Kmotr
Mario Puzo
Kmotr / Krstný otec série
Znamenité, sugestivní dílo o bossovi všech bossů, jehož vliv sahal od policie až po finanční magnáty, si získalo popularitu především proto, že zachytilo klasickou mafii v konkrétní době a v místech, kde existuje dodnes.
Literatura světová Romány
Vydáno: 2003 , Knižní klubOriginální název:
The Godfather, 1969
Skvělá knížka a svým způsobem i poučná. Jediná škoda, že jsem si ji nepřečetl již dříve.
Bohužel kniha mě nebavila od začátku do konce. Musela jsem se nutit do čtení, proto nechápu tak vysoké hodnocení.
Naprosto skvělá kniha! Mafiánské prostředí, korupce, tuhá pravidla poslušnosti a věčné rivalitní boje s konkurenčními klany. Zajímavý vhled do vnitřního mechanismu mafie a propojení i do hodně vysokých míst. Dech beroucí! Za mě 100%
Žádná gangsterka, ale kniha o mafiánech, kteří měli vlastní zákony a ty spolu s rodinou pro ně byly vždycky nejvíc. Protiklady starého New Yorku a hýřivého Los Angeles s Hollywoodem, kontrasty Sicílie a USA, světa starých a mocných mafiánských rodin a toho mimo ně. Uchvacující.
Naprostá klasika - ač plná mrtvol, je to úplně jiné, než ty mrtvoly dnešní. Syrové, napínavé, trošku erotiky - všechny tři díly skvělé. Z filmů jsem viděla jen ukázky a ani netoužím je vidět celé, představy z knížek by to asi jen pokazilo.
Jedna z mála kníh, ktoré som čítala viackrát. Odporúčam potom prečítať Gomoru, aby človek vytriezvel.
Knihu jsem měla rozečtenou dva měsíce a nepohnula jsem s tím. Knihu odkládám. Možná se k ní vrátím za několik let, ale teď mě opravdu nebaví, nezaujala mě a je příliš složitá.
Kniha mě v dospívání velmi ovlivnila. Propracovaná do nejmenšího detailu, autor vás nenechá ani na chvíli vydechnout. Jedna z nejlepších knih, jaké byly kdy napsány.
Opravdu miluji téma mafie a tohle je kniha psaná přesně pro mě .
Nemám co vytknout skvěle napsané .
Chtěla jsem si trochu prohloubit vzdělání, tak jsem sáhla po Kmotrovi. Očekávala jsem takovou zajímavější nudu... Ale musím přiznat, že mě kniha chytla a nepustila. I když jsem samozřejmě měla problém se se spoustou názorů ztotožnit (to asi každý “normální” člověk), vůbec mi nedělalo problém pochopit, proč postavy jednají jak jednají. Za mě plný počet bodů a nadšení.
Vynikající čtivá kniha, která vtáhne do děje a nepustí. Slovo mafián dostane úplně jiný rozměr.
Velmi dlouho jsem tuto četbu odkládala a dodnes nevím proč.....naprostá spokojenost. Rodinu Corleonů bych si nerada znepřátelila :).
Prvykrat som cital Krstneho otca ked som mal 14. Kniha je napisana velmi posobivo, s pomerne velkym poctom postav s uveritelne rozpracovanymi charaktermi. Pribeh samotny je v dvoch rovinach vyrozpravany prehladne. Ale co ma uplne odrovnalo, a myslim, ze nie len mna je vygradovane finale, ktore spravilo z tejto knizky kult.
---
Trvalo mi presne 3 roky kym som sa odhodlal si pozriet film.
Prvně jsem knížku četla v 70. letech Byl to hit v té době a rychle
kolovala mezi lidmi. Musela jsem jí přečíst za víkend, protože už byli další zájemci. Později, když jsem jí četla znovu, už mi tak nebavila, ale i přes to jí hodnotím jako perfektní dílo.
Moznost zalehnout na matrace a cist si Kmotra, to je proste nabidka, ktera se neda odmitnout!
Malé doplnění k vydání z roku 1974 - vyčetla jsem ve slovníku České literatury nakladatelství Svoboda, že vydavatelem bylo toto nakladatelství v rámci jejich Členské knižnice. Edice Členská knižnice (ČK), založená v roce 1960, byla první klubovou edicí v Československu, která kromě beletrie nabízela i společenskovědní literaturu. Kmotr byl vydán v nákladu 120 000 výtisků, druhé vydání v roce 1990 dosáhlo počtu 270 000 výtisků.
Mistrné, opravdové, silné, hluboké, do nitra pronikající, aktuální?..Alespoň já mám pocit, že ať si myslíme, že o Mafii jen čteme a je od nás na hony vzdálena, máme ji tu taky. Možná jinou, hezkou českou, ale praktikami se dost možná neliší.."Nabídky, které se nedají odmítnout" možná hýbou světovou politikou víc, než si myslíme. A tady je to popsáno tak přirozeně a chytře, až z toho mrazí..
Nemám ráda střílečky, nemám ráda gangsterky. Tohle je ale naprosto jiná kniha. Je to kniha o smyslu pro rodinu, je to kniha úskoků, laskavostí a mazanosti. Je to podle mého nejlepší kniha, jaká byla napsaná. Popis života dvou generací gangasterů, které vycházeli z reálných skutečnosti. Příběh napsaný tak pravdivě, až z toho mrazí. Doporučuji. Tuhle laťku už jen tak někdo nepřekoná.
mafie zfilmováno 20. století americká literatura USA (Spojené státy americké) trestné činy gangsteři rozhlasové zpracování gangy organizovaný zločin
Parádní dokonalá klasika, víc snad ani nemusím dodávat, tady jsou slova zbytečná...