život policajtky, která má jasně daná fakta a mtrvoly. případy se uzavřely, vrah se vypátral, ale přeci jen mi přijde, že něco zůstalo viset ve vzduchu ....
Ze začátku knihy jsem byla nadšená, ale postupně moje nadšení maličko opadlo, neboť nejsem příznivcem drastických a dopodrobna vylíčených scén, takže slabší povahy - přeskakujte! Jinak je kniha docela čtivá, hlavní hrdinka je vcelku sympatická. Motiv mi přišel v závěru trochu překombinovaný a co se týče mystična na konci knihy, pro mě bylo v kontextu celého příběhu spíš neuvěřitelné. Takhle... ráda si od autora přečtu další díl z této série, ale že bych se z toho "kecla na zadek", jako třeba ze série David Raker od Tima Weavera, to tedy spíš ne. Za mě 4*.
Z této série je to moje druhá kniha, takže brutalita byla očekávána. Jinak povedená detektivka s hlavní hrdinkou inspektorkou Katie Maguireovou. Příběh opředený keltským rituálem, uvěřitelný motiv a trochu překvapivý vrah, osobně jsem měla jiný tip.
Dobrá kniha, velice dobrá, místy až moc drsná, ale přečetla jsem, hlavně se mi líbí drsná skotská krajina a keltská mytologie, dobrá kombinace. Už se chystám na další díl.
Ze začátku jsem měla trošku problém rozlišit jména, autorka o nich moc nepíše, aby si jejich jméno člověk zapoamatoval, jmen má v knize požehnaně. Tak to pro mě bylo takové matoucí a to i v následující knize.
Co se týče obsahu, říkám si, detektivka krasavice jak jinak, ale je vdaná, má manžela, to tu dlouho nebylo... Kniha je čtivá, zajímavá, ano místy poněkud brutální, řešit jestli je to moc nebo pro někoho málo, asi nemá smysl, mně osobně to nevadilo a knihu to rozhodně nekazilo, mám ráda detektivky, kdy je i pohled vraha, závěr je velmi překvapivý a to nadpřirozeno mi přišlo úsměvné.
Ale něco mě drží zpátky dát plný počet hvězd a nevím co, až na to přijdu, možná komentář upravím :-)
Vždycky žasnu co si autoři dokážou vymyslet za hrůzy a říkám si, že to je už moc. Ale tahle kniha to zase o něco posouvá. Takovýto způsob zabíjení si lze opravdu jen těžko představit.
Ale jinak je to dobře napsaná knížka, které láká k dalším dílům, jen kdybych se nebál co si zase autor vymyslí.
Jo a jestli jsme si doposavad myslel, že Nesbo trápí hrdiny až moc, tak teď už si to fakt nemyslím. Harry je proti tomuto hýčkaný člověk.
Dost jiná kniha. Kombinace brutality a mytologie, do toho "obyčejný" život vyšetřovatelky, dost čtivý mix. Doporučuju všem, kteří se nebojí bát. (...no chápete, ne...)
Nic moc kniha, bohužel jsem musela přeskakovat stránky, stejně jako u Červené lucerny, opakující se činnosti, stále stejné, autor se snaží ohromit brutalitou, ale jinak bída...
bojíte se, já ani moc ne, ale tenhle příběh mrazil a přinesl zajímavé rozuzlení, rozhodně doporučuji přečíst
Hutně mysteriózní thriller s až neskrývanou horrorovou oponou. A Masterton horrory umí, vždyť s nimi začínal a píše je dodnes. V tom asi vidím jediný kámen úrazu. Masterton chtěl napsat thriller a tak se dost krotil (kdo zná jeho horrorovou tvorbu, ví), až tak, že to může trochu vadit. Jinak jsou ale Bílé kosti jeho klasicky stavěným příběhem, propojujícím cosi mysteriózního s historickou událostí, na tomhle si Masterton vybudoval svůj styl, včetně rychlého konce. Bílé kosti odsýpají, v podstatě by se daly považovat i za čistý horror. Jen by hlavní hrdinku nemuseli balit takřka všechny ostatní postavy.
knížka se mi líbila určitě si přečtu ostatní knížky ze serie. Vrah mě teda v nejmenším nenapadl. Napínavé od začátku až do konce
Asi budu krapet úchyl, ale celou dobu jsem přemýšlela, jak je možné, když víme, co se s těmi dívkami dělo, že s vrahem dokázaly ještě sem tam prohodit pár slov. A k tomu i poměrně souvislých.
V anotaci se píše o stahování z kůže. Tak věřte, to je ta příjemnější část.
Prostě nedokážu ocenit příběh, pokud pochybuji o hranicích jeho možností. Na druhou stranu to došlo v určité chvíli tak daleko, že bolest teoreticky existovat nemusela... to bych prozradila až moc, tak nic.
Vrah se skrývá docela dlouho a do té doby je to hodně napínavé a zajímavé. Vrahův divný důvod mi zase až tak divný nepřijde, i když odhalení a odpovědi přišly v rychlém sledu, což mi vadilo.
Policejní ženština je taková obyčejná, se svým vlastním životem a jeho problémy. Kdo je nemá?
Množství různých dalších postav kolem ní se mi ale často pletlo.
Krajina a mytologie Irska jsou super, jen tedy bez popisů. Jasně, každý čtenář ví, jak to tam vypadá atd..., ale chyběl mi tam kontrast mezi malebnou krajinou a sympatickou mytologií a tím, co se dělo s děvčaty.
Bohužel je kniha i poměrně tragicky načtená. Paní Milada Čechová zvládá projevy různých vzteků a agonií, čte srozumitelně a poměrně snesitelným tempem, ale už méně leckdy zvládne výslovnost angličtiny. Nevím, proč je problém, jako ve škole, obstarat předčitatelům klasickou trojsloupcovou tabulku slovíček, nebo to v textu nějak sešmoulit.
Z tohoto důvodu jsem bohužel nemohla doposlouchat knihy od Deavera, které paní Čechová také načetla.
A teď mě omluvte, jdu studovat postupy rituálních obřadů.
Tak na mě to bylo až moc brutální. Z některých pasáží mi bylo zle a musela jsem je přeskakovat. Asi už další od tohoto autora raději nedám.
2014 | Bílé kosti |
2015 | Rozbití andělé |
2016 | Červená lucerna |
2017 | Krvavé sestry |
2017 | Výkupné pro krále |
Knize jsem dala druhou šanci, ale ani napodruhé to nevyšlo. Nejde ani o ty drsné popisy (kde je našli ti, kteří to sem píší, nemám tušení?). Ale tohle byla nuda od začátku do konce. Sice hodnocení 81%, ale za mě 32%. Další díl opravdu nechci.