Kdybychom se neviděli
Cynthia Hand
Lex byla šťastná. Měla kompletní rodinu. Kluka, co milovala. Kamarády, kteří se na ni nedívali, jako by se měla každou chvíli zhroutit. Teď je z ní holka, jejíž bratr spáchal sebevraždu. A vypadá to, že už taková bude navždycky. Lex se teď pokouší poskládat si život dohromady a snaží se vytěsnit, co se stalo té noci, kdy Tyler zemřel. Ale je tu tajemství, které nikomu neprozradila, esemeska, kterou Tyler poslal, co mohla změnit všechno. Lexin bratr je pryč. A ona zjišťuje, že duchové nemusí být skuteční, aby vám nedovolili jít dál.... celý text
Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: 2015 , CooBooOriginální název:
The Last Time We Say Goodbye, 2015
Průměrná kniha která ze začátku zní docela napínavě ale poté je nudnější a nudnější . Hrdinka není moc vykreslená a lítá sem tam ale nějak se nic neděje . Ztráta blízké osoby musí být nepředstavitelná ale tady to celé vyzní tak nudně .
Autorka čerpala částečně z vlastní zkušenosti… ale přesto to nebylo nic moc. Celá kniha je vlastně o ničem. Ano, je to podáno jako krutá realita, ve které prostě pozůstalí trpí, ale když se to vezme kolem a kolem, tak ta kniha vlastně vůbec zajímavá nebyla. Četla jsem to už jen z jednoho důvodu - chtěla jsem vědět, jak to dopadne. No a upřímně, ani ten konec nebyl nijak extra.
Úžasné. Knížka se četla velmi rychle, byly chvíle, kdy jsem se i rozbrečela. Autorka dala do příběhu mnoho emocí, pojala to velmi dobře, určitě to je tím, že se ji stala podobná událost s jejím bratrem. Knížka mě opravdu oslovila a určitě doporučuji ostatním čtenářům.
U této knihy si člověk uvědomí jak moc mu záleží na jeho rodině. Uvědomí si, že nikdy nechce být v kůži Lex, která to měla opravdu těžké. Myslím si, že smrt blízkého člověka, který spáchal sebevraždu je opravdu hrozná a srdcervoucí věc. V této knize prožijete smutný příběh do kterého se tak lehko vcítíte. A nejspíš vám na konci ukápne slzička. Zajímavý a krásný příběh o životě a tak křehkém životu.
Opravdu výborná kniha. Je sice pravda, že se kniha skoro celou dobu nehne, ale autorka píše tak, že od knihy neutečete. Lex je konečně hlavní postava, která miluje matematiku a celkově školu, ale měla jsem poměrně velkou obtíž si ji představit. Celkově zde chyběly popisy jak samotné Alexis, tak i jejího okolí. Kniha byla velmi smutná a celá pesimistická, nicméně já na konci nebrečela, ale není se čemu divit, já nikdy u knih nebrečím...:)
Přišlo mi, jako kdyby se autorka do příběhu bála více obout a jako správný spisovatel dát do příběhu kousek sebe. Příčinou je pravděpodobně fakt, že ona sama prožila bolest, při ztrátě bratra, který si smrt vybral sám :(
Při ''smutných'' pasážích, kde jsem měla být zdrcená a ztracená v hromadě papírových kapesníčku, jsem proklínala autorku, proč do toho nedala víc sebe a hlavně svoje pocity, protože jak si má čtenář z knihy něco vzít, když tam nic není? :/
Kniha mi tedy přišla taková ''umělá'' a určitě by se z tohoto ''skvělého'' námětu dalo vytřískat mnohem více... :/
Nemohla jsme se od knihy odtrhnout.Na konci knihy jsme byla jen trochu zklamaná že nepokračuje dál.Perfektní :)
Kniha byla pro mě trošku nudná, nic moc se v ní vlastně nedělo, proto hodnotím dvěma hvězdami.
Hodne lidi tu pise, ze v knize se vlastne nic nedelo nebo, ze hlavni postava jen ufnukana, apod. V knize se delo hodne... Cetlo se to dobre z toho duvodu, ze to pusobilo jako pravda, tohle je realita, takove veci se proste deji. Bylo zajimave cist o tom, jak se s tim Lex psychicky vyrovnava a jeji matka take... Cetla jsem i komenty, ze hlavni postava byla jak ufnukava 16 holka.. No ona je to teenagerka na stredni skole a myslim, ze dej byl dobre vymysleny, protoze ono je to neco jineho pro dospele si tim projit a neco jineho pro mlade lidi, hlavne na stredni, pro ktere je neco takoveho zcela nemyslitelne, proste smrt a mladi lide, to "neexistuje". Libilo se mi cist i tom, ze vlastne pratele maji taky nejakou reakci a nekteri se proste Lex vzdalili, protoze nevedeli jak regovat. Vsechny tyhle veci, detajly jsou v celem pribehu dulezite. A lide co tu pisou, ze by to z deje vyskrtli a prislo jim to zbytecne... Za prve myslim, ze kdyby se to udelalo z knihy by zbylo 50 str. a bylo by to o nicem a za druhe si myslim, ze to pisou lidi co asi nedokazi moc chapat okolnosti ruznych situaci a vcitit se trochu do deje nebo do pocitu te postavy vzhledem k jejimu veku a situaci, ve ktere je. Pro takove lidi jsou asi lepsi 100 str. knihy s kratkymi povidkami. Ale take uznavam, ze ne kazdemu se musi tato kniha libit. Jen nektere komentare mi prijdou trochu nedomyslene...
4* davam, protoze je pravda, ze neco tomu chybi, mozna trochu vic citu... Sama autorka asi nedokazala na 100% vyjadrit hluboke emoce, ktere sama v te situaci prozivala.
Veledilo to tedy neni, ale urcite stoji za precteni a urcite donuti k zamysleni tato kniha.
Působivý, emotivný a realistický příběh ...
Trochu smutné pojetí - zabít se, a pozůstalí trpte ... Ale tak to dnes funguje ...
Myšlenka dobrá a zpracování se mi taky líbilo. :-)
Příběh, který nadchne. To jak se vyrovnává se smrtí bratra a zároveň obnovuje staré přátelství. Příběh je reálný, takový, že se zastavíte nad čtením a přemýšlíte, co byste dělali vy, kdyby vám umřel někdo blízký. A k tomu všemu je tam nepatrně vsunutá láska.
Sebevražda. Vina, kterou cítí pozůstalí. Různé způsoby, jak se s tím vyrovnat. Vzpomínání.
Škoda, že hlavní hrdinka a její šprťácká stránka nebyly víc rozvedeny. Chyběla jí jiskra. Všeobecně celé té knize chybělo cokoliv výrazného, čeho by se dalo chytit.
Tahle kniha se mi velmi líbila. Bylo mi líto Lex, jejího mrtvého bratra Tylera, fandila jsem Stevenovi a líbila se mi Sandie se kterou Lex znovu navázala vztahy. Moc se mi líbili zápisky z deníku Lex, kde se vracíme zpátky do vzpomínek na Tylera, její sny a z deníku se postupně dozvídáme, proč se obviňuje z jeho sebevraždy. Obálka je překrásná, od CooBoo jsou obálky vždycky dokonalé. Knihu vydala autorka z důvodů vlastních, protože sama zažila sebevraždu svého bratra. Racionální úvahy se tam snoubí s emocemi. Rozhodně doporučuji přečíst. :)
Tahle kniha je prostě dokonalá. A víte v čem? Že je to krutá realita, která není obalená v ochrané vrstvě. Tahle kniha, je krutá realita a o to víc je jedinečná.
sebevražda pro dospívající mládež (young adult) ztráta blízkých
2012 | Nadpozemská |
2017 | Má lady Jane |
2015 | Kdybychom se neviděli |
2013 | Zasvěcená |
2013 | Nespoutaná |
Prvních cca 60 stran jsem si říkala „Tohle je ta světoborná kniha, o které kamarádka mluvila?“ Měla jsem pochyby. Knížku jsem dokonce odložila, abych mohla dočíst Dvě věže, a teprve pak jsem se k ní vrátila a objevila to „malé kouzlo“ a nakonec mě pohltila. Později jsem dokonce začala litovat, že autorka píše tak čtivě a že jsou kapitoly tak krátké, protože jsem ji nemohla odložit.
Čím dál jsem v knize postoupila, tím víc se hlavní hrdinka otevírala, hlavně v záležitosti úmrtí svého bratra Tye. Příběh získával na čím dál větším „kouzlu“. Ke konci jsem už měla pocit, že mě autorka chce zničit. Smála jsem se, plakala jsem, soucítila s postavami. Během knihy jsem se do nich dokázala neuvěřitelně vžít. A konec mě zasáhl, byla jsem opravdu dojatá.
Knížka mě donutila přemýšlet. Hodně. Ano, spousta lidí tu píše, že knížka byla o ničem... ale to si nemyslím. Mně toho dala hodně, asi jde jen o to, jco si kdo z knihy vezme a jak k ní už od začátku přistupuje. Rozhodně ale nezatracujte knihu po prvních stránkách, byla by to škoda :)