Zlobivá holka přehled
Mario Vargas Llosa
Zatím poslední román Peruánce Maria Vargase Llosy Zlobivá holka se dá považovat za jakousi autorovu životní bilanci. V příběhu peruánského překladatele Ricarda Somocurcia, jehož jediným životním cílem je uchytit se natrvalo v Paříži a získat lásku jedné zlobivé holky, Vargas Llosa ve zkratce zachytil postupnou proměnu atmosféry a názorů západních intelektuálů ve druhé polovině 20. století. Ricardo prožívá klíčové události na stejných místech jako kdysi Vargas Llosa a všude se mu do cesty plete jedna malá nezdoba, zlobivá holka, kterou vypravěč tvrdošíjně miluje, ačkoli ona mu vyvádí samé nepěkné kousky.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2007 , GaramondOriginální název:
Travesuras de la niña mala, 2006
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Zlobivá holka. Přihlašte se a napište ho.
Nebezpečná kniha...love story až za hrob, že by scénáristé romantických snímků mohli mít mindrák ze své chabé fantazie, čtenářky vzdychat závistí a čtenáři se křižovat, aby je žádné podobné prokletí nikdy nepotrefilo. A přitom má k idealistické a sentimentální romantice hodně daleko. Drsný příběh o slepotě citu, co nemá nic společného se zasloužeností, neohlíží se na rány a oběti, zoufalství a bezmoc vůle...a taky o metamorfózách lásky v čase, hloubce a vyzrávání.
Rozhodně však nejde o prvoplánový milostný příběh, Llosa je vynikající vypravěč, který naprosto nenásilně a jaksi mimochodem, spíše umně a vysoce čtivě vkomponovává Ricardova trable s tvrdou a ambiciózní unikavou láskou mezi příběhy svých blízkých přátel, práci překladatele i dějiny Peru i pozadí měst, kudy prochází.
Už po prvej kapitole tohto románu mi bolo jasné, že sa jedná o výnimočnú knihu. Vargas Llosa je dokonalý rozprávač, pre mňa najlepšia jeho kniha. Dávam 6 hviezd z piatich možných, teda šup do odporúčaných!
Kniha Zlobivá holka v seznamech
milostné romány Paříž milostné příběhy Peru překladatelé, překladatelky milostné vztahy společenské romány peruánská literatura hispanoamerická literatura
1984 | Tetička Julie a zneuznaný génius |
2005 | Zelený dům |
2003 | Vypravěč |
2007 | Zlobivá holka |
2004 | Kozlova slavnost |
Autor patří mezi mé oblíbence a nadchnul mě i tentokrát. Ve strhujícím vyprávění o osudovém vztahu dvou naprosto odlišných jedinců sugestivně předvádí různé podoby lásky - upřímnou, nekonečně obětavou a odpouštějící na jedné straně a sobeckou, vypočítavou a zraňující na straně druhé. Není to ale prvoplánově jen milostný příběh, autor se dotýká i politického a sociálního dění v Peru a Evropě. Rozhodně čtenářský zážitek.