Kdo zabil Palomina Molera?
Mario Vargas Llosa
Neúnavné hledačství Vargase Llosy na poli příběhu se projevuje i v jeho detektivním thrilleru s názvem Kdo zabil Palomina Molera? Příběh o lásce podaný formou grotesky a parodie vzbudil ihned po svém vydání v Peru velký ohlas. Milostný příběh se prolíná s popisem prohnilé společnosti, kterou prorůstá korupce, nedůvěra v justici a armádu. Toto velmi aktuální téma dokázal Mario Vargas Llosa zasadit do příběhu o smrti obyčejného peruánského vojáka. Detektivní příběh Kdo zabil Palomina Molera? je zatím poslední do češtiny přeloženou knihou Vargase Llosy, držitele Nobelovy ceny za literaturu z roku 2012.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2014 , GaramondOriginální název:
¿Quién mató a Palomino Molero?, 1986
Drsným začátkem jsem se nenechala odradit a jsem tomu ráda. Líbila se mi atmosféra, spád, oblíbila jsem si poručíka i Litumu, závěr mě překvapil a jako třešničku na dortu beru nenápadný, nenucený humor, který se tu a tam do děje vloudil.
Moc dobré čtení - kombinace detektivní příběhu žánru noir a vynikajícího vypravěčství Maria Vargase Llosy. Příběh se odvíjí pomalu, atmosféra je hutná, z popisovaného žáru severního Peru se téměř sami zpotíte. A i když na samotném příběhu toho moc vtipného není, závěr mě přece jen pobavil. (PS: nemůžu se pochlubit, že bych přečetla úplně všechno, co v češtině od MVL vyšlo, ale přesto mě fascinuje kolik "literárních odvětví" vyzkoušel a jak moc dobré ty knihy jsou - od mírně ironicky pojaté autobiografie, vyslovené komedie, přes úžasný Zelený dům, téměř etnografické studie Amazonie po životopis humanisty irského původu).
Latinskoamerická detektivka s pomalým dějem a ještě táhlejšími dialogy. Spíš se mi líbila samotná atmosféra, kritika všudypřítomné korupce, vedlejší dějová linka a pointa celého příběhu mě nezklamala. Je to trochu jiný Vargas Llosa a i to je vlastně pozitivní.
Oproti jiným autorovým knihám je to jen taková hříčka, jakási parodie na detektivku - nevím ani pořádně jak to charakterizovat. Místy pobaví, jinak nic moc, Dvě hvězdičky jsou až až.
Není to pravá detektivka. Jde o spletenec všeho možného. Na pozadí zločinu autor rozehrává několik závažných témat, které vychází z peruánského prostředí. Napětí je mizivé, průběh vyšetřovaní je okořeněný humorem, cynismem, najdou se tu popletové, mecenáši, matróny a netradiční závěr jistě překvapí. Kniha byla zajímavá, nápaditá a docela bavila.
jižní amerika.. prach, spalující slunce, erotika, malý a velký ryby, ospalost, chudoba, humor.. to mě baví číst, to mám ráda.. moc povedená knížka..
Do formy detektívky Llosa zabalil kritiku životných pomerov v Peru. Dej je zasadený do 50tych rokov 20teho storočia do prímorského mesta Talara. Celým príbehom čitateľa sprevádza dvojica sympatických vyšetrovateľov Silva a Lituma. Trochu truhlíci, trochu cynici. Keby však šlo iba o detektívku, bola by to detektívka mizerná. Vyšetrovatelia sú úplne zaseknutí v mocenskom systéme, prípad vlastne riešia deus ex machina. Samotný tento fakt však vyznieva ako autorov zámer. Snaží sa najmä poukázať na korupciu, rodinkárstvo a obrovské sociálne nerovnosti v peruánskej spoločnosti. Prístup "veľkých rýb" k vyšetrovaniu ukazuje možnosti vyšších tried, ako si udržať odstup od nižších a vzťah poručíka Silvu k done Adriane zas možnosti tých nižších brániť sa. Veľmi pekná sonda pod pokrievku mne málo známej juhoamerickej spoločnosti.
Llosov kratší román nepatrí do prvej línie nezabudnuteľných diel, no to nič neuberá na jeho hodnote. Príbeh som si nesmierne užil a bavil ma od prvej vety po poslednú. Poručík Silva, žandár, ktorý nosil prepotenú uniformu a slnečné okuliare neskladal ani večer, bol veľmi sympatickou postavou. Spolu so strážnikom Litumom vytvoril detektívnu dvojicu á Sherlock Holmes a Dr. Watson. Na rozdiel od nich sú však hrdinovia Llosovej knihy živelnejší, ľudskejší a skutočnejší. Poručík Silva používal expresívny jazyk a svojho pomocníka občas nazval "ty vajčiak". Spolu sa neúnavne pustili do vyšetrovania vraždy vojaka Palomina Molera. Narazili však na stenu odporu zo strany armády a temer od začiatku bolo jasné, že vo vražde majú prsty "veľké ryby". Poručík sa nezľakol a vo vyšetrovaní odvážne pokračoval ďalej: "Niečo ti poviem, Lituma. Nevedel by som odísť z tohto sveta s vedomím, že mi (doňa Adriana) nedala a že neviem, kto zabil Palomina Molera. Chápeš?"
Samozrejme, že to chápem, poručík.
armáda korupce Peru peruánská literatura hispanoamerická literatura kriminální thrillery vyšetřováníAutorovy další knížky
1984 | Tetička Julie a zneuznaný génius |
2005 | Zelený dům |
2003 | Vypravěč |
2007 | Zlobivá holka |
2004 | Kozlova slavnost |
Napínavý, brutální příběh, ze kterého horká, drsná atmosféra jen odkapává. Trochu připomíná díky výskytu rázovitých postav a strohých dialogů mix knih Tahle země není pro starý a Komu zvoní hrana. Chválím také autorovu schopnost v nejlepším vyprávění ukončit.