Sněhurka musí zemřít
Nele Neuhaus
Kirschhoffová a von Bodenstein série
Jednoho ponurého podzimního dne najdou stavební dělníci na opuštěném letišti americké armády v Eschbornu lidskou kostru; jen o něco později někdo shodí neznámou ženu z mostu na silnici. Vyšetřování zavádí Piu Kirchhoffovou a Olivera von Bodenstein do minulosti. Před mnoha lety zmizely v malé vesnici Altenhein dvě dívky. Nepřímé důkazy přivedly za mříže domnělého pachatele. Ten se nyní vrací do rodné vesnice. Poté co se brzy začne pohřešovat další dívka, začíná hon na čarodějnic.... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: 2012 , Knižní klubOriginální název:
Schneewittchen muss sterben, 2010
Nebylo, nebylo...Sněhurka musí zemřít...jenže tohle není žádná pohádka...dáš si jablíčko?
(Teď bude odstavec kontextu, takže totální keci, který nikoho nezajímají. Tak pokud tohle někdo čte, tak klidně přeskočit. Odstavec je stejná blbost jako zbytek komentáře.)
Je to pár let, co jsem mamce v levných knihách koupila Hluboké rány a ona si autorku oblíbila. Tak jsem jí postupně dokoupila, co šlo, co vyšlo u nás. A ona mi knihy pořád doporučovala. A já že jo, jednou si to přečtu. Jak se stalo, že teď čtu Sněhurka musí zemřít? Úplně náhodou. Prostě jsem projížděla přehled nových seriálů, které budou dávat v létě a tak narazila na anotaci, která mi byla nějaká povědomá. Koukla jsem do infa a tam jsem si toho všimla. Jo, tohle je adpatace Sněhurky :) a tak nějak se stalo, že jsem to brala jako znamení, že už je čas. Přečtu si to. Uznávám, myslela jsem, že předělají hodně věcí a zůstane jenom kostra příběhu. Jenže finální trailer mě mile překvapil, byť na něm bylo vidět dost změn, přeci jen, tady jsme na druhý straně planety, byť zvláštní lidi jsou všude. Takže jo, takhle jsem začala číst knihu Sněhurka musí zemřít. A jak se to povedlo?
(Tenhle odstavec je už o knize, ale platí to stejné jako předtím, netřeba číst, nic zajímavého tady opravdu není.)
Vlastně, jako hodně moc! Je to přesně ten příběh, který mě hodně baví. Něco se stalo v minulosti a teď se začnou dít další věci v přítomnosti. A každý má jasno. Především v Altenhainu. Údaj z wiki uvádí v reálu počet obyvatel 1500 z roku 2012. Tak si asi každý zvládne představit, co to znamená: Když zmizí další dívka, místní mají jasno: stojí za tím Tobias, kterého nedávno propustili z vězení. Takže je čas zjistit, co se děje teď, ale zároveň taky, co se stalo předtím, a jestli je Tobias opravdu vrah, protože na události před jedenácti lety má okno. A musím uznat, že na první pohled to působí poměrně jednoduše a buď s vyústěním číslo jedna nebo s vyústěním číslo dva. Ale během čtení u mě nikdy nenastala nuda, protože autorka vážně skvěle dávkuje napětí a luxusně buduje. Jenže tahle kniha je plná detailů a drobností. Ano, během čtení mi přišlo, že v téhle vesnici není nikdo normální, takže to pátrání během čtení moc neusnadňuje. Hlavně když autorka vždycky něco zmíní a to úplně převrátilo teorii, kterou jsem zrovna měla. Ano, je to prostě napínavý. Moc chválím :) tohle se povedlo.
Ke konci samotnému a celému rozuzlení: ok, bylo to moc fajn, dávalo smysl, nepřišlo mi nějak překombinované. Jenom se to odehrává na vesnici. A mě jako čtenáře z města už hodně knih přesvědčilo, že "jako proč ne" a že tam nikdo většinou není normální. Úplně stejně jako ve městě. Takže za mě ok :)
Pleť bílá jako sníh, vlasy černé jako eben a rty červené jako krev. Ano, to jsou charakteristické znaky pro pohádkovou Sněhurku. A ta musí zemřít.... Ale tenhle příběh není žádná pohádka, ale napínavá a čtivá detektivka od začátku do konce.
Vyšetřovací tým Pia Kirchhoffová a Oliver von Bodenstein, sympaťáci.
Tohle už je 4.díl série, tak se musím poohlédnout po dalších dílech
Knižka sa mi páčila trošku viac ako Deň matiek, v príbehu síce vystupuje tiež veľa postáv, ale dalo sa v nich pekne vyznať, boli dobre vykreslené.
Tobias si odsedel 10ročný trest za vraždu 2 dievčat, nič z osudného večera si nepamätá, ale dôkazy ho usvedčili dosť na to, aby bol obvinený a uznaný za vinného, hoci telá sa nikdy nenašli.Jeho rodina to mala v malej dedine po jeho zatknutí naozaj veľmi ťažké. Situácia sa ešte viac vyhrotí po jeho prepustení, každý mu dáva najavo, čo si o ňom myslí. Jeho matku napadnú a dedinčania im neskutočne strpčujú život. Krátko po jeho prepustení zmizne ďalšie 16ročné dievča - Amelie,ktoré sa veľmi podobá na jedno zo zavraždených dievčat. Práve ona sa veľmi zaujímala o Tobiasov prípad.
Vyšetrovania napadnutia Tobiasovej mamy sa ujmú detektívy Pia a Oliver. Pia nájde prepojenie so starým prípadom Tobiasa a pri študovaní spisu si všimne nejaké nezrovnalosti. Nedá jej to a postupne začína vyšetrovať aj vraždy spred 10 rokov.
Trošku pomalší, ale tiež zaujímavý začiatok, dobrá zápletka a zaujímavé a prekvapivé rozuzlenie.
Veľkým plusom je aj rozprávanie z pohľadov viacerých postáv, čo vlastne poskytuje ucelený pohľad na situáciu. Celé odhalenie pravdy bolo zaujímavé, v priebehu čítania som mala niekoľko tipov na páchateľov a ich motívy, autorka stále navádza na ďalšie a ďalšie stopy a na záver čitateľa prekvapí ako to s kým naozaj bolo. Za mňa dobre napísané a happy end potešil :)
Kvalitná detektívka, prepletená zápletka, náročnejšie čítanie najmä kvôli vyššiemu počtu postáv. Autorka však má prehľad a človek sa nestratí a na konci je všetko úplne jasné.
Pleť biela ako sneh, vlasy čierne ako eben a pery červené ako krv. Ak hádate, že to bude rozprávkový príbeh, čaká vás nemilé prekvapenie. Skutočne pozoruhodný triler od kráľovnej nemeckej detektívky Nele Neuhaus. Hlavnou témou je ľudská chamtivosť, túžba po moci a do istej miery aj zvrátenosť. Dej je plný napätia, má spád, ale počas čítania mi v celej knihe prevládala iná emócia. Bola to ľútosť. Samotný námet síce nie je celkom originálny, ale jeho spracovanie a následné rozuzlenie určite áno. Stretol som sa s názorom, že je záver knihy zbytočne melodramatický. Musím s tým súhlasiť, uberá to príbehu trochu na uveriteľnosti. To by mi ale až tak neprekážalo. Čo mi vadilo viac, bolo veľké množstvo postáv, občas som sa v tým menách a vzťahoch strácal. Myslím, že by veľmi pomohlo, keby bol na začiatku/na konci zoznam postáv aj s vysvetlením ku komu patria.
Odhliadnuc od toho, Snehulienka musí zomrieť je kniha, po ktorej sa určite oplatí siahnuť. Odporúčam ako čítanie na pochmúrne jesenné dni.
Knihu jsem opět poslouchala jako audio v jazyce originálu a jsem nadšená! Neměla jsem žádná velká očekávání, ale konalo se hodně příjemné překvapení ;-). Autorka píše totiž stylem, který mi dokonale vyhovuje, příběh má spád a je přehledný. Pia i Oliver jsou sympaťáci a dozvíme se toho spoustu také z jejich soukromého života. A to je dělá ještě lidštějšími, než už jsou ;-). Případ jako takový je pořádně komplikovaný, nejvíc líto mi bylo údajného pachatele a jeho rodiny - to byla opravdová lidská tragédie... A navíc vinou ostatních... Já za sebe jsem neměla pocit, že by byla kniha překombinovaná, právě naopak. Případ se podle mého názoru mohl takto odehrát i ve skutečnosti. Na závěr knihy se čtenář dočká i takového malého happyendu, přestože trvalo celá dlouhá léta, než byla odhalena pravda a viníci potrestáni. A protože mne kniha upoutala - líbila se mi fakt moc :-), dávám s přehledem plný počet a k autorce se určitě zase ráda vrátím ;-).
Skvěle jsem si početla. Pokud se mi do ruky dostane i další kniha od této autorky, určitě si ji ráda přečtu.
Náhodně se mi dostala do ruky celkem napínavá a dobře napsaná detektivka. Překvapivě odehrávající se ve městě Taunus, se kterým má družbu naše město, které zatím nezažívá takové dramatické příběhy.
Celkem dobrá detektivka, jen s těmi jmény jsem se trochu prala ... :-) Konec trochu překombinovaný, čekala jsem jiný. Znovu číst nebudu.
Kniha je velmi čtivá a děj napínavý. Mile mě to překvapilo. Jen ke konci jsem se v množství postav a jejich vzájemných vztahů a v tom, co kdo udělal před deseti lety a co udělal teď, lehce zamotávala. Ale vše se poskládalo a já si rozhodně přečtu i ostatní knihy ze série.
Dobrá detektivka, při které mrazí. Člověk se zamyslí nad tím, jestli opravdu vždy dělá věci, které se mají nebo raději utíká před odpovědností...ale co potom ty následky. Doporučuji.
Průměr průměrů, překombinované, s málo sympatickými postavami,které by byly schopny se nějak hluboce zapsat do paměti.
Wow. Tak tahle kniha měla všechno: spád, napětí, postavy s kladnými ale i zápornými stránkami, zobrazovala lidskou posedlost, nechutnost, lehkomyslnost, zvrácenost.. Během čtení ve mně nejvíce převládal jeden pocit - a to soucit. Smutek nad osudem fiktivních postav, protože bohužel to, co si autorka vymyslela, se může stát i ve skutečnosti. Občas jsem si říkala, jestli se toho v knize neděje až moc, jestli to není přehnané, ale protože jsem se ve sledu událostí neztrácela, tak nebylo. Dostane rozhodně 5*. Nehodnotím ani tak originalitu knihy, protože něco byla pořád dokola ta samá pohádka (problémy v rodinném životě dvou hlavních komisařů, postižený chlapec, lhal tenhle, lhal tamten a dokonce lhali všichni, on/a mu pomáhá, tak bude hodný/á atd.) ale hodnotím pocity, které mi po knize zbyly, respektive pocity, které jsem během knihy pociťovala.
Stylem psaní mi kniha hodně připomínala Kdo seje vítr, ale tomu se asi žádný autor nevyhne. Ještě jsem nečetla Hluboké rány a už se na ni moc těším!
četla jsem v němčině na doporučení kamarádky; díky tomu jsem si pak přečetla i další a nebyla jsem zklamána;
Když jsem brala do ruky tuto nevěřila jsem, že by mohla být stejně dobrá jako švédské detektivky na, kterých momentálně ujíždím, ne opravdu nebyla dobrá, byla výborná. Měla všechno co očekávám od skvělé kriminálky
Příběh, kterému se jen těžko dá uvěřit. Znám autory, kteří dokáží psát s větší lehkostí a přirozeností. Ale jinak proč ne, pokud vám nevadí zajímavá německá jména, ve kterých se těžko orientujete. Jen mi dovolte nesouhlasit s Franny_Glass, podle mě je Žena v kleci trochu jiná liga, ale jo podobnost se zavřenými lidmi tam je...
2012 | Sněhurka musí zemřít |
2012 | Hluboké rány |
2018 | Zlý vlk |
2014 | Kdo seje vítr |
2018 | Přes všechny překážky |
Zábavné to bolo, ale akou optikou si niečo tak nepravdepodobné, kde dej odhadujete omnoho rýchlejšie jak ústredná dvojica detektívov, napätie je vytvárané nekonečným množstvom autorských otázok, a snaď každý odstavec končí cliffhangerom, zaslúži 87%??