Kniha o kávě
Petra Veselá
Petra Veselá Vás v knize Kniha o kávě seznámi s historií kávy, dozvíte se o tom, jak se dostala do celého světa, jak se pěstuje, zpracovává a praží. Existují různé druhy a odrůdy kávy a každá z nich má svou specifickou chuť, to, jak káva chutná, ovlivňuje také pražení, mletí, uchovávání. Další část knihy se věnuje samotným nápojům. Jak má vypadat espresso nebo cappuccino? Co znamenají názvy na kávovém lístku? A jak si skvělou kávu připravit i doma? Tipy pro nákup, uchovávání a přípravu kávy, popisy a spousta skvělých receptů na přípravu různých druhů kávy. Káva je jedním z nejoblíbenějších nápojů. Povzbudí, zahřeje a vytváří pouto mezi lidmi na schůzkách a u přátelských posezení. Nabízí se bezpočet možností, jak ji připravit, ale také jak si s ní hrát... celý text
Přidat komentář
Krásná kniha s bohatými fotografiemi o přípravě kávy i s kávovými recety. Za mě vše co od knihy požaduji :)
Upřímně jsem od knihy očekávala více, možná je to tím, že už je to pár let, co autorka knihu vydala.. každopádně historii a základní znalosti o kávě najdeme téměř všude. Očekávala jsem od knihy autorčiny příběhy za cestou ke kávě, k otevření kavárny atd...více z životopisných prvků, které by knihu udělaly jedinečnou.
Knížka se mi líbila, ale myslela jsem, že v ní bude víc z příběhu autorčiny cesty k vlastní kavárně a "ke kávě" vůbec... To mi tam chybělo.
Zajímavé čtení o pěstování a zpracování kávy, nicméně nemusím moc encyklopedie apod. Chybí mi tam prostě něco co by zaujalo, jsou to prostě jen holé fakty bez příběhu nebo něčeho co by tomu dodalo šmrnc :-)
Kávu miluji a kniha byla velice zajímavá. Už jsem objevila i pražírnu kávy v Karlových Varech. Takže si i vychutnávám čerstvě upraženou kávu. Ten kdo miluje kávu a zajímá jej něco se o ní dozvědět, tak doporučuji tuto knihu.
Kniha byla velmi přehledně rozčleněna. Přinesla mi základní poznatky o pěstování a zpracování kávy, její přípravě, základních pojmech a dala mi mnohé nápady na zkoušení. Nejhůře se mi četly pasáže o čištění kávovaru, protože ho nevlastním (zatím mi vystačí chemex a french press), také se nechystám otevřít kavárnu … Ale oceňuji podrobnost. Postupně ozkouším také sepsané recepty. Některé vypadají velmi dobře. Káva je skutečně život a umění (viz latte art). Pro laika knihu doporučuji … a ke čtení nějakou tu dobrou kávu (mně to vyhovovalo). A abych nezapomněla: krásné ilustrace.
Skvělá knížka o kávě, která vás seznámí se základy.
Knihu velmi doporučuji začínajícím baristům, jelikož je v knize krásně vysvětlený chod celého kavárenského kávovaru + tipy na čištěná a správné nastavení.
Úvodní kapitoly o kávovníku, sklizni a kávě jako surovině-obchodním artiklu mě nebavily a bylo poznat, že autorka píše o něčem, co není úplně její obor. Nebylo to ani podané moc čitelně. Ovšem když se dostává k přípravě kávy, je to perfektní a Kniha o kávě je nejlepší kávová kniha, jakou můžete v češtině sehnat. Velice doporučuji (považuji se za kávového nadšence, ne znalce).
Velmi stručně a výstižně zpracovaná kniha o kávě. Ideální pro začátečníky baristy nebo pro začínající "kavaře". Zde se dozvíte základy a druhy přípravy kávy, které jsou velmi dobře popsány, takže vše pochopí i naprostý "lajk". Doporučují všem i pro rozšíření obzoru.
ZPŮSOBY MLETÍ KÁVY:
Velmi jemné: jako hladká mouka; příprava v džezvě.
Jemné: jako polohrubá/hrubá mouka; příprava jako espresso.
Střední: neuvádí přirovnání; příprava v moka konvičce.
Hrubé: jako cukr krupice; příprava filtrované kávy.
Velmi hrubé: jako cukr krystal; příprava ve french pressu.
Dál se dočtete o kávě jako rostlině, všem co jí čeká na cestě k vám domů. O různých způsobech přípravy různých káv, základní techniky LATTE ART a pár slov ke kavárnám.
Super kniha! Jako začínající "piják" kafe, co se chtěl o této voňavé tekutině dozvědět víc, jsem si rozšířila svůj obzor o spoustu informací a zajímavostí, ale hlavně jsem si našla ten "svůj" způsob domácí přípravy kávy... takže si jdu koupit chemex a nějakou tu dobrou kávičku.. Ať chutná! :-)
Zajímavá kniha o kávě, která Vás poučí mj. o tom, že picocolo neexistuje a jaké je tzv. certifikované espresso.
Kniha bola mojou bibliou pri zaciatkoch v baristickej profesii. Mal som tu cest sa zucastnit aj skolenia u Petry Veselej a urcite je to fajn zazitok. Knihu urcite odporucam vsetkym, ktori chcu vediet viac o kavovej kulture a pripadne o alternativach, ktore su popri espresse dnes uz stale beznejsie. Aj dnes si rad zalistujem v knihe a cuduj sa svetu, vzdy si najdem aj dnes nieco nove, co vyuzivam. Hlavne sa mi paci, ze sa dava doraz na cistenie mlyncekov a kavovarov, co je dnes casto zabudnuta tematika.
Velmi hezkým a zábavným způsobem napsaná kniha o kávě. Hledám nyní způsob, jak si kávu připravit, aby mi co nejvíce chutnala a zde jsme našla pár tipů. Děkuji :-)
Krásná, přehledná a velice užitečná kniha napsaná na míru všem milovníkům kávy. Ideální pro kávové začátečníky - zákazníky i obsluhu; povedená bez zbytečného okecávání či bludů a navíc plná fotek, receptů a praktických konkrétních tipů. Takhle má populárně-naučná literatura vypadat!
Skvěle zpracovaná publikace o mém nejoblíbenějším nápoji. :-)
Skvělé fotky, jednodušše vysvětlený proces pěstování a zpracování kávy. Knížku jsem měla půjčenou jako studijní materiál do nové práce - kavárny, a myslím, že jsem toho pochytila opravdu hodně. Příprava kávy je vysvětlena naprosto jasně, nakonec to není tak složité, jak by se mohlo zdát.
Nejsem žádnej velkej znalec kávy a už vůbec ne purista či coffee nazi, ale přišlo mi rozumné si s kávovarem pořídit také literaturu, která by mě uvedla do problematiky. Tento účel kniha plní do puntíku. Zároveň je ale psaná poměrně strohou a nekomplexní formou, takže spíš klouže po povrchu a od každého tématu zde dostanem něco, málokdy však podrobněji nebo uceleně. Najdeme zde celkem obsáhlou praktickou část, ale například u latte art (nějak se tu zapomnělo na alternativu mléka aneb vegani mají smůlu) si nedovedu moc představit jak se budu učit z psaného návodu, když z youtube to jistě půjde o dost lépe. Na druhou stranu je zde množství opravdu nádherných a stylových fotografií, tipů do provozu, tipů na weby atd. Osobně mi trochu vadí strohost a výcucový dojem a již zmíněná coffee nazi striktnost, kdy pravé espresso je ze 7,2 gramů kávy a běda jak ne (piccolo neexistuje!) :D. Tak či onak, je to kniha, která je na našem trhu celkem jedinečná, ale obsah mohl být dotaženější a ucelenější.
Bible pro baristy.