Katova dcera
Oliver Pötzsch
Katova dcera série
1. díl >
Krátce po třicetileté válce je v bavorském městě Schongau vytažen z řeky umírající chlapec. Na rameni má vytetované znamení, což vzbuzuje podezření, že jde o dílo čarodějnice. Radní města obviní místní porodní bábu. Kat Jakob Kuisl, jenž z ní má pomocí mučicích nástrojů vynutit doznání, ...
Napínavý příběh s detektivní zápletkou, který se odehrává těsně po skončení třicetileté války. Líbilo se mi vykreslení různých vrstev tehdejší společnosti včetně pověrčivosti a způsobu uvažování tehdejších lidí.
Pribeh celkem dobry, ke konci se rozbehl v napinavosti, vyborne vykresleni historickych faktu a mentality lidi v 17. stoleti. Kat lidumil a amatersky detektiv, proc ne:)
Co mi ale hodne vadilo a za to strhavam hodnoceni, je par poradnych chyb autora.
Jeden clovek je omraceny a uneseny, pak se bavi s unosci, dokonce jednoho napadne. Za par desitek stranek na to autor zapomene a vypravi, jak ten uneseny clovek stale predstira po omraceni mdloby, aby unosci nepoznali, ze uz se probral...
Uneseny premysli, ze se nejdriv zbavi pout na svazanych rukou a na nohou. Prichazi unosce, clovek se rychle zbavi pout na rukou prerezanim o ostry kamen a okamzite utika.
A mohla bych pokracovat. Tohle z romanu dela trochu amaterskou praci, pres ostatni klady..
Celkem slibný začátek série historických detektivek. Moc mě zaujalo líčení zběsilé pověrčivosti a potlačování normálního úsudku, kterých tahle doba byla plná.
Historická detektivka, která se velmi dobře čte. Nic náročného, ale děj odsejpal, za chvíli jsem byla na konci a šla na další díl :-)
Bylo to moje první setkání s katovou rodinou. Tato kniha mne povzbudila, abych si přečetl další knihy této série. Je zde nenáročný ale zábavný detektivní případ. Kniha také popisuje život a jednání lidí v době po třicetileté válce. Je to poměrně pěkná a čtivá kniha.
Napínavý příběh,plný vzácných rad,týkajících se použití bylin,nevědomost lidí a jejich odsouzení druhých.Zajímavé čtení
Náhodný výběr v knihovně a myslím, že si ráda přečtu i další díly. Takové čtivé detektivka z dob minulých. Když si člověk uvědomí, jak bylo jednoduchý skončit na hranici a jak kdysi některá povolání člověka úplně vyloučili ze společnosti, je rád, že žije teď
Na knížku jsem se těšila a nezklamala mě, mám nové oblíbené hrdiny už se těším na další díly
Dostala jsem knížku jako dárek a vyšlo to. Tahle středověká detektivka mě chytla. I navzdory pár překombinovaným pasážím se četla hodně dobře.
Tento první díl jsem četl po dvojce,ale nevadí.Opět musím dát plné hodnocení.Já tyhle příběhy prostě miluji.I odpouštím ten renonc jak Magdaléna i se zavázanýma nohama dokázala utéct dvěma násilníkům.
Kniha mě velice překvapila. Historická témata mám ráda a katův příběh je pěkný, napínavý s nečekaným rozuzlením. Musím uznat, že si opět člověk uvědomí, jak to v dřívějších dobách bylo jednoduché skončit v mučírně - zvlášť když se lidé báli něčeho, co neznali a nechápali.
Průměrný historický příběh, který se nijak neliší od podobných středověkých detektivních příběhů.
Kniha, která neurazí ani nijak výrazně nenadchne. Je to taková historická detektivní pohádka pro dospělé ze 17. století, jejíž hlavními protagonisty jsou medik Simon, kat Jakob Kuisl a jeho dcera Magdaléna. Můj šálek kávy to zrovna nebyl, i když nutno uznat, že kniha disponuje čtivým obsahem a celou řadou napínavých a dramatických pasáží. Osobně se do dalších dílů už asi nepustím. Původně jsem chtěl dát 4*, ale překombinovaný a těžko uvěřitelný závěr knihy mě donutil, jít s hodnocením ještě trochu níž. Mé hodnocení 3*.
Na knihu jsem narazil před měsícem čirou náhodou. Autora jsem neznal a vůbec netušil, co mám od Katovy dcery očekávat. Bez anotace a jakýchkoliv informací jsem se vrhnul do neznáma a nového dobrodružství. Jakékoliv otázky či pochyby, zda to nebude jen ztráta času, rozprášil už skvěle rozehraný úvod, který mě pevně vtáhl do rodícího se příběhu s nádechem inkvizice, městských intrik, a atmosféry města Schongau v polovině 17. století. Skvěle vybarvené různorodé hlavní i vedlejší postavy v čele s čertem se mi jen stěží opouštěli po autorovo dovětku na konci knihy.
Knížku jsem nedočetla, i když jsem se snažila, dlouho jsem číst nevydržela. Nějak jsem se do ní nedokázala začíst :/
17. století Německo právo útrpné historické detektivky popravčí, kati historické romány čarodějnické procesy
2011 | Katova dcera |
2022 | Hrobník |
2020 | Kejklíř: Životní příběh Johanna Georga Fausta |
2011 | Katova dcera a černý mnich |
2012 | Katova dcera a král žebráků |
Velmi čtivě napsané. Není to typická detektivka, spíš historický román s krimi zápletkou. Výborný popis prostředí. Zazní i pár věčných pravd např. v závěrečné diskuzi s Lechnerem. Jen nechápu, proč katova dcera v názvu, když to je spíš až druhořadá postava.