Klamný dojem
Jeffrey Archer
Mladá kunsthistorička, která pracuje pro newyorkého bankéře, má podezření, že klienti banky, kteří vlastní drahá umělecká díla, nezvykle často umírají....
Literatura světová Thrillery
Vydáno: 2006 , AlpressOriginální název:
False Impression, 2005
Absolutně špičkový čtení.
Autorovy znalosti jsou nepřekonatelné a všestranné, a ty z oblasti umění mě zaujaly už před třiceti lety při čtení "Dolarovky".
Tuhle knihu jsem naposledy rozhodně nečetla.
Taky jsem se při výběru knih k poslechu nechala zmást označením horor. Protože se mi teď líbí Archerovy knihy, zajímal mě i jeho horor.
No. Tak horor to sice není, ale autor ani tentokrát nezklamal, takže za mě dobrý. Nelituju koupě.
Po této knize jsem sáhla z toho důvodu, že mě nalákalo žánrové zařazení horory. Hororů je v audiu žalostně málo a tak je cíleně vyhledávám. Bohužel, pro toho, kdo tuto knihu zařadil do hororů, budou patrně Broučci od pana Karafiáta tím největším krvákem, který kdy v životě četl. Jiné rozumné vysvětlení nemám. Jedná se o thriller, případně o špionážní román. Z počátku to vypadalo, že budu z příběhu nadšená. Zajímavá záplatka. Svižně vyprávěný příběh, bez zbytečných hluchých míst. Nejnapínavější část se odehrává při teroristickém útoku na Světové obchodní centrum v New Yorku. To byl velice chytrý nápad, jak svou identitu nechat zmizet ze světa. Bohužel, tím můj výčet chvály končí. Místo toho, aby příběh nabíral stále větší a větší tempo a patřičně se zamotal. Stává se naopak nudnějším a především velice snadno předvídatelným. Navíc se do příběhu začnou vkrádat nelogické, nebo jenom velmi těžko uvěřitelné situace. Celkově se jedná o průměrný thriller, který neurazí, ani nenadchne. Nicméně autor píše vcelku zajímavým způsobem a dostane u mě ještě jednu šanci. Z audioknihy jsem také nebyla zrovna nadšená. Což o to, pan Tomáš Jirman jí načetl velice dobře. Drobné chybičky při střihu jsou téměř nepostřehnutelné, ale již jsem si zvykla na úplně jinou úroveň zpracování. Vadila mi absence hudebního podkresu. A bylo by nanejvýš žádoucí, oddělit zvukem také přechod mezi jednotlivými dějovými linkami.
Hezky napsané, ale zápletku jako bych už někde četla. Každopádně příjemná oddechovka, která sice není bomba, ale nezklame.
Knížka se mi líbila, četla se velmi lehce. Byla to moje první knížka od pana Archera a jistě si ráda přečtu další. Přesto mi občas přišla taková trochu povrchní a vyumělkovaná. Neumím ten pocit pořádně popsat :)
Teď se musím dodatečně omluvit! Četla jsem knížku ve vydání nejlepšího světového čtení, kde byla zkrácená. Jsem si zcela jistá, že zrovna této knížce to hodně uškodilo :)
Příběh příjemně plyne, napětí je sladce dávkováno a očekávání oddechovky je nanejvýš splněno. Ano přátelé - na rozdíl od skutečnosti, zde v tomto románu pravda a láska rozhodně zvítězí nad lží a nenávistí a ani se přitom nezapotíte.
Můj oblíbený autor opět nezklamal - výborné čtení. Akorát vydavatel mohl lépe zkontrolovat text knihy, má tam spoustu chyb. DOPORUČUJI :-)
1989 | Ani o dolar víc, ani o dolar míň |
2022 | Jen čas ukáže |
2009 | Čas pomsty / Vzpomínáš si? / Dítě číslo 44 / V šachu - zkrácené verze |
2009 | Čas pomsty |
1994 | Věc cti |
Zajímavé nahlédnutí do světa bohatých milovníků umění, kteří neznají překážky v cestě za svými Van Goghy...Vůbec jim nezávidím, jsou to jen bohatí chudáci. Lépe je, zajet si na výstavu do Vídně, nebo Amsterdamu, vypít si cappuccino u Hawelky a být v klidu. Dobře se to četlo, jen nechápu, proč to Archer zbytečně dramatizoval se všudy přítomnou šílenou Krantzovou.