Klíč

Klíč
https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464956/bmid_klic-Ri2-464956.jpg 4 411 411

Zdravotní sestra Ellen Crosbyová nastoupí do nemocnice pro duševně choré. Přestože netuší, co ji zde čeká, je plná energie a naděje, že bude pomáhat potřebným. Když pozná mladou ženu, kterou do ústavu přivezl její otec, netuší, že již brzy ji čeká rozhodnutí, které jim navždy změní život. Sarah je zvláštně přitahována opuštěnou nemocnicí pro psychicky nemocné. Při jedné obhlídce objeví kufr pacientky, která zde pobývala před padesáti lety. Šokující obsah kufru, kterého se půl století nikdo ani nedotkl, jí pomůže rozmotat zapomenutý příběh o velké tragédii a ztracené lásce a dá jí příležitost napravit dávnou křivdu.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Cosmopolis

The Key, 2018

Ajinka79
20.12.2022 3 z 5

Příběh z minulosti byl velice zajímavý, ale dobrý dojem rušila linka z přítomnosti, která byla zcela nereálná.

PavlaA
25.10.2022 5 z 5

Zajímavý příběh, čtení mě bavilo.

Sixtínka
11.10.2022 4 z 5

Zaujímavý príbeh so skvelou zápletkou. Prostredie psychiatrie ma pohltilo, aj keď je smutné, aké veci sa tam diali.

bradovav
03.10.2022 5 z 5

Obálka: 5*
Hlavní postavy: 4*
Děj: 5*

Moc děkuji, že jsem si knihu mohla přečíst v rámci knižní štafety @story_of_our_village_life

Kniha vypráví příběhy dvou žen, které se v jednu chvíli protnou. Osobně mám velmi ráda takto psané příběhy, kde se prolíná minulost a současnost.

Moderní příběh vypráví o mladé ženě, která si prochází osobním milostným zklamáním a rozhodne se investovat své úsilí do sepsání historického díla, které bude vyprávět o místní léčebně pro duševně nemocné.

Příběh s pohledem do minulosti pak vypráví o ženě, která se dostala do tohoto zařízení - o jejich pečovatelkách, spolubydlících a doktorech. Nemusím podotýkat, že dříve se s psychicky nemocnými nezacházelo správně, ani tyto praktiky nejsou knize cizí a skvěle podtrhují srdceryvnost příběhu, který spolu s autorkou sledujeme.

Kniha mě oslovila a pokud mě kniha nutí přemýšlet o svých postavách i během mého všedního dne, kdy zrovna nečtu, vždy ve mě nechá silný dojem. Nejinak je tomu u tohoto díla.

Romantické, smutné a velmi poutavé.

Celkové hodnocení: 5* z 5*

hanina.k
13.09.2022 5 z 5

Předně musím říct, že mě obálka moc nezaujala, ale to se rozhodně netýká obsahu! Příběh mě vdechl na první stránce a "vyplivl" až na té poslední, plnou dojmů a emocí.
Kniha vypráví příběh ve dvou časových rovinách, okolo poloviny 20. století a převážně rok 2006.
Celým dějem nás provází ohromná nespravedlnost (to je něco na mě) a nemůžu jinak, ale dost mi to připomínalo hon na čarodějnice - někdo si usmyslel, že ta a ta je čarodějnice a mučili ji tak dlouho, dokud se nepřiznala nebo nebyla odsouzena k popravě. A tady je to tak, že si (rodiče, příbuzenstvo,...) usmysleli, že jste šílenec a nechali vás zavřít do ústavu pro duševně choré, kde na vás nečekalo nic jiného než léčba elektrošoky nebo tlumícími prášky a podobně. Ve většině případů byli chovanci odsouzeni strávit zbytek života za branami Ambergate, pár šťastlivcům se podařilo dostat ven, ale většina šla ven nohama napřed.
Tohle byla vážně úžasná kniha plná různých pocitů, jak už pozitivních, tak negativních a velmi si vážím autorky za to, co dala dohromady, už teď vím, že to od ní nebyla má poslední kniha. Doporučuji všemi deseti!

Toňula
04.09.2022

Další z románů, kde hrdinka pátrá po tajemství z minulosti, nás zavádí do blázince, kam se dostává i mladičká Amy. Její osud se na chvíli protne s osudem mladé sestřičky Ellen. Poslední hrdinkou je Sarah, pátrající po osudech lidí, kteří v blázinci kdysi byli pacienty a po historii této budovy, která zasahuje i do historie její rodiny. Čtivé vyprávění plné lidskosti, ale i smutku a bolesti.

Terka1975
27.08.2022 3 z 5

Pěkné, dobře čtivé a poklidné čtení , i když prostředí psychiatrické nemocnice nepatří zrovna k mému oblíbenému dovolenkovému žánru. Je smutné, jaké se tam děly věci. V tomto příběhu jsem ocenila, ze se nejedná o příběh z minulosti a příběh ze současnosti, ale příběhy se propojí v jeden celek.

Rosana
18.08.2022 4 z 5

Pěkná knížka, ale Dopis se mi líbil mnohem, mnohem víc. Strhávám jednu hvězdu za chyby. To už není možné, co je dnes v knihách chyb. Nevím, jak komu, ale mne to kazí požitek ze čtení.

Szilvia1
15.08.2022 5 z 5

Knížka ukrývá příběh trošku smutný,ale který nakonec se v dobré obrátí.Od téhle autorky je tahle knížka už druhá,ale určitě si přečtu od ní i další knížky,protože umí čtenáře udržet u knihy od začátku knihy až do konce.

Imor
07.08.2022 5 z 5

Krásně napsaný příběh, i když je z prostředí psychiatrické léčebny. Kniha se čte velice lehce. Je to moje druhá kniha od autorky a opět mohu doporučit.

veriszv
07.07.2022 4 z 5

Knížka je díky svým krátkým kapitolám neuvěřitelně čtivá, takže stránky mi mizely pod rukama. Nicméně pokud čekáte temný příběh z psychiatrické léčebny, tak se úplně nedočkáte. I když jsou tu popsány různé postupy, ze kterých člověku není dobře, má to celé spíš romantickou než temnou náladu.
Místy je to trochu předvídatelné a místy trochu nereálné.
Ale i tak jsem si to moc užila, protože ten příběh vás prostě strhne a všem jeho aktérům fandíte! Navíc mi přijde úžasný kolik linek a příběhů do knihy autorka vložila, a i přesto je zvládla bez problémů ukočírovat.

Takže sečteno podtrženo, Klíč určitě patří na poličku doporučuji a já zkusím i další autorčiny knihy!

dani.mertova
04.07.2022 2 z 5

Jelikož jsem od autorky četla její první knížku - Dopis, která mě doslova nadchla, sáhla jsem i po Klíči, ale bohužel mě tato kniha ničím neoslovila. Myslím, že z příběhu se dalo dostat daleko víc. Hvězdičky dávám za snahu zachytit zajímavý příběh z prostředí psychiatrické léčebny.

Inka8
16.06.2022

Kniha se mi líbila , nemohla jsem se od ní odtrhnout . Smutné , jaké jsou vztahy v rodinách a Amy dal otec zavřít do blázince , místo aby byl schopen si s ní promluvit o smrti její maminky . Zajímavý příběh z blázince a smutný . Ale vřele ho doporučuji k přečtení

cori
06.06.2022 3 z 5

Autorka se pokouší popsat život v blázinci a ústavní "péči" v 1.polovině 20. století na příběhu devatenáctileté Amy s traumatem a začínající ošetřovatelky Ellen. V současnosti se odehrává příběh rozvedené Sarah, která se pokouší o budově viktoriánského blázince a jeho obyvatelích napsat knihu. Při pátrání v opuštěné ruině před demolicí najde několik kufrů bývalých pacientek. Všichni si nakonec odpustí a dojdou klidu.

libuse6749
31.05.2022

Do blázince se člověk dostane snadno, dostat se ven už tak jednoduché není. V knize Klíč je příběh zasazen do prostředí nemocnice pro duševně choré a nejeden pacient tam strávil více než polovinu svého života. Musím přiznat, že tentokrát mi vůbec nevadilo prolínání vyprávění ze současnosti a historie, příběh však dostal úplně nový rozměr v momentě, kdy se dějové linky spojily.
Přestože se v pár kapitolách popisují praktiky a léčebné postupy takovým způsobem, že se vám vybaví film Přelet nad kukaččím hnízdem, tak zbytek knížky proplujete na romantické vlně ze série Rosamunde Pilcher.
Čtení jsem si užila, byla to pro mě milá změna žánru.

Martina157
22.05.2022 4 z 5

kniha se mi líbila podobně jako Dopis od téže autorky

Han-nah
22.05.2022 5 z 5

Nádherný obal, hezký styl psaní a zajímavý námět knihy, který čtenáře svým dějem zavede do dvou časových rovin.
Přítomnost - Sarah bydlí u svého otce a pro svou práci zjišťuje vše, co může, o minulosti psychiatrické léčebny v Ambergate. Budova je již hodně zchátralá, v hledání jí pomáhá mladý bezdomovec, který tam přespává. Najdou místnost s očíslovanými kufry a dokumentují obsah. Její otec se ji snaží od návštěv a pátrání odradit. Ať nechá raději spát minulost a vše, co se tam odehrávalo a neotvírá Pandořinu skříňku.
Sarah se ovšem nedá odradit a začíná pátrání.
Minulost - před 50ti lety do nemocnice nastoupila plná elánu a nadějí sestra v zácviku Elen a jako pacientka mladá dívka Amy, kterou tu přivedl její otec. Velmi citlivě autorka přiblíží, jak krutě se v té době pacienti léčili, hlavně ale zdůrazňuje podstatu té hrůzy, kdy se do ústavu dostávali i ti, kterých se chtěla jejich rodina jen tak zbavit a to z jakéhokoliv důvodu. Stačil jediný podpis a přání, aby se už pacient domů nevrátil. A jeho osud je zpečetěn.
Podaří se Sarah podle obsahu z jednoho kufru vyřešit minulost?
Klíč - ke kufru, k minulosti, bolesti, lásce, klíč k našemu srdci.

soukroma
19.05.2022 3 z 5

Velmi čtivé, ale poněkud bezobsažné: začátek se rozjede velice zajímavě, vypadá to jako Přelet nad kukaččím hnízdem "pro ženy", se ženami v hlavní roli a elektrošoky v psychiatrickém ústavu 50. letech, ale pak vezme děj opravdu romantickou linku a té se drží až do neuvěřitelně přeslazeného konce.
Psychická onemocnění a jejich léčba do nedávné doby je jen povrchně nastíněna, jako kulisa pro zamýšlené vztahové zápletky. Z počátečního zájmu a nadšení ke konci u mne nezbylo nic. Stejně jako z celé knihy v paměti. Náhody předvídatelné z hlediska autorčina záměru. 50%
Další romantika (už mne mohla varovat i samotná obálka, věrněji sloužící obsahu než anotace) od autorky mne již dozajista mine.

hamm
01.05.2022 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Četla se dobře. Pustím se do další.

IvetaTerezieM
14.04.2022 5 z 5

První kniha od autorky. Byla na doporučení.... moc se mi líbil obal a kniha nezklamala. Záleží na vkusu čtenáře, ale za mě klidné a pohodové čtení.