Kmotr
Mario Puzo
Kmotr / Krstný otec série
Znamenité, sugestivní dílo o bossovi všech bossů, jehož vliv sahal od policie až po finanční magnáty, si získalo popularitu především proto, že zachytilo klasickou mafii v konkrétní době a v místech, kde existuje dodnes.
Literatura světová Romány
Vydáno: 2003 , Knižní klubOriginální název:
The Godfather, 1969
Vždycky jsem si chtěla Kmotra přečíst a najednou přišla nabídka, kterou jsem nemohla odmítnout ;) Je to prostě kultovní dílo - kniha i film....a pět hvězd si zaslouží.
Film podle této knihy dle všeobecného mínění prostě musí každý vidět, jenže já jsem typ, který si nejdříve raději přečte knihu. Nyní už neumím říct, zda mě mafiánské knižní prostředí fascinovalo vždycky, nebo to začalo až touto knihou, ale minimálně toto mé zaujetí ještě prohloubila. Ačkoliv těžko říct, nakolik se Puzova verze přiblížila realitě. Líbilo se mi i zasazení dobové a místní. Sám Kmotr je navíc úžasnou postavou. Zvraty byly nečekané, postav zemřelo mnohem víc, než jsem čekala. Hvězdičku dolů jsem dala kvůli některým pasážím, které mě nebavily (Johnny Fontana). Upřímně jsem nesnášela donova zetě a jeho chování k manželce a celou dobu jsem si přála, aby mu už konečně někdo upravil fasádu obličeje.
Navíc Kmotr je jednou z knížek, u které si pamatuju, kde jsem ji četla, respektive alespoň některou pasáž. Scénu s Michaelem, Turkem a kapitánem jsem četla na podzim večer již za tmy, stojíc opřená o okénko v přecpaném vlaku, což ještě tak nějak podtrhlo tu excelentní atmosféru v knize.
Čtenářská výzva 2020... Teda čím častěji čtu tenhle román, tím lepší pocity nad tím příběhem mám - o tom, jak se "pár" chlapíků nechtělo spokojit s almužnou, kterou by jim kdokoliv jiný nabízel a tak se rozhodli vzít osud do vlastních rukou. O tom, že i když někdo nechtěl, stejně ho Naše věc - Cosa nostra semlela. A o tom, že málokdo umíral stářím ve vlastní posteli... Jednoduše brilantní!
Dobrá kniha. Ale čo je mafia oproti tajným organizáciám, napríklad zednárom a podobným? Mafia ovládla veľké mestá v USA. Zednári majú svoje lóže v každom štáte. Ovplyvňujú dianie v národoch, kupujú politikov, menia zákony, dejiny, hranice, financujú vojny. Tak ako ľudia kedysi neverili že existuje mafia, dnes neveria na tajné organizácie. Pokiaľ mafii ide o vlastné dobro a zisky, tajným organizáciám ide o ovládnutie celého sveta. Ideál - všetky národy pod jednu vlajku, jedny zákony, jedno náboženstvo, jedného panovníka. Európska únia, je len prototypom budúcej celosvetovej únie, ku ktorej svet postupne speje.
Tato kniha je prostě dokonalá. Ta moc, ta rafinovanost, ta chladnost, ten obchod! Dlouho mě nic takhle nepohltilo. Nedokázala jsem se od toho odtrhnout. Michael je samozřejmě úžasný, ale stejně jsem nejvíc milovala starého, dobrého dona. Moje nejoblíbenější postava ale byl Hagen. Jeho oddanost byla pro mě kouzelná. Hned bych si to přečetla od znova, i když často bylo pro mě těžké srovnat se s další smrtí nebo zradou. Bylo to děsivé a kouzelné.
Jedna z nejoblíbenějších s těmi postavami žiješ... filmové zpracování jsem už pak nemohla akceptovat..nekladné postavy jsou kladné velmi
Taková mafiánská klasika. Četl jsem to už hodně dávno, takže detaily si už nevybavuji. Má první asociace je nedostižný Marlon Brando v hlavní roli stejnojmenného filmu.
Realita, ktorá sa odráža do dnes.
Je úžasne citát knihy rôznych žánrov. Táto má priviedla k určitým poznatkom ako funguje v praxi mafia. Síce dnešní bossovia zrejme nesiahajú donovi Corleonovi ale po členky no majú moc a svoje prsty všade. V zdravotníctve, mäsopriemysle, médiách, na prokuratúre či v politike. Nezničí ich nič jedine oni sami seba a medzi sebou. Nie som pesimista práve naopak selektujeme ľudí a v kruhu si držím či najviac optimistov a ľudí šťastných so svojim životom. Kniha mi len pootvorila oči akým smerom sa netreba uberať.
A teraz konkrétne k dielu. Úžasne opísané postavy až som sa nestačila čudovať keď som našla skutočne fotografie na nete ako sa podobali s mojimi predstavami.
Úžasná bola aj sila celej rodiny ako celku. Neodpusalo sa žiadne zlyhanie a naopak má fascinovalo ako si vážili ženy doslova aj vtedy ak mal niekto milenku tak sa hľadelo aby sa aj ona mala dobre a to aj po smrti jej milenca. Skvele čítanie
Kdo by neznal neznámější knihu o mafii a rodu Corleonů, tahle kniha člověka vtáhne do děje a nepustí. Intriky, věčný boj o moc, čest rodiny nade vše. Kmotr je naprosto jedinečná kniha
mafie zfilmováno 20. století americká literatura USA (Spojené státy americké) trestné činy gangsteři rozhlasové zpracování gangy organizovaný zločin
Vlastně trochu zklamání. Film miluju a znám ho nazpaměť, knížka slouží jako slušný recap plus obsahuje bonusové scény, které ve filmu nejsou. Boužel to co je v knížce navíc (oproti filmu), je fakt strašně nezáživné.