Kniha hrůzy
Stephen Jones , * antologie
Nezhasínejte světla… a pokud budete mít dost odvahy, otevřte tyto stránky a odhalte mrazivé lahůdky, které vás očekávají na stránkách Knihy hrůzy. Stephen Jones, nejuznávanější současný britský editor v hororovém žánru, shromáždil díla mistrů hrůzostrašné literatury v antologii klasických krváků a moderní morbidnosti. Na těchto stránkách na vás čekají ti nejúspěšnější a nejzajímavější autoři současného hororu a temné fantastiky s výběrem povídek, jež staví na odiv bohatou rozmanitost našeho oblíbeného žánru, od klasického pulpového stylu přes současnější psychologické pojetí až k nejaktuálnějším trendům makabrozity, a při jejichž čtení se budete úzkostně dívat přes rameno, do skříní nebo pod postel. Kniha hrůzy je antologie dosud nikdy nevydaných povídek a novel autorů rozkrývajících tajemství Temné strany, mezi nimiž najdete Stephena Kinga, Johna Ajvide Lindqvista, Ramseyho Campbella, Michaela Marshalla Smithe, Elizabeth Handovou, Caitlin R. Kiernanovou, Richarda Christiana Mathesona, Lisu Tuttleovou a další.... celý text
Literatura světová Horory Povídky
Vydáno: 2012 , Laser-books (Laser)Originální název:
A Book of Horrors, 2011
![Elevant Elevant](https://www.databazeknih.cz/img/users/30_/305557/m_elevant-65a52302112bd.jpg?v=1705321218)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Působivá hororová všehochuť. Čtenář možná může být lehce zklamaný anotací, která slibuje děs a hrůzu, avšak v knize jsou kromě čistokrevných hororů (krvák Zubatí duchové, duchařina Hudba Bengta Karlssova, vraha) zastoupeny také téměř surreálná, lehce zneklidňující povídka Alice pod igelitem, fantasy povídka Troud, ocílka a křemen, nabo záhadná a tísnivá povídka Něco smutného a temného. Knihou se tedy netáhne bezděčný pocit strachu, nýbrž temná atmosféra vykreslená s pomocí vytříbeného a velmi kvalitního literárního stylu autorů. Každá povídka je odlišná a přirozeně mne neoslovily všechny, nicméně ani jedna nepůsobí amatérsky či odfláknutě. Tuto knihu si tedy budu pamatovat jako velmi vydařenou antologii.
![Morbidus Morbidus](https://www.databazeknih.cz/img/users/26_/263302/m_morbidus-hfP.jpg?v=1612529604)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Obálka a anotace knihy sice slibují povídkový nářez, ale popravdě - je to tak půl na půl. Respektive, pár povídek je fakt nářez a několik zase mírně roztahaná nuda.
Mám-li vybrat nejméně povedené, velmi mě zklamali Zubatí duchové, v závěsu je Alice pod igelitem a nakonec Kořeny a vůbec (která nemusela být špatná, ale...)
Z těch nadprůměrných zde dominuje mrazivá duchařina Hudba Bengta Karlssona, vraha. Podobně mně nadchlo Něco smutného a temného. Skvělá je také závěrečná povídka knihy, Poslední slova.
Zbytek povídek se plácá mírně nad nebo pod průměrem. Stejně si ale myslím, že každý správný hororový nadšenec by měl alespoň nahlédnout a posoudit sám, jaké pocity v něm ten který příběh probudí... :-)
![Metla Metla](https://www.databazeknih.cz/img/users/23_/238221/m_metla-HN7.jpg?v=1540822871)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Nezbývá, než si přiznat, že nejvíce strachu budí název a obálka knihy, z obsahu maximálně občas lehce zamrazí.
Favoritem sbírky je pro mě „Hudba Bengta Karlssona, vraha“, příběh sice v základu tradiční, ale Lindquist jako jediný dokázal vyvolat emoce blížící se hrůze a morbiditou vyústění se mi trefil do vkusu. „Rakvářova dcera“ nebyla strašidelná, ovšem neotřelá, čtivá, s dobrou zápletkou. „Kořeny a vůbec“ se pyšní dobře odvedeným řemeslem, mají šťávu a kdyby se podařilo působivěji zpracovat závěr, dát přednost spíše mystické stránce než realitě… kdyby. Tyhle tři povídky knize dominují, potom je tady několik těch, co zaujmou v určitých ohledech, třeba atmosférou a vzbuzením zájmu ohledně nějaké osobnosti, např. „Nic složitého“, nebo chytlavým stylem vyprávění jako „Zelený bůžek bolesti“ (King to se mnou prostě umí).
Bohužel se v mém hodnocení spousta prezentovaných dílek pinoží kolem průměru. O hrůzu se stěží otřely, v lepším případě vyvolaly zvědavost (Něco smutného a temného) a pak selhaly, v horším nudily a nic moc nezachránily ani finišem (Zubatí duchové, Alice pod igelitem).
Jednotlivé povídky doplním stručnými komentáři, sliby v předmluvě jsou každopádně plané: u téhle knihy se příliš bát nebudete. Vlastně skoro vůbec.
![CharlesWard CharlesWard](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/150474/m_charlesward-ZMk.jpg?v=1540838927)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Tahle kniha dělí povídky do tří kategorii: naprosté odpady, povídky, které se tváří zajímavě a najednou končí useknutě, bez očekávaného gradovaného závěru, a těch pár jednotlivých povídek, (asi 3) které se opravdu povedly. Vyjímečné jsou povídky: Zubatí duchové, Nic Složitého a Poslední slova.
![Zachary Zachary](https://www.databazeknih.cz/img/users/20_/202965/m_202965-2uO.jpg?v=1506966116)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Až moc hnané do extrému, na hranu, bohužel pak s hororem nemá nic společného a většina povídek kráčí ve stylu "pojďme z toho udělat co největší řezničinu".
![Simeona Simeona](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/151071/m_151071-H54.jpg?v=1499105739)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Knihu jsem četla dvakrát, ani nevím proč. Ač miluji hororové knihy, některé povídky se mi zdály divné než strašidelné. Pouze jedna povídka mě tak dostala, že jsem se málem rozbrečela a ani jsem tu povídku nechtěla dočíst. První povídka mi přišla jako nejhorší z celé knihy. V porovnání s Tichou hrůzou, kterou sestavil Tomáš Korbař je stylisticky lepší.
Knihu by jsem doporučovala slabším povahám.
![Liberi Liberi](https://www.databazeknih.cz/img/users/15_/157465/m_liberi-2lj.jpg?v=1571098862)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Necelá polovina povídek je velmi zajímavá a originální, čtvrtina je dobrá, ale po jejich přečtení vám v hlavě zůstane vzduchoprázdno, a poslední čtvrtina v antologii nemá co dělat a považuji ji za nekvalitní, kterou editor vecpal mezi ty skvělé příběhy, snad proto, aby zaplnil určitý počet stran a přitom nebyl čtenář hned od začátku znechucen. Nebo proto, aby se antologie líbila i nezralým mladým čtenářkám?
Stručně: takoví "géniové" jako Stephen King se příliš nepředvedli, ačkoli u rozvláčného Kinga mě to ani nepřekvapuje, a jiní autoři, v tuzemsku zcela neznámí, dali jasně najevo, jak se horor vyvíjí a jak může být i dnes, v této přeslazené apatické době, atraktivní.
Za skvělou necelou polovinu, perfektní grafické zpracování a pevnou vazbu, knize dávám o stupeň kladnější hodnocení, než si zasluhuje vypočítaný průměr z hodnocení samostatných povídek.
![Disease Disease](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/19509/disease-gvn.jpg?v=1540891501)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
4* jsou sice trochu nadsazené, ale cca polovina povídek byla nadprůměrná a 3 kousky se mi líbily velmi.
![snupko snupko](https://www.databazeknih.cz/img/users/10_/106299/m_106299-uJV.jpg?v=1459855083)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Niekedy mám pocit, že pri podobných antologických počinoch sa autori zbavujú šuflíkových vecí, ktorým by niekedy prospelo v šuflíku ostať.
![eraserhead eraserhead](https://www.databazeknih.cz/img/users/44_/4420/m_eraserhead-ZBy.jpg?v=1669476541)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Synonymem této horrorové antologie je slovo pestrost. V rámci žánru jsou povídky totiž hodně pestré a zabývají se mnohými jeho temnými a mrazivými uličkami. Stephen Jones i většina autorů a autorek odvedli hodně dobrou práci. Velmi slušná dávka současného horroru od těch hodně známých ale i (mně) málo známých nebo dosud neznámých autorů. Za nejlepší povídky považuji RAKVÁŘOVU DCERU, HUDBU BENGTA KARLSSONA, VRAHA, VŠECHNO ŠPATNĚ, NĚCO SMUTNÉHO A TEMNÉHO, POSLEDNÍ SLOVO. I ostatní však jsou velmi ucházející. Nečekám, že mě vyděsí každý horror, který si přečtu, stačí mi, když mi navodí nepříjemný stav, a to se povedlo skoro všem povídkám. Každé jinak. A to je na knize to krásné.
![DRALI DRALI](https://www.databazeknih.cz/img/users/56_/56900/m_56900-X1h.jpg?v=1459854938)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Ach jo, musím říci, že jsem se vůbec nebál. A to je asi problém, protože u knihy plné "hororových" povídek bych se bál chtěl...
![minimonisek minimonisek](https://www.databazeknih.cz/img/users/54_/5430/5430-Gfc.jpg?v=1409666471)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Některé hororové příběhy byly horší jiné lepší, záleží zrovna na rozpoložení člověka. Nejvíc mě upoutaly příběhy Zelený bůžek bolesti, Hudba Bengta Karlssona, vraha, Nic složitého a Všechno špatně.
![Ben Nevis Ben Nevis](https://www.databazeknih.cz/img/users/27_/27404/27404.jpg?v=1381127933)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Název antologie je poněkud přemrštěný. Jedinou hrůzu jsem pociťovala při pomyšlení, že některé povídky neskočí.
Asi to bude tím, že autoři byli osloveni, aby něco napsali, zatímco u konkurenčních antologií jsou vybírány nejlepší povídky.
![paloma paloma](https://www.databazeknih.cz/img/users/21_/21628/21628.jpg?v=1381127957)
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
Jediná povídka, která mě zaujala a připadala mi trochu jako horor je " Hudba Bengta Karlssona". Jinak je to takový slabý odvar. Povídku Alice pod igelitem jsem nepochopila, ráda bych si přečetla názor na tuto povídku od jiných čtenářů. Povídka "Všechno špatně a zubatí duchové" patří k těm lepším.
![bookcase bookcase](https://www.databazeknih.cz/img/users/81_/8159/bookcase-Xas.jpg?v=1589756277)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Tak já jsem byla trošku zklamaná, ne všechny povídky se mi líbily, ale to tak u antologií bývá. Nečetla jsem úplně všechny, jen pár, z nich mi nejvíc utkvěla ta od Johna Ajvide Lindqvista.
![Petrvs Petrvs](https://www.databazeknih.cz/img/users/31_/3148/3148.jpg?v=1381127907)
Povídky mám rád, ale u podobných antologií mám často problém s kvalitou - dobrých povídek je poskrovnu, případně je čtenář nalákán jedním dvěma zvučnými jmény a zbytek nic moc. Tato kniha je výjimkou - dokonce bych ani povídku favorizovaného S.Kinga neřadil mezi nejlepší kusy této sbírky. Ty jsou poměrně rozmanité a pestré co do stylu a tématiky, avšak kvalitativně jsou mezi nimi malé rozdíly. Většina dovede vtáhnout a přitáhnout vyprávěním i atmosférou...
...byť s odstupem času musím konstatovat, že hodně povídek se postupně vypaří z hlavy; nejedná se o žádné pecky typu Ptáci nebo Tajemství šéfkuchaře či Moucha (vše ze slavné antologie Tichá hrůza), které se prostě vryjí nesmazatelně, podobně jako sbírky povídek S.Kinga, či antologie "Na pomezí"...
![Patapuf Patapuf](https://www.databazeknih.cz/img/users/17_/17461/17461-hcO.jpg?v=1405533744)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Nebylo to špatné čtení, jak už sem někde psal, tak povídky moc nemusím, ale některé mě docela i zaujaly....
Část díla
Alice pod igelitem 2011 |
Hudba Bengta Karlssona, vraha 2011 |
Kořeny a vůbec 2011 |
Muž v příkopu 2011 |
Něco smutného a temného 2011 |
Určitě stojí za přečtení všem milovníkům hororových povídek. Zajímavé příběhy, některé jsou krátké jiné delší. Některé jsou lepší a jiné méně. Hrůzu vám to asi úplně nepřinese, ale každý si na ní musí udělat názor sám.