Kmotr
Mario Puzo
Kmotr / Krstný otec série
Slavný román Maria Puza Kmotr se vrací k českému čtenáři v audio podobě. Když v roce 1969 vyšel v Americe poprvé, figuroval celých dvaadvacet týdnů na první příčce v seznamu bestsellerů. Znamenité, sugestivní dílo o bossovi všech bossů, jehož vliv sahal od policie až po finanční magnáty, si získalo popularitu především proto, že zachytilo klasickou mafii v konkrétní době a v místech, kde existuje dodnes. Tajemství rodinných svazků a zločinu vyvolalo zájem velkého množství čtenářů, podpořený i filmovým zpracováním, jež s Marlonem Brandem a Al Pacinem v hlavních rolích natočil Francis Ford Coppola.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 2009 , AudioknihovnaOriginální název:
The Godfather, 1969
Interpreti: Jiří Prager
Kniha byla výborná. Další z momentů, kdy jsem byl rád, že jsem poznal knihu dříve, než film. Je to unikátní zážitek a jsem za něj vděčný. Do filmu se plno scén nevešlo a tak je kniha poměrně bohatá na příběhy, i když pomalé a vážné tempo vypravování má též.
Nebudu trhat partu a dávat jiné hodnocení, protože u této knihy cítíte, že v rukou držíte jednu z těch nejlepších. Je to tak a záleží jen na čtenáři jaký je a jak dokáže ocenit knihu. Pro některé to nefunguje, ale to se stává. Mě tento styl ke knize sedl.
Skutečně nevím, kde nebo čím mi to uniká. Ať jde o film nebo knihu, obojí ve mě nevyvolá pocity výše, než že se jedná "pouze" o nadstandart. Don Corleone je ovšem úžasný, ať jde o jeho literární zpracování nebo filmového Marlona Branda, právě Don má to největší charisma, jaké jsem kdy u jaké postavy spatřil.
Patří k mým oblíbeným. Četla jsem ji , myslím, více než 10x. Naposledy před porodem.Jejím prostřednictvím jsem pochopila některé lidské typy.
uzasny pribeh, cital som jednym dychom som ani spavat nechcel, maloktoru knihu si tak uzivam ako som si prave tuto uzival. A pre mna osobne Sonyho smrt bola jedna z najcitlivejsich okamihov v knihe, z ktorej som bol smutny po cely den. A samozrejme po precitani som planoval zalozenie vlastneho klanu :D. Len skoda ze mi dojem trosku pokazil Marlon Brando, nepoznam snad nikoho koho by neokuzlila postava Dona Corleoneho svojou charizmou, autoritou a proste vsetkym co ma mat silna a veduca osoba naproti tomu mi vo filme nadobudzal dojem stareho zlomeneho cloveka zniceneho a utrapeneho zivotom
Naprosto nádherná kniha. Puzo musí mít v rodině mafiána. Jak tohle mohl vše tak do detailu vystihnout a popsat. Nechápu.
Vynikající kniha, díky které jsem přesvědčena o tom, že se musím provdat do rodiny mafiánů :)
Tuto knihu jsem přečetl jedným dechem. Kniha a film nemají chybu. Doporučuju nejprve přečíst a poté zhlédnout.
Tato kniha nemá chybu. Je tedy pravda, že české vydaní je lehce ocenzuováno... ale německé třeba není... ;-) ale i tak jí to na skvělosti neubírá.
V poslední době jsem se začal hodně zajímat o prostředí mafiánských rodin. Snad to způsobila počítačová hra Mafia, kterou jsem hrál jako dospívající kluk, vlastně stále hraji. Pak moji touhu po poznání prohloubily všechny tři filmy Kmotr, z nichž jen první je podle předlohy a ještě z části ve druhém filmu je kousek předlohy. Ale na všech třech scénářích spolupracoval Mario Puzo sám. Nedávno jsem sáhl po knížce a nelitoval jsem toho. Po přečtení opět nastala situace kdy jsem nebyl schopný určit, zdali je lepší kniha než film. Řekl bych, že obě jsou stejně dobrý a každá verze má co do sebe. Rozhodně kniha obsahovala mnohem víc informací, jak už tomu zákonitě bývá, díky kterým, jsem pochopil snad vše, co jsem nepochopil z filmu. Je to velice kvalitní příběh, dobře zpracovaný jak po písatelské části tak i po té filmové.
Díky knize Kmotr člověk pochopí, jak to mezi takovými gangstery fungovalo (nebo možná stále funguje). Každopádně film i kniha, obojí je moc pěkně vyvedené.
Kmotr je fenomén. Kombinace film - kniha je snad to nejlepší, co se v tomto směru kdy vyvedlo!
Moc pěkná kniha a k filmu dodávám, že jen málo filmů točených podle knih je tak přesných a kopírujících děj knihy, jako film Kmotr. Pět hvězdiček pro knihu i pro film :-) .
mafie zfilmováno 20. století americká literatura USA (Spojené státy americké) trestné činy gangsteři rozhlasové zpracování gangy organizovaný zločin
Skrýt reklamy
Snad nejlepší kniha kterou sem četl .