Kmotr

Kmotr
https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/548333/bmid_kmotr.jpg 5 5025 5025

Kmotr / Krstný otec série

Slavný román Maria Puza Kmotr se vrací k českému čtenáři v audio podobě. Když v roce 1969 vyšel v Americe poprvé, figuroval celých dvaadvacet týdnů na první příčce v seznamu bestsellerů. Znamenité, sugestivní dílo o bossovi všech bossů, jehož vliv sahal od policie až po finanční magnáty, si získalo popularitu především proto, že zachytilo klasickou mafii v konkrétní době a v místech, kde existuje dodnes. Tajemství rodinných svazků a zločinu vyvolalo zájem velkého množství čtenářů, podpořený i filmovým zpracováním, jež s Marlonem Brandem a Al Pacinem v hlavních rolích natočil Francis Ford Coppola.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: audiokniha , Audioknihovna

The Godfather, 1969

Interpreti: Jiří Prager

Chlupáček
25.04.2017

Perfektní kniha poukazující na obal a "vnitřek" mafie. Ochrana rodiny za každou cenu, nemilosrdnost, úcta, láska. V téhle knize se objevuje všechno. Ze začátku je trochu složitější na čtení, ale po pár stránkách se lehce vcítíme do autorova stylu psaní.
Kniha jako samotná je hodně čtivá, autor nic dopředu neprozrazuje a závěr je překvapující. Vřele doporučuji.

Radííí
02.04.2017 4 z 5

Super kniha o fungování mafie. Není to o vraždění, ale o fungování, pravidlech a úctě. Doporučuji.

BozkaLa
22.03.2017 5 z 5

Mafiánské prostředí, klasika, dechberouci, excelentní Puzo - šla po něm i protimafiánská

Peprnicka
19.03.2017 4 z 5

Začátek a konec mě chytil, uprostřed jsem se trošku ztrácela :-) ale rozhodně má pevné místo v mých oblíbených knihách!

intelektuálka
03.03.2017 4 z 5

Tohle je klasika. Musí se líbit každému a dá se číst opětovně. Věřím. že tohle je opravdu mafie.

StvN
24.02.2017 5 z 5

Klasika, kterou jsem si dal již podruhé. Skvěle popsané prostředí mafie, dokonce tak dobře, že FBI nasadila na Maria Puza agenty.

Baobab
30.01.2017 5 z 5

Dokonalá klasika!

kany34
27.01.2017 5 z 5

Vskutku skvělá kniha. Pohltila mne natolik, že jsem ji chtěl číst zas a znova.

maryska09
23.01.2017 5 z 5

Po precteni nekolika soucasnych knih s oznacenim "BESTSELLER" jsem musela sahnout po nejake skutecne dobre knize a Kmotr je v tomto ohledu jasna volba. Ma vse, co spravna kniha ma mit, brilantni popis postav i charakteru, napeti, atraktivni prostredi i casove rozmezi a uzasny rozvoj hlavniho hrdiny, ktereho musi ctenar obdivovat v kazdem okamziku jeho pocinani. Navic ze sceny zavrazdeni kapitana a Turka mrazi pokazde, i kdyz ctenar knihu cte po nekolikate. Film je vyborny, ale stale se mi potvrzuje, ze i ten sebelepe natoceny film se nemuze vyrovnat dobre napsane knize.

Desmond04
18.01.2017 5 z 5

Veledílo..bezpochyby nejlepší kniha, jakou jsem kdy četl. Což na druhou stranu není tak překvapivé, protože zas tolik jsem toho nepřelouskal. Na druhou stranu opravdu bych nečekal, že se mi stane, že se budu u čtení klepat takovým způsobem jako u Kmotra. Kniha mě zkrátka pohltila...a to doslova. Svým způsobem tomu mohl přispět i fakt, že jsem si četbu nechal na dobu, kdy jsem byl na studentském pobytu na Sicílii, takže ta atmosféra na mě dýchala opravdu ze všech stran.

Ale pojďme se vrátit zpět k dílu. Mario Puzo vystihnul auru Mafie fantasticky, člověk mu opravdu věří, že takhle nějak to vypadalo. V knize se objevovalo poměrně velké množství postav a člověk si tak párkrát musel přelistovat nazpátek, aby zjistil, kdo zrovna Alberto Neri nebo Rocco Lampone je. To ale není výtka, v takovémto eposu člověk přeci jen čeká, že se ke slovu dostane širší záběr lidí. Na druhou stranu některé "side-line" mě přišly až přehnaně doslovné a občas mě nudily (Johny Fontaine). Ale to je jen opravdu malá vada na kráse.

Škoda, že se Puzo už ke Corleonovic rodině nevrátil, mohlo ty být pokračování fantaskního příběhu. Ale tak dočkali jsme se toho, alespoň na filmovém plátně.

hanak_v_exilu
15.01.2017 5 z 5

Vyslovím kacířskou myšlenku, že je film lepší. Je ucelenější, s temnější atmosférou a chybí mu většina rozvláčných pasáží odehrávajících se v Las Vegas. Na to že je Kmotr knížka o mafii, se až podezřele často točí okolo sexu. Příběh postrádá tempo a hromadí přebytečné postavy. To jsou veškeré výtky které mám, protože zbytek je perfektní. Kniha je pohlcující, mnohovrstevná a má ambice nastolovat etické otázky. Kupodivu odpověď nechává na čtenáři, což je určitě pozitivum. Znamenité dílo, jehož přednosti víc než bohatě převážily drobné nedostatky.

marekpreucil
06.01.2017 5 z 5

Nemohu skoro nic vyčíst, bylo to skvělý čtení

Žemlák
30.12.2016 5 z 5

Konečně jsem se rozhoupal a přečetl si tuhle klasiku. A za mě naprostá špica. Neodolal jsem a jedním dechem přelouskal další dvě jeho knížky, ale kvalit této nedosáhly. Opravdu si své místo mezi nejlepšími knihami zaslouží.

Kopretina
09.12.2016 4 z 5

Dost dobrá kniha. Vystupuje v ní dost lidí, ale kupodivu se nepletli a od začátku jsem se v nich orientovala. Velmi dobře napsáno a nastíněno podsvětí, do kterého bych asi nikdy jinak nenahlídla. Don mi připomínal jednoho člověka, a ejhle, zjistila jsem, že dotyčný tuto knihu naprosto zbožňuje.

SteveP1
08.12.2016 5 z 5

Geniální....

Lucina88
26.11.2016 5 z 5

"Muž, který svým dětem není otcem, nikdy nemůže být opravdovým mužem."

bakjo95
23.11.2016 5 z 5

Nevěřím tomu, že sám Mario Puzo neměl nic co do činění s žádnou mafií, prostě nevěřím! Legendární kniha přečtená za pět dní se stala mojí zatím nejoblíbenějších knihou vůbec. Nikdy by mě nenapadlo, že kniha o mafiánských životech mě bude tak bavit, autor to zkrátka vymyslel a podal velmi chytře. Velice Doporučuji - 105%

chandel
18.11.2016 5 z 5

Top knížka! Kdybych mohla, tak dám 6*. Mario Puzo je pan Spisovatel! Nejvalitněji napsaná knížka, co jsem zatím četla. Musím říct, že ze začátku jsem se ztrácela v kapitolách svatby dcery dona Corleona, kvůli velkému množství jmen a některé pasáže bych úplně vytáhla pryč (důsledné popisování Johnyho F. atd...), ale stejně je to nejlepší kniha!

m.artina
18.11.2016 4 z 5

Kvalitní literatura, zpočátku mi trvalo se zacist, pak nešlo přestat.

adelinka
15.11.2016 5 z 5

Už veľmi dlho som sa chystala na túto knihu, ale nejako sa mi nepodarilo sa k nej dostať - trochu ma odrádzalo mafiánske prostredie. Hneď ako som ju začala čítať, bola som veľmi milo prekvapená. Aj keď "Krstný otec" je vodcom organizácie, ukazuje sa tu jeho dobré srdce, šľachetnosť, zmysel pre spravodlivosť a rodinu, záujem vždy pomôcť aj priateľom. Veľmi dobré čítanie :-)