Kde raky spievajú
Delia Owens
Vynikajúci román kombinuje mystérium vraždy s ľúbostným príbehom a neuveriteľnými charaktermi. Hlavnú hrdinku Kyu opustí matka. Prežíva osamote v močiaroch, kde dôjde k vražde. Vtedy sa celá komunita postaví proti nej a bezdôvodne ju obviní. Jedna z najúspešnejších kníh minulého roka, ktorá je doteraz na popredných miestach v rebríčkoch viacerých krajín.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2019 , Tatran (Bratislava)Originální název:
Where the Crawdads Sing, 2018
(SPOILER) Po lehkém letním čtení to byla pro mě docela změna žánru, ale kniha mě i přesto, že to není úplně můj šálek kávy, bavila. Líbilo se mi přeskakování dvou různých dob, až se čtenář nakonec dostane do přítomnosti v obou. Líbí se mi seznamování s hlavní hrdinkou Kyaou a jejím nelehkým životem, některé pasáže mi občas přišly zdlouhavější. Oceňuji detail s pletenou čepicí - hlavním důkazem z místa činu vraždy aneb, že čtenář neví, kdo si tu čepici nakonec nechal, tak mžná jsou podezřelí dva. Nakonec jsem se bála, že vražda zůstane neobjasněna, ale závěr mě velmi překvapil, že čtenář se jen tak náhodou o skoro 40 let pozdějí nenápadně dozví, jak to vlastně celé bylo. To jsem nečekala. Doporučuji.
Okolo téhle knihy jsem chodila dlouho... dokonce jsem si stáhla film u kterého jsem usnula. Přítel mi řekl, že film je moc hezký a že se na něj musím podívat. To byl jasný impulz. Musím si prvně přečíst knihu. Vzala jsem knihu do ruky a odložila jsem ji za dva dny přečtenou a to myslím hovoří za vše... Autorka popisuje nádherně přírodu, spletité vztahy, vnitřní svět osamění atd. Krásná kniha. Doporučuji
Jo, bylo to krásné, emotivní, za mě čtivé s nádhernými popisy přírody. Autorka se tam dotkla spousty témat - trauma, domácí násilí, nepřijetí odlišnosti, strach z neznámého. Jo, moc se mi knížka líbila a přečetla jsem ji jedním dechem. Ale byla tam spousta zkratek, nevysvětlených a nerealistických témat, kterých je
škoda.
Váhala jsem, zda vůbec knihu číst, že by mě asi nebavila, ale doslova mě pohltila. Velice silný příběh opuštěné malé dívenky, která dokázala přežít sama celé roky. Přesto byla stále svá a milovala a ctila přírodu. Spravedlivě chránila své právo na život a stala se respektovanou osobou.
Krásná kniha o silné a něžné dívce. Místy trochu zdlouhavé, ale v celkovém pohledu moc příjemné čtení.
nádherné, dojemné, příběh plný obrazů.. doporučuji, tahle kniha mě strašně moc dostala. šikana a segregace, pochopení a láska, vzpomínky a ne-vzpomínky. neuvěřitelně fantastické.
Před nějakou dobou jsem viděl zfilmovanou verzi a když jsem tuto knihu zahlédl v knihkupectví, prostě jsem si ji musel koupit. Na film jsem se díval s mamkou, která knihu zná a několikrát ji darovala svým kamarádkám.
Dost lidí kritizuje, že děj byl údajně utahaný a nudný, s čímž absolutně nesouhlasím. Naopak se mi kniha četla velice dobře a celé to hezky plynulo, až byl najednou konec. Na druhou stranu - já jsem poměrně zvyklý na "pomalý/táhlý" děj (současně s touto knihou jsem totiž četl také Zámek od Franze Kafky) a nemohu to porovnávat s jinými knihami tohoto typu.
Na celé knize je poznat, že byla psána ženou a hlavně pro ženy a témata, která se tam probírala, mi jsou poměrně cizí.
Přes všechno tohle se mi nějakým zvláštním způsobem kniha líbila. Je to zase něco jiného a jsem rád, že jsem si jí přečetl.
(SPOILER) Jsem jediná, komu přijde zvláštní, jak v pohodě jsou všichni s faktem, že hlavní hrdince prošla vražda? Kdyby to byla sebeobrana, dá se to pochopit, tohle byl ale chladnokrevně promyšlený čin a ještě měla Kya žaludek na to projít soudním procesem a chovat se, jako by se jí děla ta největší újma - omdlévat a spol. Kniha je čtivá, ale plná patetických a nerealistických pasáží. Opět se mi potvrdilo, že málokdy knihy z edice "Světový bestseller" za něco stojí.
(SPOILER)
Opravdu krásná knížka. Sice chvíli trvalo se začíst, ale stálo to za to, nakonec mě to úplně pohltilo. Příběh nebyl předvídatelný a hrozně jsem doufala, že dopadne dobře, což se naštěstí stalo a i konec byl jasně uzavřený.
Teď jen váhám zda se podívat i na film.
Někdy je dobré vystoupit ze své komfortní zóny. A tady jsem to myslím udělal. Převážně čtu historické romány, detektivky, knihy o cestování a také o historii regionu, kde žiju.
Tento hořko-sladko-kyselý příběh se z toho tak trochu vymyká, ale určitě nelituji, že jsem si knihu přečetl.
Jedná se o zajímavou prvotinu autorky z velice nevšedního prostředí bažin. Na obálce knihy je napsáno hodnocení People Magazine, které poměrně přesně vystihuje i moje pocity z knihy:
"Působivý a mrazivě krásný román ponořený do stínů pobřežních bažin Severní Karolíny líčí srdceryvný příběh Kyi, mladé dívky, která se učí důvěřovat lidem. Vyprávění je protkané napínavým vyšetřováním vraždy odhalujícím krutou pravdu. Velkolepá prvotina."
Když pominu různé nelogičnosti (jako aby tak malé dítě vyrůstalo v bažinách prakticky samo? Nikdy v životě nepotřebovala lékaře? Širší rodina děti nehledala?) tak moc pěkný příběh o soužití lidí s přírodou, prvních láskách, detektivní zápletce i upjaté atmosféře amerického maloměsta v těch dobách. Oblíbila jsem si hlavně Skokana a Mabel. Příjemné čtení, ale za mě to takový hype nebyl.
Přiznám se, že jsem si ze začátku myslela, že knihu odložím a nedočtu ji, protože jsem nemohla přivyknout pomalému tempu vyprávění. Ono to ale mělo svůj důvod. V určitém okamžiku, vlastně ani sama nevím kdy, se moje nechuť číst tuto knihu změnila a já se od ní nemohla odtrhnout. I když tempo pomalejší, tak se kniha četla moc pěkně, všechny střípky skládačky zapadly na své místo a i úplný závěr knihy se mi zdál normální. Možná bych očekávala jiný, ale tento mě vlastně vůbec nepřekvapil.
Kniha stojí určitě za přečtení, jen ji chce číst v klidu a nikam nespěchat.
Knihu jsem si přečetla až po shlédnutí zfilmované verze na Netflixu a nevím, jak bych hodnotila jinak. Film byl skvělý, a kniha se mi taky líbila. A vice versa.
Bylo to smutné čtení a jako mámě, mi to rvalo srdce na kusy. Proto mi vyhovovalo i to pomalé, klidně plynoucí tempo vyprávění.
Patřilo k tomu, aby vše vyvážilo. Ach.
Kniha byla fajn, bavila mě. Popis a znalost přírody autorky obdivuji. Avšak našla bych hned několik situací, které mně osobně přišly dost za hranicí reálnosti, ale to asi prostě do příběhu patří. Vadila mi nedotaženost závěrečné části příběhu, protože začátek se táhl (což mi nevadilo), ale závěr byl shrnut v několika málo stránkách.
Krásný a smutný příběh, odehrávající se na neobvyklém místě uprostred bažin, velice barvitě vypráví osud opuštěného děvčátka.
Za mě spokojenost, knihu jsem nemohla odložit.
Na základě viděného filmu, jsem si pořídila a přečetla knihu. Ač se mi to často nestává, tak film byl pro mě ještě více strhující a emotivní než kniha. Ale určitě doporučuji, je to krásný příběh.
Zajímavá kniha o lidské bezohlednosti.
Autorka zde skvěle vykreslila psychologické vývoje hlavních hrdinů.
Pokud chcete číst knihu, kde bude podrobně popsaná krajina, atmosféra, atd.., tak si ji určitě přečtěte. Plus je kniha obohacena o různé úryvky z básní.
Na mě kniha byla bohužel moc zdlouhavá a trvalo mi opravdu dlouho, než jsem se začetla.
3.5/5*
Nádherná kniha. Ano, je tam jakási detektivní zápletka, stejně tak i romantická. Ale o co jde především, je hrdinčina láska k přírodě, k místu, kde žije. Autorka s neobyčejným citem k popisu prostředí vykresluje příběh, který chytne za srdce a zůstane v něm. Po přečtení jsem měla chuť běžet do lesa a jen sledovat okolní přírodu, zkoumat každičký list stromů, vnímat tu nádheru kolem a zkrátka jen být. Děkuji autorce za něco tak překrásného. Knihu jsem četla před rokem a stále mnou rezonuje.