Kdy už přijdou dobré zprávy?
Kate Atkinson
Jackson Brodie série
< 3. díl
Další detektivka s Jacksonem Brodiem. Před třiceti lety došlo v idylickém zákoutí venkovském Devonu k hrůznému zločinu. Šestiletá Joanna byla u toho. A teď má pachatel vyjít na svobodu. Předčasně zmoudřelá šestnáctiletá Reggie pracuje v Edinburghu jako chůva pro sympatickou lékařku. Ta jednoho dne zmizela i s děckem, ale všem kromě Reggie jako by to bylo jedno. A na druhém konci města vrchní inspektorka Louise Monroeová také někoho pohřešuje. Zatím netuší, že ji pátrání svede dohromady se starým známým Jacksonem Brodiem – mužem, jehož život je jako jízda na horské dráze.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2024 , ArgoOriginální název:
When Will There Be Good News?, 2008
Toto je tak trochu jiná detektivka.
Chytrá, pomalu plynoucí s postupnou gradací a překvapivým závěrem.
Kate Atkinson píše jinak, a nemusí se to líbit každému. Ale mně se její způsob vyprávění příběhu líbí a doporučuji ji.
Způsob psaní, který mi absolutně nesedí. Děj ,který nemá začátek ani konec, jsem vydržela 100 stránek, pak jsem to vzdala.
Detektivky Kate Atkinson rozhodně nespadají do škatulky - jedním dechem. Právě naopak, je třeba zpomalit,dýchat hluboce a pozvolna a neztrácet pozornost. Každá z postav si žije svůj příběh a ten se potkává a proplétá s příběhy ostatních a pak si jde zase svou cestou. V protikladu k brutalitě jsou tu dětské říkanky, kterými je text protkaný.
zvláštní, melancholické a podmanivé. bavilo mě, jak si autorka hraje se slovy, žánrem i čtenáři. nechává je tápat, žasnout i smutnit. celé je to málem oslava "shod okolností", které obvykle autoři nesnáší, a tady by byly úsměvné, kdyby ale nevedly k dost smutným koncům.
Děti – to je možná společný jmenovatel všech knih Kate Atkinsonové, které jsem četla. Zatímco v muzejním Zákulisí se staly nadějí a svou existencí zahojily dřívější trauma, v pozdějších románech, detektivních i dalších, zůstávají ohrožené.
V Dobrých zprávách je násilí páchané na dětech a mladých lidech klíčové stejně jako vliv nesmazatelné zkušenosti na jejich budoucí život. Ale přes obvyklé autorčiny postupy, repetici motivů, citáty, vystavění příběhu „severským“ způsobem, kombinujícím naivitu s brutalitou, tentokrát vnímám nové prvky. Akcentovanou milostnou linku, smířlivost – a především přiznaně otevřená vrátka k dalšímu vyprávění.
Až po dopsání příspěvku zjišťuji (a dodávám pro přispěvatele níž), že cizojazyčně existují další dvě volná pokračování a v pořadí šesté se chystá letos. A dokonce seriál BBC? U nás se tyhle knížky dočkaly vydání s větším zpožděním – a přitom jsou zábavné až návykové.
Způsob, kterým Kate Atkinsonová píše žánrovky, by vydal na vědeckej článek. Není ani severskej, ani agathovskej, ani cosy, ani z drsný školy. Postavy - včetně těch policejních - jsou vesměs chaoti. A spíš než o vyšetřování se autorka zajímá o ně jako takový. Text je naskrz prorostlej výborným černým humorem, a v případě DOBRÝCH ZPRÁV i nepříjemnou brutalitou. Atkinsonová přitom není nijak drastická. Nepoukazuje trapně na trčící kosti mrtvol. Jen si prostě zabije pár kojenců a nedělá přitom ciráty. Neříkám, že je jednoduchý se začíst. Atkinsonová je obšírná spisovatelka a co do tempa si jede brzda-plyn. Jen, co jsem se ale přizpůsobil jejímu stylu, začal jsem ji hltat. Jde ale o jiný hltání než u klasickejch detektivních spotřebek. Tady totiž máte od začátku pocit, že čtete “vysokou literaturu, ne jen kriminální storku na jedno spláchnutí toalety. Tleskám. A chci víc!
2014 | Život za životem |
2009 | Neuzavřené případy |
2006 | V zákulisí muzea |
2016 | Bůh v troskách |
2020 | Něco za něco |
3 hvězdy za příběh. Styl mi nevyhovoval, chaotické vyprávění, těžko jsem držela dějovou linii. Pokaždé, kdy se objevilo nové jméno jakési bezvýznamné postavy, jsem si říkala, kdo je ksakru zase tenhle člověk. Možná tyto postavy navazovaly na předchozí knihy? Za mě byly pro příběh zbytečné. Moje první kniha od této autorky a i přes dobře recenze váhám pustit se do další.